Actualitate, Stiri, Stiri Aiud, Stiri Apuseni, Stiri Blaj, Stiri Cugir, Stiri Ocna Mures, Stiri Sebes, Stiri teius

Deșeurile de masă lemnoasă și de lemn pot fi și trebuie reciclate

Știm cu toții că lemnul este o resursă naturală regenerabilă, dar nu și că acesta poate fi reciclat. Orice deșeu de lemn (de la paleți la obiecte de mobilă) și de masă lemnoasă (rumeguș sau coji) poate fi însă prelucrat și transformat în plăci noi de lemn.

Reciclarea și valorificarea multiplă a deșeurilor lemnoase în producție reprezintă o practică des întâlnită la nivel european, existând țări în care ponderea lemnului reciclat în produsul final este de 100%, în timp ce, în altele, autoritățile spijină financiar producătorii implicați în procesarea deșeurilor lemnoase.

Deșeurile lemnoase sunt utilizate de cele mai multe ori ca sursă pentru fabricarea panourilor pe bază de lemn, fiind demonstrat faptul că produsele realizate din materiale reciclate au aceleași caracteristici cu cele realizate din materiale noi. Astfel se reduce substanțial consumul de lemn rotund.

Un exemplu în acest sens este dat de Kronospan, lider la nivel internațional în domeniul producției de plăci din lemn. Anul trecut, compania a utilizat în procesul de producție 2.5 milioane tone de lemn reciclat, ceea ce echivalează cu 5 milioane de copaci salvați. Practic, la fiecare tonă de lemn reciclat sunt salvați 2 copaci.

Utilizarea deșeurilor de lemn prezintă și avantajul ecologizării comunităților prin eliminarea resturilor de lemn, în timp ce prelucrarea deșeurilor de masă lemnoasă este esențială pentru sănătatea și regenerarea pădurilor. Este vorba astfel de un proces din care câștigă deopotrivă comunitatea și mediul.

Tocmai datorită acestor beneficii complexe, compania și-a propus să investească în maximizarea prelucrării de deșeuri de lemn și de masă lemnoasă în procesul de producție, printr-o investiție de cca. 8 milioane euro într-o instalație de procesare și prelucrare deșeuri lemnoase cu o capacitate de aprox. 750 tone/zi, investiție pentru care își propune obținerea certificării FSC pentru materialul reciclat.

Lipsa unei infrastructuri ample de colectare și reciclare a deșeurilor de lemn și de masă lemnoasă la nivel național, precum și nivelul scăzut de conștientizare a populației în ceea ce privește colectarea responsabilă, afectează potențialul de dezvoltare al procesului de reciclare a lemnului la nivelul întregii industrii. Este recomandabilă, de aceea, o implicare activă, la nivelul întregii țări, a tuturor actorilor interesați – companii private din industrie, autorități și comunitățile locale – pentru dezvoltarea și implementarea unei strategii de colectare și reciclare a deșeurilor de lemn și de masă lemnoasă.

Distribuie Acum

Comentarii

Comentarii

21 noiembrie 2019

About Author

Cititorul


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scrie-ne pe Messenger
Loading...