Cultura, Stirea Zilei, Stiri

De ce nu găseşte Consiliul Judeţean Alba fonduri pentru Reşedinţa Guvernatorului Daciei de la Apulum?

S-a încheiat campania 2014 de lucrări arheologice la situl de pe strada Munteniei din Alba Iulia. Este vorba de reşedinţa Guvernului Daciei Romane, unde a lucrat o echipă condusă de arheologul Viorica Rusu-Bolindeţ.

Lucrările s-au încheiat marţi, 28 octombrie 2014, cu rezultate pe măsura finanţării mult reduse: doar 18.000 lei, deşi s-au promis 40.000 lei.

Viorica Rusu-Bolindeţ explică neajunsurile care afectează cercetările arheologice şi punerea în valoare a sitului: „Anul acesta am avut doar bani de la Ministerul Culturii, 18.000 de lei, deşi ni s-au promis 40.000 de la Consiliul Judeţean. Am sperat şi mi s-au propus bani de la Consiliul Judeţean Alba, evident prin Muzeul Naţional al Unirii… pentru că nu am nevoie de aceşti bani în mână să fac ceva cu ei. E nevoie pentru buna desfăşurare a şantierului arheologic. Primăria ne-a ajutat şi anul acesta, igienizând locul, aşa că ne-am putut apuca de lucru imediat”.

Săpăturile au durat 3 săptămâni, fiind conduse de arheologul Viorica Rusu-Bolindeţ din Cluj, cea care cercetează acest sit din anul 1992. Din echipa sa mai fac parte arheologi de la Muzeul Naţional al Unirii şi de la Universitatea Alba Iulia. La săpăturile arheologice au participat 11 voluntari: studenţi şi masteranzi de la Alba Iulia, Cluj, Iaşi, Sibiu.

Ultima campanie de săpături arheologice a avut loc în anul 2012. În 2013 nu au fost bani pentru continuarea cercetărilor arheologice.

În aceste 3 săptămâni a fost deschisă o nouă secţiune, 19/2014, de asemenea a fost redeschisă şi cercetată în amănunţime secţiunea 18/2007.

Viorica Rusu-Bolindeţ deplânge faptul că nu se pune în valoare moştenirea romană din zona Partoş şi de la Reşedinţa Guvernatorului: „Aş vrea să unesc aceste secţiuni cu groapa mare excavată. Eu cred că e chiar uşor de pus în valoare – dacă vrei. Trebuie implicare locală, pentru că trebuie extinsă zona de interes istorico-arheologic. Nu trebuie pusă în valoare doar Cetatea bastionară, care este un punct important… Oraşul de Jos e ignorat şi s-ar putea face aici lucruri importante. Este neglijat Partoşul (Colonia Aurelia Apulensis), unul din cele mai mari oraşe din Dacia romană. Aici la Apulum se găseşte cel mai important sit de epocă romană din Transilvania: aici este Reşedinţa Guvernatorului Daciei Romane, sunt două oraşe, este sediul Legiunii XIII Gemina, sunt canabele”.

Distribuie Acum

Comentarii

Comentarii

30 octombrie 2014

About Author

Cititorul


Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scrie-ne pe Messenger
Loading...