Actualitate, Stirea Zilei

Din cauza cui suferă răhovenii? Răhăul – cenușăreasa Sebeșului

De mai bine de 40 de ani, Răhăul a devenit cartier al municipiului Sebeș, după ce tovarășii de bine i-au suprimat dreptul să aiba propria primărie și să își hotărască singur destinele. De atunci, răhovenii au fost la discreția tovarășilor care au condus Sebeșul, iar interesul acestora față de satul dintre dealuri a fost deosebit de scăzut.

În ultimii douăzeci și cinci de ani, nepăsarea față de răhoveni a atins cote maxime. Primarii care s-au perindat în tot aceasta perioada au avut aceeași atitudine față de răhoveni. Doar al doilea mandat al fostului primar Mugurel Sârbu a adus în Răhău niște asfalt, iar actualul edil, Alexandru Dăncilă, l-a mai prelungit puțin. Din păcate, Răhăul a rămas tot un drum cu ulițe de pământ și piatră, fără nici o infrastructură și mai rău, fără lichidul vital, apa.

De fapt, apa în Răhău este o problemă de mai bine de 30 de ani, iar situația nu s-a schimbat nici măcar acum când majoritatea locuitorilor au un acces la internet de 150 megabiți pe secundă. Viteza cu care curge apa la robinetele răhovenilor este direct proporțională cu cantitatea apei de ploaie care cade pe acoperișurile caselor și șurilor. Și asta pentru că nici un edil dintre cei care s-au perindat pe la cârma Sebeșului nu a avut interes să rezolve această problemă arzătoare. Puțini oameni din județ știu că de 30 de ani oamenii din Răhău se trezesc vara la ora 5 dimineața ca să își umple gălețile cu apa necesară vieții. Situația dramatică a apărut după ce pânza freatică in zonă a coborât mult sub nivelul fântânilor, iar oamenii s-au văzut în situația de a face foraje mai adânci sau de a se chinui cu unica sursă de alimentare centralizată, țeava care vine de la un izvor de pe dealul din apropiere. Izvor care, de altfel, vara uneori este pe punctul de a seca.

Marele noroc al răhovenilor este legat de inițiativa Consiliului Județean de a realiza sistemul microregional de alimentare cu apă Valea Secașelor. Doar că și aici, edilii sebeșeni au arătat aceeași indiferență față de oamenii din Răhău, până când tot Consiliul Județean s-a înduplecat și s-a implicat în realizarea sistemului de distribuție din Răhău. Și poate că toata lumea ar fi mulțumită de faptul că Răhăul va avea în sfârșit apă, dacă gospodarii municipali nu ar fi hotărât că cine vrea apă, trebuie să plătească. Astfel, cei care vor să se branșeze la rețeaua de alimentare trebuie să achite contravaloarea căminului și a apometrului, pentru că nu-i așa, apa este la urma urmei, un produs de lux. Sumele vehiculate sunt între 1.300 și 1.700 de lei, pentru bransament. Că doar la pensiile de agricultori ale oamenilor din sat… . Iar actualul primar, Alexandru Dăncilă, le-a promis doar că o să le aducă apa în Răhău, și nimeni nu îl poate acuza că nu s-a ținut de cuvânt.

Și pentru ca strategia de dezvoltare a satului să fie completă, primăria s-a gândit și unde să deverseze răhovenii apa menajeră. Oamenii o vor pune în găleți, pe care o să le transporte la Sebeș cu autobuzul, unde o să le verse, contra cost în canalizare, pentru că un cartier al unui municipiu europeran nu are nevoie de canalizare. Sau are?

Răspunsul la această întrebare trebuie să îl dea cei care vor candida la vară pentru funcția de primar al Sebeșului și pentru funcțiile de consilieri locali.

Și dacă nici unul nu este în stare sau nu are interesul să le rezolve și problemele răhovenilor, atunci Sebeșul să faca bine să renunțe la orice pretenție asupra acestui sat, sa se revină la organizarea de comună, să poată atrage fonduri europene și să încerce să se gestioneze singură, că poate este mai bine așa.

Distribuie Acum

Comentarii

Comentarii

18 februarie 2016

About Author

Cititorul


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Despre Noi

Platforma Media Alba,
arie de acoperire tot județul Alba .
Platforma cuprinde:

Radio Hit FM Alba Regional
Radio Hit Fm din Apuseni
Revista Alba100%
Ziarul Sebesanul
Ziarul De Aiud
Ziarul Blajeanul
Ziarul Cugireanul
Ziarul Motilor
PMAB

12 pagini de social media.
Informațile live, sunt destinate celor 340.000 de locuitori ai județului Alba, pentru a fi auzite, văzute sau citite.

Site-uri Partenere
Scrie-ne pe Messenger
Loading...