Actualitate, Stirea Zilei

DEZVOLTAREA URBANA INTELIGENTA. SOLUTII SI BUNE PRACTICI IN CONTEXTUL IMPLEMENTARII POLITICII REGIONALE SI DE COEZIUNE 2014-2020. Comunicat.

In perioada de programare 2014-2020, prin Politica de Coeziune a Uniunii Europene, statele membre vor beneficia de un sprijin important pentru a realiza investitii directionate spre dezvoltarea economica, crearea de locuri de munca, eficienta energetica, astfel incat sa contribuie la atingerea obiectivelor Strategiei EUROPA 2020. In acest context, consecventa menirii sale de a coordona eficient procesul de dezvoltare regionala, Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru va organiza, in cooperare cu Primaria municipiului Alba Iulia si cu Universitatea ”1 Decembrie 1918” Alba Iulia, Conferinta cu participare internationala dedicata dezbaterii celor mai bune solutii de dezvoltare urbana inteligenta. Evenimentul, programat a se desfasura in zilele de 11 si 12 noiembrie 2015, la universitatea albaiuliana, se doreste a avea rol de informare si dezbatere pentru viitorii beneficiari al Programului Operational Regional 2014-2020 cu privire la politicile europene privind dezvoltarea oraselor romanesti si posibilitatile de finantare ale dezvoltarii urbane.

 

  ”Una din preocuparile constante ale ADR Centru, pe perioada celor peste 16 ani de activitate, dar si ca Organism Intermediar pentru Programul Operational Regional, a fost aceea de a sprijini comunitatile din Regiunea Centru in gasirea celor mai bune solutii pentru utilizarea fondurilor europene. Acum, cand practic am anuntat public lansarea axelor de finantare prin POR 2014-2020, ne dorim ca fondurile disponibile – pentru sprijinirea tranzitiei catre o economie cu emisii scazute de carbon, sprijinirea dezvoltarii urbane durabile, sprijinirea regenerarii economice si sociale a comunitatilor defavorizate din mediul urban, imbunatatirea mediului urban si conservarea, protectia si valorificarea durabila a patrimoniului cultural – sa poata fi utilizate optim, avand ca sursa de inspiratie cele mai bune solutii si practici de la nivel european. Aceasta Conferinta se doreste a fi un eveniment de informare si dezbatere pentru viitorii beneficiari ai Programului Operational Regional 2014-2020, cu privire la politicile europene privind dezvoltarea urbana si posibilitatile de finantare ale dezvoltarii urbane prin POR 2014-2020, precum si un prilej pentru prezentarea unor modele de buna practica, la nivel european si regional, in urmatoarele domenii: planificarea dezvoltarii urbane, dezvoltarea economica a oraselor si mobilitate urbana durabila, eficienta energetica si reducerea emisiilor de CO2, a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru, vorbind cel mai important eveniment organizat in aceasta toamna in domeniul derularii fondurilor europene in Regiunea Centru si in Romania.

 

O parte importanta a sprijinului financiar acordat regiunilor din Romania, prin intermediul Programului Operational Regional 2014-2020 este directionata spre dezvoltarea urbana, orasele si municipiile fiind invitate sa abordeze intr-un mod integrat (luand in calcul toate aspectele dezvoltarii – economic, social, mediu, energie, schimbari climatice, demografie) si inteligent (prin utilizarea tehnologiilor digitale si a celor de informare si comunicare pentru imbunatatirea calitatii si performantei serviciilor publice, reducerea costurilor si a consumului resurselor, inclusiv a dialogului mai activ cu cetatenii) probleme precum eficienta energetica, mobilitatea urbana, problemele de saracie si excluziune sociala a periferiilor etc. Principalii beneficiari ai POR 2014-2020 vor fi autoritatile administratiei publice locale si judetene care vor putea accesa finantarile disponibile pe cel putin 8 din cele 12 axe prioritare ale programului.

 

Organizata in cadrul Universitatii din Alba Iulia, in perioada 11-12 noiembrie 2015, conferinta cu participare internationala organizata de ADR Centru are titlul ”Dezvoltarea urbana inteligenta. Solutii si bune practici in contextul implementarii politicii regionale si de coeziune 2014-2020“. In cadrul manifestarii sunt prevazute patru paneluri distincte, cu referire la solutiile de dezvoltare economica si sociala a oraselor, mobilitatea urbana – o provocare pentru orase, solutiile inteligente pentru eficienta energetica a oraselor, ca si pentru valorificarea durabila a patrimoniului istoric si cultural. In cadrul Conferintei vor fi sustinute prelegeri de catre peste 30 de personalitati si experti in dezvoltare urbana de la nivelul Comisiei Europene, ministerelor, agentiilor si institutiilor cu atributii in acest sens de la nivel national, precum si specialisti de la nivelul autoritatilor locale si regionale. Astfel, experienta lectorilor, dobandita in ultimii ani, va permite invitatilor sa-si contureze cadrul in care vor fi pregatite viitoarele proiecte finantate din surse europene.

 

In cadrul sectiunilor tematice vor fi prezentari si dezbateri referitoare la managementul dezvoltarii urbane, la solutiile posibile pentru dezvoltarea sustenabila a oraselor din Romania, la dezvoltarea industriala bazata pe cercetare, in folosul comunitatilor, la e-guvernare – vazuta ca model pentru dezvoltarea economica inteligenta, toate acestea avand legatura si referire la procesul de dezvoltare urbana inclus in strategiile si documentele de planificare ale Regiunii Centru. Pe de alta parte, tinand cont de prioritatea europeana referitoare la imbunatatirea mobilitatii cetatenilor, cu referire directa la legaturile dintre si din interiorul centrelor urbane cu diversele zone de interes public, in cadrul Conferintei vor fi prezentari despre abordarile si solutiile posibile pentru orasele din Romania in elaborarea Planurilor de mobilitate urbana, prin corelare cu abordarea acestor probleme in orasele mici si mijlocii din Germania. De asemenea, vor fi dezbatute cateva modele inteligente de gestionare a transportului public din Brasov si proiectele de mobilitate urbana implementate in municipiul Alba Iulia, dar si o abordare cu totul noua a potentialului de dezvoltare a conectivitatii intre localitatile riverane raului Mures. A doua zi a Conferintei va fi dedicata identificarii solutiilor inteligente pentru eficienta energetica a oraselor, prin Planurile de Actiune pentru Energie Durabila, dar si prin prisma contractelor de performanta energetica, pentru eficientizarea energetica a cladirilor si iluminatului public. In paralel, vor fi dezbatute temele privind valorificarea durabila a patrimoniului istoric si cultural, cu exemplificari de la nivelul municipalitatilor din Sibiu, Sfantu Gheorghe, Alba Iulia si Rasnov, dar si cu legaturi la experienta de la nivel european in domeniu.

Alba Iulia, 09.11.2015

Distribuie Acum

Comentarii

Comentarii

9 noiembrie 2015

About Author

Ziarul Apulum


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scrie-ne pe Messenger
Loading...