Actualitate, Politica, Stiri

Directorul SRI despre necesitatea adoptării pachetului de legi „Big Brother”

Directorul SRI, George Maior, a acordat un interviu site-ului ziare.com, întrebările fiind legate de pachetul de legi denumit generic „Big Brother”.

-După atentatele de la Paris în România a fost reluată intens discuţia despre pachetul de legi numite generic „Big Brother” şi cea a cartelelor prepay. Francezii au această legislaţie şi la ce le-a folosit?
-Le-a folosit în prevenirea multor atentate. Dar n-aş folosi termenul „big brother”. E vorba despre un pachet de legi absolut necesare. Legea privind retenţia datelor există şi funcţionează în toate statele europene. Lipsa ei slăbeşte operaţional posibilitatea seviciului de a investiga, de a acţiona preventiv.

Nu e un proiect de lege care să extindă monitorizarea. El ne va da instrumente analitice de a corobora anumite date în situaţia în care am avea în vedere asemenea evenimente în viitor pe teritorul României.

În ceea ce priveşte Legea cartelelor prepay, Maior afirmă: „Nu se extinde monitorizarea asupra convorbirilor private. Pur şi simplu trebuie să existe o evidenţă a celor care cumpără aceste cartele anonimizate, aşa cum există în foarte multe state europene. N-aş spune că există un standard, dar o practică există. Mergeţi în Germania, în Marea Britanie şi încercaţi să luaţi o asemenea cartelă. Nu se poate fără un act de identitate.

Această chestiune ne-ar ajută mult în situaţia unei ameninţări la adresa securităţii naţionale, că să avem viteză necesară că să intervenim rapid. Altfel acţionăm detectivistic, mult mai lent”.

-Prin retenţia datelor şi a cartelelor prepay, v-ar da acces şi la conţinutul convorbirilor?
-Nu. Foarte clar, nu la conţinut. Ci la o istorie a datelor pe o perioada limitată care să ne permită conexiuni în caz de criză, de ameninţare teroristă. Şi poliţia e lipsită de un astfel de instrument vital. Pot estima că va creşte crima organizată în viitorul apropiat din cauza lipsei acestei legi, în ciuda eforturilor de a ţine sub control acest fenomen, chiar în raport de state europene vecine.

-Prin adoptarea Legii securităţii cibernetice, exită temerile că serviciile vor avea acces la unele date fără a fi necesar un mandat de la judecător, ci doar în baza unei solicitări motivate.
-Şi aici este o confuzie. Nu există o prevedere care să elimine controlul judecătoresc din percheziţia informatică la nivel de cetăţean. Noi vorbim la nivel de corporaţii, în faza iniţială. Dacă ajungem la un computer individual, nu e posibilă percheziţia fără mandat.

Foto: epochtimes-romania.com

Distribuie Acum

Comentarii

Comentarii

13 ianuarie 2015

About Author

Cititorul


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scrie-ne pe Messenger
Loading...