Sutele de neconformităţi constatate pe autostrada Sibiu – Orăştie îi îngrijorează pe reprezentanţii Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Publice (CNADNR), care recunosc, prin vocea unui oficial, că deşi au avut rapoartele de neconformitate, nu au fost foarte atenţi la ce spun acestea. Invitat la Realitatea TV, directorul de investiţii al CNADNR, Alin Goga, a declarat că, la câte deficienţe au fost constatate, autostrada ar trebui să fie închisă traficului şi reconstruită de la zero. Mai mult, „s-ar putea ca și Uniunea Europeană, ținând cont că am făcut niște plăți nelegale, să ne spună să le dăm toți banii înapoi”, a mai spus Goga.
„Tot ce am plătit trebuie scos afară şi să construim din nou”
„Trebuie să scoatem tot afară și – am vorbit asta cu profesori universitari, cu absolut toată lumea – în condițiile în care am știut că recepționăm un lucru defect. A fost o pasivitate”, a spus directorul de investiții al CNADNR.
Potrivit directorului de investiţii al CNADNR, o rezolvare tehnică a tuturor deficienţelor de pe acest tronson de autostradă ar costa cam 250 de milioane de euro, în condiţiile în care firma italiană care s-a ocupat de proiect a primit toţi banii din contract, deşi lucrările sale au prezentat peste 300 de deficienţe.
„Tot ce am plătit trebuie scos afară și să construim, din nou, de la zero. Planurile de alunecare sunt avansate. Şi ce este cel mai grav este că noi am avut rapoarte comandate de CNADNR, de constructor, care ne-au spus și am știut şi din raportul doamnei Sanda Manea, profesor la Universitatea de Construcții București, că sunt greșeli de proiectare și de execuție. Am știut din decembrie, anul trecut, și noi am plătit autostrada integral, în condițiile în care am știut că lucrurile sunt făcute greșit”, a confirmat directorul de investiţii al CNADNR.
Consultantul pe lucrare a fost concediat de CNADNR, dar a câştigat în instanţă şi cere zece milioane
Cele 300 de note de neconformitate pe marginea execuţiei lucrărilor au fost făcute de firma Consitrans – consultant pe lucrare al CNADNR. Nu a lipsit nici sesizarea de la DRDP Brașov, care a avertizat că există un plan de alunecare, ce afectează și magistrala de cale ferată.
„Nu firma asta era inginerul. Era consultant și ăla spune <<vezi că nu sunt în regulă>>. Noi le-am ascuns, l-am dat pe ăla afară și am pus niște salariați de-ai noștri. Consitrans a câștigat în tribunal și trebuie să le dăm și zece milioane de lei. Punem niște salariați și oricât de bine intenționați ar vrea să fie, nu au experiență de șantier, pentru că sunt oameni care au stat mai mult la birouri și ei depind de un director. Specialiștilor care au verificat calitatea tehnică a construcțiilor le-a luat o zi să spună că nu e în regulă. Autrostrada trebuie închisă”, a declarat Alin Goga.
Mai multe despre acest subiect puteți citi aici.
Lasă un răspuns