Actualitate

Dan Ioan Groza lansează duminică cartea Drumul paşilor neopriţi

tmovieposteruuu

Duminică, 30 iunie la Biserica Evanghelică din Vinţu de Jos la ora 15:00 va avea loc lansarea cărţii Drumul paşilor neopriţi scrisă de Dan Ioan Groza.

Această carte reprezintă una din mulţumirile mele sufleteşti, prin urmare nu are preţ. Ea va fi dăruită tuturor acelora care trăiesc iubind şi dincolo de toate aparenţele, cred în jocul de cuvinte şi simt nevoia să primească în dar frânturi din prea plinul sufletului meu.„, a declarat Dan Ioan Groza.

Despre poezie, poetul italian Salvatore Quasimodo declara: “Poezia este revelarea unui sentiment pe care autorul îl crede interior şi personal, dar pe care cititorul îl recunoaşte ca fiind al său.”

Raportându-ne la citatul de mai sus, acesta reflectă foarte bine întreaga creaţie lirică a poetului Dan Ioan Groza. Sentimentele şi trăirile interioare sunt transpuse pe hârtie prin intermediul versurilor şi capătă o semnificaţie aparte, trecând de la statutul de “subiectiv” la cel de “obiectiv”. Astfel, poetul îşi dezvăluie gândurile şi simţirile lăuntrice cititorilor şi, prin rimele şi metaforele folosite îi face şi pe aceştia să fie părtaşi trăirilor personale şi totodată să se regăsească şi să se confunde cu eul liric.       O influenţă aparte în poezia lui Dan Ioan Groza o are experienţa de viaţă şi trecutul autorului. Fiecare succes sau eşec apărut în drumul vieţii este transpus în versuri şi astfel fiecare poezie capătă o semnificaţie aparte. Poetul ne poartă prin etapele principale ale vieţii amintindu-şi cu nostalgie de perioada copilăriei, expusă în poezia “Copil fiind”, trecând la etapa adolescentei, în care se resimt influenţele iubirii împărtăşite dar eşuate – poezia “Simt” şi sfârşind cu ultima perioadă a vieţii, cea a bătrâneţii – poezia “Bătrânii”.   Un alt factor ce influenţează în mare măsură creaţia lirică este reprezentat de idealurile şi ţintele personale la care aspiră poetul şi pe care doreşte să le atingă în viaţă fiind exprimate în poezii precum  “Ea, viaţa” sau “Visul din noi” prin termeni metaforici precum “vise” şi “speranţe”.                    Pe parcursul întregii creaţii lirice se resimt puternice influenţe religioase, denotând faptul că, în momentele de răscruce ale vieţii poetul a avut un sprijin demn de urmat, credinţa în Dumnezeu care l-a ajutat să treacă peste toate şi i-a dat tărie să privească încrezător spre viitor. Un exemplu aparte pentru cele afirmate mai înainte îl reprezintă poezia “Scrisoare pentru Dumnezeu”, un dialog între autor şi divinitate, ce ar putea fi generalizat pentru toţi oamenii de rând şi poezia “Rugăciune în drum de răscruce” în care, învăluit de greutăţile lumeşti, poetul îşi găseşte sprijinul în Dumnezeu.

În concordanţă cu situaţia actuală a societăţii, poetul abordează şi genul satiric, regăsit în poezia “Joc politic”, în care se încearcă dezlegarea cauzelor pentru care lumea şi-a pierdut speranţa.

Copilăria reprezentând o etapă aparte în viaţa poetului, acesta nu îi uită pe cei mici şi strecoară printre zecile de creaţii lirice influenţate de viaţa reală şi câteva poezii pentru ei cum ar fi “Pi la uica Ştefan, lecuţâcă”.                                                              Parcurgând nenumăratele poezii din prezentul volum, putem spune că nu am citit doar nişte simple poezii ci am citit o întreagă experienţă de viaţă, cu bune şi rele, cu dezamăgiri şi succesuri, cartea în cauză fiind o filă scrisă a propriei vieţi a autorului.

Doctorand Florin Adrian Hebean, Bucureşti

Această carte este scrisă de un tânăr care este un adevărat prizonier al cuvântului, având vădite înclinaţii spre poezie. Volumul este de debut şi cuprinde poezii, majoritatea, în care este cântată fiinţa dragă: prietena, mama, Dumnezeu.

Ea este dedicată, din toată dragostea autorului, cititorilor şi mai ales celor care suferă din dragoste. De bună seamă nu lipsesc sentimentele de dragoste şi iubire, ură şi regret, fericire şi împlinire.

Dan Ioan Groza, autorul, face parte dintr-o generaţie care surprinde şi trezeşte nostalgii ale tinereţii în fiecare moment, căci tinereţea are putere şi simţire nelămurită.

Autorului, cititorilor care o citesc, felicitări şi mult succes!

Drum bun în hăţişurile vieţii şi în satisfacţiile succesului!

Profesor de limba română fiind, sunt mândră că mânuind cuvintele într-o sală de clasă, ele au prins rădăcini şi au făcut coroană cu flori în sufletul unui tânăr, care a fost elevul meu.

Sunt de acum sigură că despre Dan Ioan Groza veţi mai auzi citindu-i alte apariţii.

 Prof. Maria Ciambur, Vinţu de Jos, Alba

Cândva, cineva spunea: “Dumnezeu este Totul…Iar Timpul e o parte din El.”

Frumoase rânduri, pline de sensibilitate şi adevăr. Poezia lui Dan Ioan Groza, îmi aduce multe sclipiri de bucurie în suflet, întrucât deşi este tânăr, la început de drum, dezbate o temă pe care nici măcar unor bătrâni nu le spune nimic şi anume „veşnicia”.  Probabil nu pe mulţi îi interesează acest aspect, fiind prea ancoraţi în grijile acestei vieţi. Să îţi ţi mintea mereu cu gândul la veşnicie, la Rai şi Iad, se spune că este cea mai mare înţelepciune. Asta pentru că, gândul că vei putea ajunge odată într-un loc nedorit, te poate împiedica să mai păcătuieşti.

Poetul Dan Ioan Groza subliniază foarte mult aceste aspecte în cartea de faţă, cuvintele “veşnicie”, “Rai”, “Iad”, „Dumnezeu” fiind prezente în aproape fiecare poezie.                            Mihai Eminescu, spunea într-una din poeziile sale “Multe flori sunt, dar puţin rod în lume o să poarte. Toate bat la poarta vieţii, dar se scutur, multe moarte”. Asta pentru că nu contează dacă în viaţă compui o carte, două, trei. Dacă prin ele nu laşi un mesaj clar, care să îndrume cititorii spre viaţa veşnică nu spre moarte, ai scris-o degeaba. Tot ceea ce scri şi laşi în urma ta, trebuie să aducă şi roade. Ceea ce semeni, aia vei culege. Unii scriu cărţi asa pentru a fi scrise, alţii scriu cărţi care pot duce cititorul la gânduri necurate, iar roadele finale le vor plăti scump într-o zi. Scriind o asemenea carte, ca cea de faţă, nu ai cum să nu aduni roade bune, atâta timp cât sămânţa pusă în filele ei, este una plină de înţelepciune.

În volumul “Drumul paşilor neopriţi”, poetul ne îndreaptă mereu paşii spre veşnicie, spre viaţă, zbătându-se cu toate resursele posibile, să înveţe oamenii cum sa dobândească veşnicia, fericirea. Cu toţii avem tendinţa să ne abatem de la calea cea strâmtă şi să o luăm pe cea largă, însă întotdeauna trebuie să privim ţinta finală şi nu momentul în care ne aflăm în prezent.                                            Poetului îi doresc să îşi atingă idealurile. Am înţeles că acest volum este o mulţumire sufletească pe care o merită cu desăvârşire.        Doresc să mai adaug fericirea, rostită de Iisus Hristos pe munte, care i se potriveşte de minune acestui poet la început de drum şi anume: “Fericiţi cei flămânzi şi însetaţi de dreptate, căci aceia se vor sătura!”. Spun că i se potriveşte autorului, întrucât acesta pare însetat după dreptatea divină. De aceea scrie cu atâta râvnă şi atâta dragoste despre Dumnezeu, presărând peste sufletul viitorilor săi cititori, sfaturi şi îndemnuri, demne de mântuire.

Cu multă dragoste,

 Poeta  Diana Hopîrtean  absolventă a facultăţilor de Jurnalism si Teologie,  Alba-Iulia

 

Cartea “Drumul paşilor neopriţi” – comoara unui suflet.

Dan Ioan Groza este al doilea copil al  lui  Groza Nicolae şi Groza Maria (născută Abrudean).

Născut în 23.12.1986 în Alba Iulia,   şi-a petrecut copilăria în comuna natală Vinţu de Jos, urmând şcoala gimnazială  “Iuliu Maniu” din localitate.

Părinţii poetului fiind oameni simpli din cauza greutăţilor şi vremurilor, nu au putut urma școli mai înalte, pentru a se califica într-o profesie intelectuală, însă au reuşit să fie un exemplu celor doi copii, Dan şi Ovidiu.

A urmat Liceul Economic de Cooperaţie din Alba Iulia, ulterior a continuat studiile universitare la Universitatea de Vest “Vasile Goldiş” din Arad iar după doi ani, în urma examenului de admitere la Şcoala de Subofiţeri Pompieri “Pavel Zăgănescu” din Boldeşti , jud. Prahova a fost admis în clasa de Maiştri Militari.

A încununat cu succes visteria sufletului cu premiul I, obţinut la Festivalul cultural-artistic al elevilor şi studenţilor din instituţiile de învăţământ ale Ministerului  Administraţie si Internelor, ediţia XIV-a, moment important al poetului.

În anul 2012 absolvă Şcoala Militară cu gradul de Maistru Militar clasa a IV-a şi termină studiile universitare fiind licenţiat în domeniul economic.

Este repartizat să lucreze în Bucureşti, agent de poliţie la Direcţia Generală de Logistică, unde reuşeşte să-şi aşeze această comoară a sufletului, între două coperţi care reprezintă una din marile mulţumiri pe care Bunul Dumnezeu i le-a dat.

Economist Iulia-Alexandra Albu, Bucureşti

Distribuie Acum

Comentarii

Comentarii

28 iunie 2013

About Author

Cititorul


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scrie-ne pe Messenger
Loading...