Actualitate, Evenimente, Stiri

Dacii din Cricău au câştigat Festivalul Cetăţilor Dacice 2014

În weekend, la Ighiu, judeţul Alba, a avut loc a VIII-a ediţie a Festivalului Cetăţilor Dacice. În ciuda vremii ploioase, a fost o ediţie reuşită, mulţumită organizării ireproşabile a Primăriei Ighiu şi a echipei de la Consiliul Judeţean Alba.

Evenimentul organizat de Consiliul Judeţean Alba s-a desfăşurat pentru prima oară la Ighiu, dar anul viitor va avea loc în altă parte, la Cricău…

Demonstraţii cu reenactori (actori care se îmbracă în personaje antice şi pun în scenă diferite evenimente istorice, reconstituiri), Focul lui Zamolxe, nimfele dacice, de asemenea expoziţii, un concert de orgă, concerte rock, concerte de muzică populară, o prezentare de vinuri şi produse tradiţionale (ceramică, piele etc) – toate fac parte din reţeta de succes a Festivalului Cetăţilor Dacice.

La finalul evenimentului a avut loc o spectaculoasă demonstraţie ecvestră susţinută de Denis Ştefan.

De notat că în acest an, pe lângă reenactorii din Bulgaria (traci), Polonia (goţi), România (daci şi romani), au venit şi circa 20 de turişti din Statele Unite ale Americii.

Decatlonul dacic (Întrecerile dacice) a stat sub semnul echiliburului între echipele participante: probe grele, lupte încrâncenate, rezultate echilibrate. Trei echipe (Cricău, Cetatea de Baltă, Ighiu) au câştigat 3 probe, fiind departajate doar de rezultatele din cele 10 probe ale Decatlonului dacic.

La final, clasamentul a arătat astfel:
1.Cricău
2.Cetatea de Baltă
3.Ighiu
4.Săsciori
5.Cugir

Echipa câştigătoare: Florean Precup – căpitanul echipei, Silviu Muntean, Septimiu Muntean, Alexandru Petruşel, Silviu Negru, Florin Pintea.

Concursul a fost prezentat de o vedetă Pro TV – Marius Vintilă – şi de Dan Susa, care a arbitrat concursul alături de colegii săi: Adrian Măcinic, Darius Măcinic, Nicolae Avrămuţ, Vasile Pădurean, Dorinel Ispas, Sorina Bumbac.

Premiile au fost oferite de Ion Dumitrel, preşedintele CJ Alba, asistat de trei primari din cei 5 implicaţi în concursul cetăţilor dacice: Traian Rusu – Ighiu, Mihăilă Cucui – Cetatea de Baltă şi Emil Lupşan – Cricău.

La final a avut loc un concert de muzică populară pe stadionul din Ighiu: au concertat: Ansamblul Folcloric al Judeţului Alba – dirijor Alexandru Pal – solişti: Roxana Reche, Floricica Moga, Dorina Nariţa, Maria Filimon, Nicolae Tuhuţ, Cătălin Haşa. Un spectacol prezentat de Daniela Floroian.

În acest fel comuna Cricău va organiza din nou, pentru a cincea oară, Festivalul Cetăţilor Dacice.

Felicitări participanţilor şi câştigătorilor! Să ne vedem cu bine la ediţia a IX-a, Cricău 2015!

Distribuie Acum

Comentarii

Comentarii

22 iunie 2014

About Author

Cititorul


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Despre Noi

Platforma Media Alba,
arie de acoperire tot județul Alba .
Platforma cuprinde:

Radio Hit FM Alba Regional
Radio Hit Fm din Apuseni
Revista Alba100%
Ziarul Sebesanul
Ziarul De Aiud
Ziarul Blajeanul
Ziarul Cugireanul
Ziarul Motilor
PMAB

12 pagini de social media.
Informațile live, sunt destinate celor 340.000 de locuitori ai județului Alba, pentru a fi auzite, văzute sau citite.

Site-uri Partenere
Comentarii recente
Scrie-ne pe Messenger
Loading...