Actualitate

„De la zero la Zorro”. Proiect de sprijin în reabilitarea minorilor internaţi în Centrul de Reeducare Buziaş

Logo-ZORRO-1În perioada 10-20.10.2013, trei dintre minorii internaţi in Centrul de Reeducare Buziaş vor fi prezenţi la Salonul Auto Bucureşti, însoţind maşina de teren „Zorro”, construită in cadrul proiectului de „De
la zero la Zorro”. Menţionăm că, unul dintre cei trei copii ce însoţesc maşina la Bucureşti este din judeţul Alba. În Centrul de Reeducare de la Buziaş se află, în prezent, 90 de minori ce au săvârşit fapte penale, 6 dintre ei fiind din judeţul Alba.

Proiectul „De la zero la Zorro” este parte a unui proiect de o mai mare amploare „Descoperă-ţi potenţialul!”, lansat de Asociaţia Bărbaţilor Creştini din Timişoara si are drept scop implementarea şi consolidarea valorilor moral creştine pentru persoanele minore aflate în executarea unei sancţiuni privative de libertate, descoperirea şi dezvoltarea unor aptitudini naturale precum şi dobândirea disciplinei personale şi a respectului pentru autoritate.

Proiectul s-a desfăşurat în perioada 12.06-25.09.2013 implicând zece dinte minorii custodiaţi şi un grup de mecanici voluntari , analogia dintre numele proiectului şi situaţia beneficiarilor fiind acea că, odată instituţionalizaţi, aceşti tineri sunt priviţi de către societate ca nişte „zerouri” sau „rebuturi”, etichetă păstrată, din păcate, şi după punerea lor în libertate. La internarea în centru, ca urmare a istoricului de viață, a feedback-ului pe care îl primesc de la familie și societate, copiii pot considera că nu sunt buni de nimic, că sunt un zero, că par a fi aruncați în coşul de gunoi al societății, şi au, poate, sentimentul că nu vor mai fi ceva sau cineva niciodată.

Proiectul pleacă de la premisa că tânărul aflat în conflict cu legea penală, ajutat şi îndrumat de către semenii lui, se poate transforma dintr-un „zero” (rebut) într-un adevărat „Zorro”, devenind un bărbat responsabil, cu anumite deprinderi practice, cu valori şi principii morale sănătoase fiind un câştig pentru familia de provenienţă şi implicit pentru societate.

Proiectul „De la Zero la Zorro” exprimă plastic prin titlul, scopul Centrului de Reeducare Buziaş: acela de a asigura educaţia şi asistenţa minorilor în vederea reintegrării sociale, având in vedere faptul că privarea de libertate duce la izolarea socială şi marcarea negativă a personalităţii. Astfel,tinerii implicaţi în proiect au învăţat să urmeze o disciplină de muncă, şi-au însuşit noţiuni teoretice şi practice de mecanică şi design şi ştiu să lucreze in echipă. Dar cel mai important lucru este ca au învăţat că nimic nu este pierdut.

„ Zorro” –maşina de teren de excepţie construită din maşini şi piese de schimb casate, va fi scoasă la licitaţie, in cadrul Salonului Auto Bucureşti, fondurile obţinute fiind folosite pentru amenajarea unui teren de sport modern, cu gazon sintetic, echipat pentru minifotbal, baschet, volei şi handbal, destinat activităţilor sportive derulate de către minorii internaţi.

Distribuie Acum

Comentarii

Comentarii

9 octombrie 2013

About Author

Cititorul


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scrie-ne pe Messenger
Loading...