Casa si Gradina

Diego te sfătuieşte cum îți alegi perdeaua și galeria perfectă

429466_100350460093477_1342274507_nPerdeaua oferă elegantă, intimitate, confort şi ne ajută să ne simţim în casa noastră cu adevărat ca acasă. În primul rând, pledez pentru perdele şi draperii în casă. Într-adevăr jaluzelele sunt mult mai practice însă şi mult mai dizgra ţi oase într-un apartament. Dacă sunt alegerea perfectă în cazul birourilor şi locurilor publice, în cazul locuinţelor noastre nimic nu poate înlocui perdeaua. Aceasta oferă elegantă, intimitate, confort, şi ne ajută să ne simţim în casă cu adevărat ca acasă.

Pentru a aranja perdelele în aşa fel încât să arate că în fotografiile din reviste, iată câteva sfaturi practice de urmat:

429466_100350453426811_1160793902_nPoziţionează galeria

Galeria ar trebui poziţionată la mijlocul spaţiului dintre rama de sus a ferestrei şi tavan. După cum ştim, tavanele nu sunt întotdeauna drepte 100%. Aşa că trebuie să ne ghidăm după liniile paralele ale tavanului şi ferestrei decât după o măsurătoare exactă, pentru a arăta bine la o privire de ansamblu.

Cum măsori galeria

Marchează pe perete locul în care vrei să poziţionezi galeria şi măsoară. Marchează locul deasupra capetelor laterale ale ferestrei. Pentru a arăta bine atunci când perdeaua este trasă deoparte, galeria trebuie să depăşească marginea ferestrei cu 15 cm de o parte şi de alta a ferestrei. În general, galeria se poziţionează la 12cm deasupra ferestrei.

Cum măsori pedeaua în funcţie de galerie sau şină

Dacă ai galerie, măsoară de la inelul pe care urmează să fie ataranata perdeaua până în podea. Dacă ai şină, se măsoară de la vârful şinei.

Alege partea de sus a perdelei

Există o mulţime de stiluri în care poţi aranja perdeaua, fiecare oferind un efect vizual

Sfaturi

Multă lume face greşeala să cumpere per delele doar încercând să potrivească culoarea. Nu spun că perdelele n-ar trebui alese după culoare, dar sunt câteva elemente mult mai importante de care ar trebui să ţii cont când vine
timpul perdelelor.

Şi anume:

1. Sistemul de prindere – mai exact, galeria sau şina trebuie să fie de bună calitate. Gândeşte-te că vrei să reziste mai mulţi ani şi să arate corespunzător. Dacă te decizi pentru galerie, sfatul meu este să alegi una de calitate. O galerie de calitate nu se curbează în câteva luni sub greutatea perdelelor şi mai ales a draperiilor. Este foarte urât să vezi o perdea, oricât ar fi ea de frumoasă, agăţată pe o bară de galerie curbată. N-ai vrea de asemenea să tragi perdeaua şi aceasta să se desprindă din cârlige sau cârligele să se rupă pur şi simplu pentru că sunt de proastă calitate. Şi în cazul şinei, calitatea este foarte importantă. Este mare diferenţă între şină de plastic şi şina din aluminiu. Cea din aluminiu este mult mai stabilă, iar călăreţii glisează cu uşurinţă. În cazul şinei din plastic, când tragi perdeaua acesta se împiedică (ceea ce este extrem de enervant, mai ales la draperiile din dormitor pe care le tragi mai des!), călăreţii sar de pe șine şi de multe ori ajung să se rupă.

2. Încreţirea – adică desimea pliurilor. Aceasta rezultă din cantitatea de material folosită pentru un metru de perdea/draperie montat pe galerie. În cazul draperiilor se recomanda o proporţie de 2 metri de material pentru un metru de galerie (şina) sau chiar 2,5 metri de material pentru un metru de galerie în cazul în care materialul nu este foarte gros. Pentru perdele desimea pliurilor trebuie să fie mai mare ca să arate bogate. Dacă perdeaua este din voal merge un raport de 2,5 metri la un metru de galerie. În schimb, dacă alegi organza, recomandarea mea este să fie încreţită de 3 ori, respectiv 3 metri de material pentru un metru de galerie.

Gândeşte-te că, odată perdeaua confecţionată, nu mai poţi schimba nimic. Iar o perdea săracă, chiar dacă este făcută dintr-un material superb, arata oribil. Dacă bugetul nu-ţi permite, mai bine alegi un material neutru mai ieftin (un voal sau o organza simpla albă sau crem) decât să vezi la geam o perdea sărăcăcioasă care îţi strica tot aspectul camerei.

3. Banda de încreţire sau rejansa (banda care se coase pe perdea şi de care se agaţa perdeaua de galerie/şina). Multă lume nu-i dă nici o importanţă. O consideră un simplu accesoriu, însă rejansa este secretul (de multe ori ascuns) al unei perdele impecabile. O rejansă de calitate are sfori rezistente (dacă sfoara se rupe sau iese din rejansa, aceasta din urmă nu se mai poate folosi) şi formează pliuri perfecte. este apretata şi nu-şi modifica forma după spălare. Pentru perdele subţiri este preferabil să folosiţi rejansa complet transparenta.

4. Calitatea materialului – un material de calitate “cade” frumos, este fin şi plăcut la pipăit şi are firele ţesăturii drepte şi uniforme. Materilele de bună calitate rezista bine la spălat şi se calcă uşor. Pentru perdele şi draperii se
folosesc de obicei materiale din poliester, celofibra sau poliester în combinaţie cu bumbac sau în. Fibrele naturale se întreţin greu şi riscă să se deformeze la spălat. Este bine de ştiut că există materiale din poliester sau combinate (poliester cu bumbac sau în) care au aspect de materiale din fibre naturale, iar preţul este foarte bun. Dacă totuşi doreşti perdelele şi draperiile din materiale naturale – în, mătase, bumbac – este bine să alegi din colecţii de lux şi să apelezi la servicii speciale de curăţare recomandate de magazinul la care comanzi perdelele.

5. Combinaţia de culori. Ca regulă, într-o cameră unde pereţii, mobilă şi covorul au culori puternice, contrastante sau sunt puternic evidenţiate prin forma, perdelele trebuie să fie discrete, uni şi în culori neutre (alb, crem, gri). Dimpotrivă, în camerele unde mobila, parchetul, pereţii, covorul sunt colorate neutru şi nu ies în evidenţă, perdelele şi draperiile trebuie alese în culori contrastante, cu un design care să iasă în evidenţă că să dea personalitate camerei.

Perdeaua trebuie să se armonizeze cu draperia, dar nu este neapărat să fie amândouă de aceeaşi culoare. Din contră, este bine să existe un contrast între ele. În cazul în care perdeaua este cu model în ţesătura sau din mai multe culori, draperia trebuie să fie uni şi invers. Fereşte-te să le alegi pe amândouă cu desene. Excepţie face situaţia în care au amândouă acelaşi desen (se vând ca set). Ar fi bine de asemenea să te fereşti să alegi perdelele şi draperiile în aceeaşi culoare cu pereţii.

Dacă vreți să vă alegeți perdelele și galeriile perfecte și să primiți sfaturi de la adevărați specialiști vă rugăm să mergeți la magazinul Diego din Alba Iulia, Bulevardul Republicii, Nr.30 A, tel: 0358566317 unde veți găsi cu siguranță perdelele și galeriile potrivite pentru casa ta.

Distribuie Acum

Comentarii

Comentarii

18 iunie 2013

About Author

Ziarul Apulum


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scrie-ne pe Messenger
Loading...