Actualitate, Agricultura, Politica

Deputatul PNL Dan Simedru:”Ministrul Daniel Constantin sfidează crescătorii de animale

Crescătorii de bovine, ovine și caprine din întreaga țară ies în stradă, anunțând acțiuni ample de protest ca urmare a faptului că nici până la această dată Ministerul Agriculturii, prin Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA), nu a plătit subvențiile per capita aferente anului trecut.

În ciuda faptului că atât ministrul Daniel Constantin, cât și secretarii de stat George Turtoi și Daniel Botănoiu, s-au bătut cu pumnul în piept că banii vor ajunge în conturile fermierilor cel târziu până la 10 februarie a.c., se pare că aceasta a fost încă o minciună a Guvernului Ponta care amenință sectorul zootehnic românesc și implicit siguranța alimentară.

Săptămâna trecută, fermierii au trimis Ministerului Agriculturii o adresă în care expun problemele cu care se confruntă și au solicitat o întâlnire pentru discutarea acestora, însă apelul lor a fost ignorat.
Indiferența Guvernului i-a adus pe fermieri în pragul disperării mia ales că primăvara este sezonul în care aceștia au nevoie de tot sprijinul financiar pentru a-si acoperi cheltuieli legate de asistența veterinară, de tratamente de care animalele au nevoie la ieșirea din iarna. Astfel, fermierii spun că deși Guvernul a aprobat bugetul pentru subvenții, Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA) nu a făcut centralizatoarele. Mai mult, incompetența autorităților este strigătoare la cer: nu se știe nici măcar câte animale vor intra la plată și care va fi suma plătită pe cap de animal.

Subvențiile pentru creșterea animalelor sunt un drept al fermierilor ce trebuie respectat fără niciun fel de discriminare. Dacă deja s-a finalizat acordarea plăților directe pe suprafețele agricole, ar fi fost normal ca și crescătorii de animale să beneficieze de aceste sume.

Nu pot să nu remarc că ministrul Daniel Constantin și-a făcut un obicei din a se lăuda că plătește fermierilor subvențiile la timp, însă realitatea îl contrazice.

Îl somez pe ministrul Daniel Constantin să convoace de urgență în ședință conducerea APIA și pe toți cei responsabili de întârzierea impardonabilă în plata subvențiilor pentru creșterea animalelor.
Fără acești bani fermierii români se află în imposibilitatea de a angrena orice fel de cheltuieli privind anul agricol în curs, ba mai mult sunt presați și de bânci sau prestatori de servicii pentru achitarea facturilor restante.

Susțin toate demersurile fermierilor și solicit ministerului să lase demagogia la o parte și să mobilizeze toate forțele din minister ca fermierii să-și primească nu doar banii restanți, ci să se asigure că subvențiile aferente anului 2015 vor fi acordate la timp printr-o procedură simplificată și transparentă. Agricultura românească și profesioniștii din acest sector au nevoie de un partener corect și onest în persoana ministrului de resort, de un decident care să le asculte și să le rezolve problemele, nu de bâlbe politicianiste și de piedici birocratice.
Dan Simedru,
Deputat PNL Alba

Distribuie Acum

Comentarii

Comentarii

24 martie 2015

About Author

Ziarul Apulum


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scrie-ne pe Messenger
Loading...