Social

Dincolo de cărţi

CARO carte despre casele de ajutor reciproc din România şi nu numai, aduce în faţa cititorului o serie de aspecte inedite privind apariţia, evoluţia şi situaţia actuală a acestei forme de întrajutorare umană.

Deşi sunt de formaţie economică, nu despre aspectele de această natură din carte vreau să vorbesc. Nici măcar despre carte nu cred că trebuie să vorbesc. Eu o să exprim câteva gânduri despre autorul cărţii.

Pe Cristian Florin Bota l-am întâlnit prima dată, cu ani în urmă, atunci când era unul dintre studenţii mei de la cursurile de contabilitate. Nu aş putea spune că atunci a ieşit în evidenţă prin ceva deosebit, poate afară de plusul de strădanie făcut pentru a-şi însuşi cunoştinţele necesare unei viitoare profesii economice.

Peste câţiva ani, nu foarte mulţi, l-am reîntâlnit în calitatea lui de coordonator al unei entităţi de creditare din Teiuşul în care se stabilise. Era perioada în care reglementările în domeniul creditării se aliniau la cerinţele Uniunii Europene.

Florin făcea eforturi să asigure entităţii pe care o conducea condiţiile necesare acreditării în conformitate cu noile reglementări. Căuta parteneri, gândea asocieri astfel încât activitatea de creditare să continue.

Deşi întâlnirile noastre aveau scopuri profesionale, mi-a vorbit atunci despre preocupările dânsului de a scrie monografii ale unor localităţi de care era legat: Teiuş, Stremţ şi Vinţu de Jos.

Sincer, mă întrebam dacă va reuşi, mai ales având în vederea numeroasele probleme ridicate de slujba pe care o avea, de perioada prin care trecea activitatea de mică creditare.

Ulterior am avut surpriza să constat că a scris despre aceste localităţi, ba monografiile oraşului Teiuş şi a comunei Vinţu de Jos au apărut chiar în a doua ediţie. Dar nu numai că a scris, a reuşit să treacă peste dificultăţile pe care activitatea de microcreditare le întâmpina.

A creat o Casă de Ajutor Reciproc cu activitate în tot judeţul Alba, a căutat şi a găsit parteneri peste mări şi ţări, a organizat numeroase evenimente cu participarea partenerilor din ţară şi din străinătate. Dar, iată nu a renunţat nici la scris.

Acum scrie despre casele de ajutor reciproc, despre organizarea acestora, despre afilierea lor naţională şi internaţională.

Toate acestea numai datorită unei perseverenţe duse spre încăpăţânare şi unei munci duse dincolo de un program normal. Poate acelui plus de strădanie pe care îl observasem la studentul de odinioară.

Prof. univ. dr. Todea Nicolae – Preşedinte Senat Universitar – Universitatea 1 Decembrie 1918 Alba Iulia 

Distribuie Acum

Comentarii

Comentarii

18 iunie 2013

About Author

Ziarul Apulum


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scrie-ne pe Messenger
Loading...