Actualitate, Comunicate, Financiar, Stiri

Direcţia Generală Antifraudă Fiscală este cu ochii pe comercianții de mașini second hand

Direcţia Generală Antifraudă Fiscală (DGAF) din cadrul ANAF a făcut public faptul că va fi continuată operaţiunea „Xenon” prin care sunt verificate achiziţiile intracomunitare de autovehicule second-hand. DGAF anunță pe această cale că vor fi reţinute pentru verificări mașinile cumpărate de intermediari, pe persoană fizică, dacă se constată că aceştia au cumpărat mai mult de două autoturisme pe an.

Sunt controlate transporturile de autovehicule la mâna a doua, efectuate atât pe căile rutiere, cât şi pe calea ferată, iar inspectorii antifraudă fiscală vor verifica la descărcare toate documentele de provenienţă.

De la începutul anului 2018 au fost identificate 38 de firme româneşti care au realizat achiziţii intracomunitare de autoturisme second-hand în valoare de aproximativ 180 milioane lei şi s-au sustras de la plata obligaţiilor fiscale, cauzând bugetului de stat prejudicii totale calculate la peste 20 de milioane lei. Firmele utilizau facturi fără TVA sau care conţin ilegal TVA pe marja de profit.

Pentru a nu fi implicate într-o înşelăciune sau într-o schemă de fraudare a TVA, DGAF recomandă persoanelor interesate să cumpere autoturisme rulate să evite plata în numerar. Mai mult, cumpărătorii ar trebui să solicite toate documentele fiscale ale autoturismului, să se asigure că firma revânzătoare are cod românesc de identificare fiscală valid, iar preţul de pe factura emisă de această firmă include TVA (19%), cu excepţia precizării direct pe factură a aplicării regimului de TVA la marja de profit.

Autoturismele second hand înmatriculate pentru prima oară în România, în primele şase luni din 2018, au totalizat 234.794 unităţi, ceea ce reprezintă o scădere cu 7,31% faţă de perioadă similară din 2017, când s-a atins o cifră record.

Distribuie Acum

Comentarii

Comentarii

26 septembrie 2018

About Author

Redactiealba


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scrie-ne pe Messenger
Loading...