Agricultura

De astăzi ar trebui să înceapă depunerea cererilor de subvenţie

Teoretic de astăzi ar trebui să înceapă campania de depunere a cererilor de subventii APIA pe anul în curs, ultima zi fiind 15 iunie 2015.

Însă, în practică, lucrurile stau altfel. Conform reporterilor de la Știriagricole.ro, care au contactat mai multe reprezentanțe locale ale APIA, din județe diferite, niciunul nu știa cu precizie când se vor putea depune cererile unice de plată.

Termenul pentru depunerea fără penalități a cererilor pentru subventii APIA privind plățile directe s-a extins până la data de 15 iunie, astfel încât să poată fi depuse toate documentele. Înainte, fermierii puteau depune până la 15 mai aceste cereri fără penalități și până în iunie cu penalități.

Astfel, după ce va fi publicat Ordinul ministrului Agriculturii privind plățile directe, funcționarii APIA vor ști precis cu ce documente trebuie să se prezinte fermierii pentru a depune cererea de plată. Deocamdată nu se știe dacă sunt de ajuns contractele de arendă sau este necesară și adeverința de la Registrul Agricol, aflat în subordinea primăriilor.

Ulterior, în baza cererilor depuse anul trecut, fermierii vor fi repartizați câte unui funcționar al APIA, care îi va ajuta să completeze cererea unică de plată. Descarcă Cererea unica de plata.

Acești funcționari vor face o planificare după care vor fi chemați fermierii la sediul APIA. Planificarea se va face la nivelul fiecărei comune. Cei care nu au semnătură electronică vor trebui să meargă la sediul APIA să semneze cererea unică de plată și să ducă documentele necesare autorizării la plată.

Reguli pentru beneficiarii de subventii APIA

Printre noutățile din 2015 trebuie menționat că se va depune o singură CERERE de plată pentru toate tipurile de sprijin, adică și plata pe suprafata și sprijinul cuplat și ajutoarele naționale tranzitorii (ANT).

Pentru a primi subvenția, fermierii trebuie să respecte Bunele Condiţii Agricole şi de Mediu (GAEC) şi Cerinţele Legale în Materie de Gestionare (SMR) pe toată suprafaţa fermei. Printre condițiile impuse prin normele europene se numără și aceea care prevede că pe timpul iernii, terenul arabil trebuie să fie acoperit cu culturi de toamnă şi/sau să rămână nelucrat după recoltare pe cel puţin 20% din suprafaţa arabilă totală a fermei.

O altă condiție impune menţinerea teraselor existente pe terenurile agricole la data de 1 ianuarie 2007.

De asemenea, beneficiarii de subventii APIA trebuie să respecte rotația culturilor și regulile privind înverzirea, nu au voie să ardă miriștea şi resturile vegetale pe terenul arabil, decât dacă au acordul autorităţilor competente pentru protecţia mediului. Totodată, trebuie menținute pajiştile permanente prin asigurarea unui nivel minim de păşunat sau prin cosirea lor cel puţin odată pe an.

În plus, există o prevedere care interzice tăierea arborilor solitari şi/sau a grupurilor de arbori de pe terenurile agricole.
sursa: stiriagricole.ro

Distribuie Acum

Comentarii

Comentarii

6 aprilie 2015

About Author

Cititorul


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scrie-ne pe Messenger
Loading...