Actualitate

DAN MOTREANU vrea introducerea unui preambul în Constituţie

eputatul PNL Dan Motreanu a propus, joi, în cadrul dezbaterii “Protecţia constituţională a drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale persoanelor”, introducerea în Constituţie a unui preambul, care să anunţe şi să stabilească marile valori în jurul cărora se organizează legea fundamentală.

”Aş vrea să vă propun, ca temă de discuţie, necesitatea introducerii unui preambul în cadrul Constituţiei noastre. Acest text introductiv, care anunţă şi stabileşte marile valori în jurul cărora se organizează o lege fundamentală, se regăseşte în mai toate Constituţiile, de la cea americană, unde Declaraţia de Independenţă ţine loc de un preambul, până la Constituţia Europei. El apare mai ales în momentul de schimbare a ordinii sociale, într-un stat, chiar anunţă o nouă ordine democratică”, a spus Motreanu.

El a precizat că în România nu s-a întâmplat acest lucru şi, ”poate că din acest motiv, au existat foarte multe discuţii privind intenţiile constituantului din 1991”.

”Poate a lipsit şi o explicare a valorilor care se regăsesc în Constituţia noastră. Consider că este nevoie de un preambul, chiar şi astăzi, la 25 de ani de la momentul 1989, pentru că putem clarifica acolo şi indica mai bine voinţa de schimbare şi de inovare a societăţii noastre. Cred că putem preciza, concret, elementele noii ordini constituţionale şi cred că putem explica şi marca importanţa unor noi valori pe care le dorim introduse în Constituţia noastră, cum ar fi demnitatea umană”, a menţionat deputatul liberal.

Potrivit lui Motreanu, ”prin acest preambul putem să decodificăm şi să arătăm preocuparea pentru reglementarea efectivă a drepturilor cetăţenilor şi să arătăm cum protejăm individul în faţa oricărei încercări a statului, de a limita, îngrădi sau afecta drepturile şi libertăţile individului”.
sursa: mediafax

Distribuie Acum

Comentarii

Comentarii

8 mai 2015

About Author

Ziarul Apulum


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scrie-ne pe Messenger
Loading...