Actualitate, Casa si Gradina

Cum să îţi montezi gresia şi faianţa

foto: exceloconstruct.ro
foto: exceloconstruct.ro

Grunduirea suprafeţei de montare.

Înainte de a ne apuca să montăm faianţa sau gresia este bine să grunduim suprafaţa de montare. Acest lucru este necesar pentru că adezivul să se lipească bine şi pe termen lung să nu apară defecţiuni în ceea ce priveşte suprafaţa gresiei.

Stabilirea înălţimii la care va fi montată faianţa

Al doilea pas este să ne gândim până la ce înălţime vom monta faianţa, sau dacă o vom monta de sus până jos.

În cazul în care vom monta faianţa de sus până jos montarea se va începe de jos de la podea şi se va monta un rând complet de faianţa după care se va continua în sus pe perete. Atunci când doriţi să montaţi faianţa până la un anumit nivel al peretului se va începe montarea de la acel nivel spre podea.

Indiferent de cum doriţi să montaţi faianţa (pe întreg peretele sau doar parţial) pentru a nu pierde direcţia este bine să folosiţi un cordon pentru colţuri. De asemenea pentru a nu greşi distanţa dintre plăcile de faianţa este indicat să folosiţi distanţieri pentru gresie sau faianţa.

Aplicarea adezivului pe perete

Următorul pas este să aplicaţi adezivul pe perete şi să îl întindeţi cu un şpaclu dinţat. Este indicat să începeţi cu o porţiune mică mai ales că nu aveţi exeprienta şi pe măsură ce capati încredere puteţi mări suprafaţa. Aşezaţi plăcile de faianţa pe adeziv şi apăsaţi-le pentru a le fixa.

Trebuie să aveţi mare grijă la modul de îmbinare al colturilor interioare şi exterioare. În ceea ce priveşte colţurile exterioare faianţa trebuie să fie mai lată decât adezivul aplicat iar pe peretele opus marginea va fi montată înapoi la lăţimea îmbinării. Acest lucru este important pentru că întotdeauna o suprafaţă bine montată cu faianţa sau gresie se recunoaşte la o primă vedere după modul de îmbinare.

Chituirea rosturilor

După ce aţi terminat de montat întreaga suprafaţă cu faianţa se va începe procesul de chituire a rosturilor.

În prealabil rosturile trebuie bine curăţate de orice urmă de adeziv. Se amestecă materialul praf pentru chituire cu un rotor de la bormaşina şi se întinde materialul în diagonală pe suprafaţa inclusiv în rosturi cu ajutorul unei raclete de cauciuc sau mai simplu cu un burete.

Materialul pentru chituirea rosturilor trebuie bine întins în rosturi astfel încât să nu rămână niciun spaţiu liber. Excesul de material trebuie îndepărtat iar suprafaţa se va curăţa mai întâi cu un burete ud şi apoi cu o cârpă uscată.

În ceea ce priveşte alegerea culorii chitului de rosturi nu trebuie să mergeţi neapărat pe culori că alb sau gri.

Puteţi utiliza şi culori mai intense şi asftel veţi obţine efecte vizuale extrem de interesante. Trebuie doar să vă puneţi imaginaţia la încercare şi să amestecaţi chitul pentru rosturi cu culoare specială pentru chituri.

În magazine găsiţi o varietate foarte mare de nuanţe. Atenţie însă: pentru a vedea care este culoarea pe care o veţi obţine şi pentru a nu greşi alegând o culoare nepotrivită trebuie să faceţi o mostră pe care o veţi lăsa să se usuce.

Tăierea faianţei sau a gresiei

Atunci când trebuie să tăiem faianţa (şi cu siguranţă nu veţi scăpa de această operaţiune) cel mai bine şi cel mai comod este să folosim maşina de tăiat gresie.

Dacă trebuie să faceţi tăieturi pe marginea faianţei cel mai bine ar fi să folosiţi un cleşte. Nu vă faceţi probleme pentru marginile neuniforme pentru că le veţi putea acoperi cu rozete. Pentru tăierea faianţei mai puteţi folosi pânze de bomfaier speciale pentru gresie sau un fierăstrău electric, depinde de ce anume aveţi prin casă.

Pentru a realiza deschideri în faianţa trebuie să desenaţi exact punctul în care trebuie să faceţi gaură. Pentru această operaţiune puteţi folosi un ferăstrău circular sau o freză pentru decupare. Pentru diametre mai mici ca de exemplu cele necesare pentru cabluri puteţi folosi burghie pentru sticlă sau pentru metal.

Cam astea ar fi etapele pe care trebuie să le parcurgeţi pentru a vă monta gresia sau faianţa în bucătărie sau baie.

De obicei preţul manoperei este în funcţie de suprafaţă şi de calitatea gresiei.

Scopul Dialuk Construct este acela de a oferi la fiecare lucrare o calitate care să întreacă așteptările clientului. office@dialukconstruct.ro

calin.padurean@dialukconstruct.ro TEL: +40 742 388 043 (Orange)

Distribuie Acum

Comentarii

Comentarii

15 iulie 2013

About Author

Cititorul


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Despre Noi

Platforma Media Alba,
arie de acoperire tot județul Alba .
Platforma cuprinde:

Radio Hit FM Alba Regional
Radio Hit Fm din Apuseni
Revista Alba100%
Ziarul Sebesanul
Ziarul De Aiud
Ziarul Blajeanul
Ziarul Cugireanul
Ziarul Motilor
PMAB

12 pagini de social media.
Informațile live, sunt destinate celor 340.000 de locuitori ai județului Alba, pentru a fi auzite, văzute sau citite.

Site-uri Partenere
Scrie-ne pe Messenger
Loading...