Actualitate, Stirea Zilei

Curtea de Apel Alba Iulia se va pronunţa în 10 iunie în dosarul Iohannis-ANI

Curtea de Apel Alba Iulia se va pronunţa în dată de 10 iunie în dosarul în care Klaus Iohannis a solicitat anularea unui raport de evaluare întocmit de Agenţia Naţională de Integritate.

Soluţia pe care CA Alba Iulia o va pronunţa în acest dosar nu va definitivă.
‘La Curtea de Apel Alba Iulia s-a încheiat miercuri judecarea dosarului în care reclamantul Klaus Iohannis a solicitat anularea raportului de evaluare întocmit de ANI prin care această constatase încălcarea legislaţiei în domeniul conflictului de interese. Instanţa va pronunţă o soluţie în 10 iunie’, a declarat purtătorul de cuvânt al instanţei, Cosmin Muntean, potrivit Agerpres.
Instanţa a judecat acţiunea în contencios administrativ intentata de Klaus Iohannis împotriva ANI, care, în 2013, l-a acuzat de încălcarea regimului juridic al conflictului de interese în materie administrativă şi penală, întrucât a semnat, în decembrie 2010, un contract de prestări servicii încheiat între Primăria Municipiului Sibiu şi SC Tipografia Honterus SRL, societate comercială deţinută de Forumul Democrat al Germanilor din România (FDGR). Klaus Iohannis a deţinut funcţia de preşedinte al FDGR în perioada 2002 – 2013.
Avocata care l-a reprezentat pe Klaus Iohannis a susţinut în faţa instanţei că nu sunt întrunite elementele constitutive ale conflictului de interese administrativ. Aceasta a mai spus că este ‘evident’ că încheierea acestui contract, dintre tipografie şi primărie, ‘nu se afla în zona conflictului de interese administrativ, pentru că această operaţiune nu a generat vreun fel de beneficiu, interes material pentru Klaus Iohannis, pentru soţia şa sau pentru rudele sale’.
Ea a mai spus că respectivul contract nu a fost încheiat prin încredinţare directă, ci prin licitaţie, fiind trei oferte depuse. Avocată a arătat că cea care a desemnat câştigătorul, respectiv firmă care a prezentat preţul cel mai scăzut, în speţă Tipografia Honterus, a fost comisia de evaluare, din care primarul Iohannis nu a făcut parte.
Aceasta a solicitat instanţei admiterea contestaţiei şi anularea raportului de evaluare întocmit de ANI.
În martie 2014, CĂ Alba Iulia a dispus suspendarea judecării procesului intentat ANI de către, la vremea respectivă, primarul municipiului Sibiu, Klaus Iohannis, după ce Parchetul înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a transmis instanţei că este începută urmărirea penală.
După ce Parchetul a închis dosarul penal, CĂ Alba Iulia a fost sesizată cu o cerere de repunere pe rol a cauzei formulată de către Iohannis, solicitare care i-a fost admisă în 29 aprilie.
Potrivit unui comunicat dat publicităţii în august 2013, ANI a constatat încălcarea regimului juridic al conflictului de interese în materie administrativă şi penală de către Klaus Iohannis, întrucât acesta a semnat, la data de 23 decembrie 2010, un contract de prestări servicii încheiat între Primăria Municipiului Sibiu şi SC Tipografia Honterus SRL, societate comercială deţinută de Forumul Democrat al Germanilor din România (FDGR).
Obiectul contractului semnat, în opinia ANI, cu încălcarea regimului juridic al conflictului de interese administrativ şi penal de către Klaus Iohannis constituie servicii de informare şi publicitate în vederea implementării unui proiect finanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională.
Potrivit sursei citate, Iohannis a aprobat, în perioada ianuarie – iunie 2011, trei facturi fiscale în vederea efectuării plăţilor către prestator (SC Tipografia Honterus SRL).
Conform ANI, primarul Sibiului nu a respectat dispoziţiile art. 75, lit. b) şi f) din Legea nr. 393/2004 privind Statutul aleşilor locali, potrivit cărora „Aleşii locali au un interes personal într-o anumită problemă, dacă au posibilitatea să anticipeze că o decizie a autorităţii publice din care fac parte ar putea prezenta un beneficiu sau un dezavantaj pentru sine sau pentru: (…) b) orice persoană fizică sau juridică cu care au o relaţie de angajament, indiferent de natura acestuia (…) f) o asociaţie sau fundaţie din care fac parte”.
„Primarul Municipiului Sibiu a încălcat şi dispoziţiile art. 2531 din Codul Penal al României, potrivit cărora ‘Fapta funcţionarului public care, în exerciţiul atribuţiilor de serviciu, îndeplineşte un act ori participa la luarea unei decizii prin care s-a realizat, direct sau indirect, un folos materia (…) pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de servicii sau foloase de orice natură, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani şi interzicerea dreptului de a ocupa o funcţie publică pe durata maximă”, se menţiona în comunicatul ANI.
sursa:protv.ro

Distribuie Acum

Comentarii

Comentarii

28 mai 2015

About Author

Ziarul Apulum


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scrie-ne pe Messenger
Loading...