Actualitate, Politica, Stiri, Stiri Aiud, Stiri Apuseni, Stiri Blaj, Stiri Cugir, Stiri Ocna Mures, Stiri Sebes, Stiri teius

Daniel Zdrânc, vicepreședinte PSD Alba: ”Am găsit SOLUȚIA prin care Depozitul Ecologic de la Galda ar putea fi utilizat pentru depozitarea gunoaielor din județul ALBA”

Într-o postare făcută pe pagina sa de Facebook, vicepreședintele PSD Alba, Daniel Zdrânc a propus o soluție pentru problema depozitării gunoaielor menajere din județul Alba.

”În urmă cu o lună scriam cum se poate debloca depozitul de gunoi de la Galda pentru rezolvarea crizei gunoaielor din mai multe localități din județ inclusiv în Alba Iulia.
Reiau acum poate recepționează cineva…
‼️Am găsit SOLUȚIA prin care Depozitul Ecologic de la Galda ar putea fi utilizat pentru depozitarea gunoaielor din județul ALBA !‼️

➡️Depozitul ecologic de la Galda, care ar trebui să deservească tot județul Alba nu este nici astăzi la 3 ani de la finalizare operațional. Povestea începe în anul 2015 când, odată cu închiderea gropii de la Pârâul Iovului noua groapă de gunoi de la Galda trebuia să fie funcțională. De atunci a început plimbarea gunoaielor din județ la distanțe considerabile la Tg. Jiu, Oradea sau Odorhei și majorarea continuă a tarifelor de salubrizare.

La sfărșitul anul 2016 a fost deschisă recepția pentru depozitul de la Galda, iar din acel moment a început să curgă și termenul de garanție de 2 ani. Recepția s-a încheiat in 15.09.2017 la aproape un an distanță. În 2017 au fost executate lucrări de consolidare a taluzurilor pentru stoparea alunecărilor de teren și a infiltrațiilor, practic au fost reparate greșeli din faza de execuție a proiectului , probleme care au întârziat finalizarea proiectului.

Tot la sfârșitul anului 2017 a fost demarată și licitația pentru desemnarea unui operator al depozitului. Licitația a fost imediat oprită iar în motivarea deciziei de anulare Consiliul Județean Alba spunea că „ s-au constatat numeroase erori și omisiuni iar documentația de atribuire conține prevederi care nesocotesc prevederile contractului de finanțare”. Documentația aferentă procedurii a fost întocmită chiar de CJ Alba!

A urmat o perioadă de încă 9 luni în care nu s-a întamplat nimic, procedura fiind pusă în așteptare până în data de 28.06.2018 cînd a fost reluată. În cursul anului 2019 au fost evaluate cele 3 oferte depuse iar la sfârșitul lunii august a fost declarată o ofertă câștigătoare celelalte două fiind considerate neconforme. În data de 05.09.2019 CNSC a emis o decizie prin care „ anulează raportul procedurii și actele subsecvente și obliga autoritatea contractantă la reevaluarea ofertei”. Licitația a fost anulată din nou și ne-am întors practic la nivelul anului 2017, iar desemnarea unui operator va fi din nou întârziată cu cel puțin un an.

Chiar dacă Consiliul Județean Alba nu reușește să rezolve această problemă care ne afectează zi de zi, am gasit o soluție temporară prin care locuitorii județului ar putea beneficia de depozitarea gunoaielor la groapa de la Galda. Astfel am putea rezolva criza gunoaielor la nivelul întregului județ prin reducerea semnificativă a timpului și costului pentru transportul spre depozitare și implicit o colectare selectivă mai eficientă.

SOLUȚIA:

Delegarea temporară a operării în temeiul art.104, al.1, lit.c din legea nr.98/2016 privind achizițiile publice, justificată de urgență, către un operator privat până la finalizarea procedurii de atribuire.

Vor trebui îndeplinite de către CJ Alba o serie de condiții care să asigure Comisia Europeană și Ministerul Fondurilor Europene cu privire la îndeplinirea obligațiilor asumate prin proiect:

Demararea licitației pentru operarea depozitului, demonstrarea situației de urgență, fluxul deșeurilor trebuie să fie conform celor stabilite în aplicația de finanțare, respectiv să se efectueze colectarea selectivă, sortarea și tratarea în instalațiile incluse în sistemul de management integrat al deșeurilor din județ. Va trebui respectată și politica tarifară stabilită prin proiect.

Consiliul județean Alba va trebui să îsi asume adoptarea acestei soluții temporare limitată în timp până la finalizarea licitației pentru desemnarea operatorului.

Eliminarea blocajului actual în ce privește gestionarea deșeurilor din județ este imperativă pentru ca cetățenii să beneficieze de servicii de salubrizare eficiente. Suntem asaltați de poluarea cu deşeuri, care este deosebit de vizibilă prin gunoaiele ce împânzesc atât străzile, cât şi spaţiile verzi sau cele neocupate de clădiri.

De asemenea cetățenii trebuie să-şi schimbe percepţia asupra serviciilor de salubritate şi să devină un partener activ al acestora, prin păstrarea curăţeniei spaţiilor publice, minimizarea cantităţilor de reziduuri menajere şi prin sprijinirea procesului de recuperare şi reciclare, prin depunerea selectivă a deşeurilor.” a scris Daniel Zdrânc.

Distribuie Acum

Comentarii

Comentarii

20 ianuarie 2020

About Author

administrator


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scrie-ne pe Messenger
Loading...