Actualitate, Stirea Zilei

DAN SIMEDRU: Masterplanul General de Transport are multe semne de întrebare

Pentru ministrul Ioan Rus standardul de cost pentru un km de autostradă un subiect de discuție neinteresant
Ministrul Transporturilor Ioan Rus a fost prezent miercuri, 13 mai, în fața Comisiei pentru Transporturi și Infrastructură din Camera Deputaților pentru a prezenta ultima variantă a Masterplanului General pentru Transport urmând ca săptămâna viitoare să fie înaintat Comisiei Europene pentru aprobare.

Nici de această dată, pentru că este vorba despre a treia prezentare a Maasterplanului în fața comisiilor de specialitate din Parlament, Ministrul Ioan Rus nu a fost convingător și nu a avut răspunsuri la toate întrebările deputaților.

Astfel, problemele ridicate de către deputați au rămas, cele mai multe, fără replică din partea ministrului.
“L-am întrebat pe domnul ministru, Ioan Rus, de ce sunt așa mari diferențe la capitolul standarde de cost, așa cum sunt ele stabilite în masterplan, față de normele legale în vigoare. Cum explică faptul că, de exemplu, în masterplan a prevăzut ca pentru un km de autostradă în zona de munte standardul de cost să fie de 21,76 milioane de euro, iar pe site-ul CNADNR este stabilit un preț unitar de 5,9 milioane de euro pe km? Iar diferențele se păstrează fie că vorbim de construcția în zona de deal sau de șes. Domnul ministru nu a fost capabil să-mi ofere un răspuns coerent care să justifice diferența de la simplu la triplu pentru standardele de cost pe care se fundamentează masterplanul. Cum de altfel, nici directorul economic care îl însoțea nu știa cât costă un km de autostradă în Bulgaria sau Croația.

Eu cred că acești oameni nu au acordat atenția cuvenită acestui capitol din masterplan și nu s-au străduit suficient pentru a identifica soluții pentru a cheltui eficient banii puțini pe care îi avem la dispoziției, atât de la buget, cât și de la Uniunea Europeană pentru dezvoltarea infrastructurii de transport.

Aceasta a fost și una dintre concluziile ședinței de miercuri- un standard de cost prea mare în raport cu alte state europene și cu resursele de care dispunem.” a declarat deputatul liberal Dan Simedru, membru în Comisia de Transporturi din Camera Deputaților

Distribuie Acum

Comentarii

Comentarii

15 mai 2015

About Author

Ziarul Apulum


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scrie-ne pe Messenger
Loading...