Actualitate, Politica

DAN SIMEDRU PNL: Reforma legislației electorale prinde contur

Votul prin corespondență este o temă extrem de importantă pentru care Partidul Național Liberal și-a asumat public responsabilitatea. După evenimentele scandaloase petrecute la secțile de vot organizate în străinătate pentru alegerile prezidențiale de anul trecut, PNL a fost singurul partid care a susținut elaborarea de urgență a unei legi care să permită introducerea acestui sistem de vot prin corespondență pentru cetățenii români din diaspora.
Liberalii au votat luni în ședința Biroului politic în unanimitatea pentru susținerea acestui demers, concretizat în depunerea unei inițiative legislative privind votul prin corespondență.

“Proiectul nostru a fost elaborat de o comisie din care fac parte toti parlamentarii de diaspora ai PNL si parlamentarii din comisia de cod electoral. Este un succes al PNL, pentru ca se tine cont de acea revolutie din noiembrie 2014, de la prezidentiale. Nedreptățile și abuzurile Guvernului PSD, ne-au determinat să acționăm și ne-am angajat în fața cetățenilor, nu doar din diaspora, că vom duce la bun sfârșit acest proiect. Este un instrument necesar în contextul în care românii de peste hotare reprezintă 3,5 milioane de cetățeni cu drept de vot. În condiţiile în care în ţară sunt 18 milioane de votanţi, numărul românilor din străinătate reprezintă cam 20% din electorat Este firesc să le creăm acestor români un cadrul legal modern, suplu, astfel încât șă-și exercite dreptul constituțional de a vota în mod liber și nediscrminatoriu”. a declarat liberalul Dan Simedru.

Propunerea liberală este ca diasporă să fie reprezentată de 8 deputați și 4 senatori, pentru care va exista o singura circumscriție electorală, care se va adăuga celor 42 de la nivel național, în contextul în care pentru alegerile parlamentare s-a convenit la nivelul tuturor partidelor politice revenirea la votul pe listă

Legea inițiată de liberali, susținută prin 160 de semnături, are în prim plan Autoritatea Electorală Permanentă, instituţie independentă, aflată sub controlul Parlamentului. Soluţia legislativă propune un mecanism coerent de gestionare şi validare a voturilor exprimate prin corespondenţă, garantându-se secretul votului exprimat și implementarea unor măsuri de securizare a lui.

Propunerea liberală va reprezenta un punct de plecare în dezbaterea parlamentară pe această lege atât de așteptată de romănii din afara granițelor.

Distribuie Acum

Comentarii

Comentarii

19 martie 2015

About Author

Cititorul


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scrie-ne pe Messenger
Loading...