Actualitate, Stirea Zilei

DE ASTĂZI: Festivalul Întregalde Folk, în satul Ivăniș

Iubitorii de muzică folk sunt așteptați în acest an să participe la cea de-a treia ediție a Festivalul Întregalde Folk, organizat în perioada 8-12 iulie, în satul Ivăniș, din comuna Întregalde. Cei care vor fi prezenți vor avea ocazia să asculte nu doar piesele participanților la concurs, ci și cele ale „golanilor” care au cântat în balconul din Piața Universității în urmă cu 25 de ani, ediția din acest an fiind dedicată eroilor de la 1990.

Anul trecut au luat parte la eveniment aproximativ 25 de concurenți însă în acest an, având în vedere faptul că pretențiile cresc, sunt așteptați să se înscrie circa 30 de participanți.

Concursul de interpretare va fi împărțit în două secțiuni: începători și qvansați. Participanții vor fi selectați în urma unei preselecții organizate pe 8 iulie, la ora 17.00. Aceştia se pot înscrie în preselecţie la fața locului sau online, până pe data de 5 iulie (cu nume, prenume, vârstă, oraș și un nr. de telefon al părinților în cazul participanților minori), la adresa: alina.musatoiu@gmail.com. Nu există taxă de înscriere.

Pe lângă concurs, la festival vor avea loc și concerte ale artiștilor cunoscuți, precum Glenn Silverious Jhon (Pakistan), Emeric Imre, Raluca Cismaru, Daniel Făt, Oana Dragomir, Felicia Pop, Nelu Pitic cu Daniel Julean și „Trupa de serviciu”, Adi Mitescu, Daniel Oprița și Puiu Bretoiu, Denisa Moga, Ștefan Rareș Capătă, Cristi Bordaș și Laura Gaspar, Barock Group, Vlad Galis, Dr. Barbi, Stelian Maria, Flaviu Tuliciu, New Levites, Nicu Zotta, Cătălin Ungureanu, Tituș Constantin, Cătălin Stepa, Adi Beznă și Florin Thomits.

Stelia Maria, Vlad Galis și Dr. Barbi, care au fost împreună în balconul Universității în timpul ”golaniadei”, vor susține pe 9 iulie, de la ora 22:00, recitalul live unplugged ”Remember – Piața Universității – 25 de Ani – EROII NU MOR NICIODATĂ!”. Artiștii vor readuce publicului cântecele ”huliganilor” care au răsunat în ”tribuna democrației” în acea perioadă, înainte ca manifestația anticomunistă să fie oprită brutal de politicienii acelor vremuri. ”Ediția de anul acesta este dedicată victimelor Pieței Universității 1990. Vor vorbi prin vocile noastre, sunt 25 de ani de-atunci”, declară Stelian Maria.

Ca și până acum, Întregalde Folk 2015 încurajează arta și turismul rural în regiunea Întregalde, o zonă locuită a munților Apuseni în care natura a fost păstrată aproape intactă. ”Această tabăără a menestrelilor a reușit în doar două ediții să reașeze un mic sat, aproape părăsit pe harta României și a Europei. Sperăm să redăm zonei, amenii pe care îi merită”, spune Stelian Maria. Corturile, artiștii din România și din afara ei, mâncarea la cazan, plăcintele coapte la foc de lemn, drumețiile după ciuperci, fructe de pădure și plante medicinale, jocurile pentru copii și focurile de tabără vor fi prezente la Întregalde Folk, ca în fiecare an. Nu vor lipsi nici concertele de folk, jazz și blues, nici concursul de interpretare pentru începători și avansați.

Corturile, artiștii din România și de peste hotare, mâncarea la cazan, plăcintele coapte la foc de lemn, drumețiile după ciuperci, fructe de pădure și plante medicinale, jocurile pentru copii și focurile de tabără vor fi prezente la Întregalde Folk, ca în fiecare an.

Câștigătorii festivalului vor fi răspătiți cu premii în bani.

Premiile, cu o valoare totală de peste 5.500 de lei, au fost denumite după artiști cunoscuţi și după cele mai cunoscute atracţii naturale ale zonei Întregalde:

Categoria Avansați:

– Premiul 1 „Întregalde Folk” – 1000 lei

– Premiile „Alexandru Zaranescu”, „Tatiana Stepa”, „Florian Pittiș” și „Valeriu Sterian” – 400 lei fiecare

– Premiile „Anda Călugăreanu”, „Gil Ioniță”, „Nicu Vladimir” – 200 lei fiecare

Categoria Începători:

– Premiul 1 „Intregalde Folk” – o chitară Ibanez IJV50 JamPack Quick Start în valoare de 700 lei

– Premiul „Cristian Pațurcă” – 250 lei

– Premiile „Emilian Onciu”, „Ivăniș” și „Poiana Narciselor” – 200 lei fiecare

– Premiile „Huda lui Papară” , „Glădioara” și „Cel mai tânăr concurent” – 150 lei fiecare

Bugetul pentru eveniment este de peste 35.000 de lei, bani proveniți de la „prieteni” și sponsori și din buzunarele organizatorilor. Stelian Maria spune că a încercat să obțină finanțare de la Consiliul Județean, însă fără succes. Acesta a precizat că tot ce s-a realizat în acești ani s-a făcut pe bani personali sau cu ajutorul prietenilor și a artiștilor, care nu vor avea un onorariu pentru a cânta la festival.

„Ceea ce este fantastic este că artiștii au înțeles că avem nevoie de ajutor pentru a putea promova festivalul și zona și, atunci când vezi că vin artiști, prieteni, fără să-ți ceară un ban este un lucru fantastic. Nu am primit ajutor, am încercat la Consiliul Județean Alba, nu am primit nici măcar un răspuns, dar îmi vin prietenii, care sunt alături de mine”, a menționat Stelian Maria.

Distribuie Acum

Comentarii

Comentarii

8 iulie 2015

About Author

Cititorul


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scrie-ne pe Messenger
Loading...