Actualitate, Casa si Gradina

Cum să îţi alegi tapetul potrivit

421964_100353193426537_1275462568_nModalitate alternativă de finisare şi decorare, tapetul revine în forţă în topul preferinţelor, prezentând în momentul actual un nou look şi variate îmbunătăţiri funcţionale.

Dacă doriţi personalizarea unei încăperi sau evidenţierea unui detaliu cu ajutorul tapetului, există reguli utile cu care trebuie să vă înarmaţi în eventualitatea achiziţionării.

În acest an, tapetul are, la fel ca şi anul trecut, un important rol decorativ în orice amenajare.

Aplicarea lui chiar pe un singur perete al unei încăperi poate schimba total spaţiul (în cazul în care se aleg modele în culori puternice, în contrast cu restul încăperii, sau cu forme bine delimitate) sau poate aduce o pată de culoare (când se folosesc culori calde, combinaţii de culori pastelate, texturi fine).

Poate fi folosit şi pentru a pune în evidenţă anumite piese de mobilier.

Se foloseşte foarte mult tapetul de vinil, care se aplică foarte bine pe perete, are textură mai groasă şi este super lavabil (grad 4 de spălare şi de trafic – poate rezista şi în spaţii unde este umiditate sau se fumează).

Poate avea foarte multe combinaţii de culori, inserţii sau aplicaţii, care sunt aproape imposibil de realizat pe suport de hârtie.

Se foloseşte, de asemenea, şi tapetul textil, de mătase sau bambus (nu are aceleaşi proprietăţi ca şi cel de vinil – spre exemplu nu este lavabil, este mai puţin rezistent în timp), care are un rol estetic.

În principiu, există două categorii de tapet, cu suprafaţă imprimată şi cu textură în relief ce poate fi vopsită, la care se adaugă o altă împărţire, în tapete lavabile sau non-lavabile.

Tipul standard de tapet nu este lavabil; acesta se poate curăţa cu ajutorul unei cârpe ude, fără să faceţi apel la detergenţi, care pot deteriora serios suprafaţa.

Tapetele ce nu se pot spăla necesită o grijă specială în cursul aplicării, pentru a nu se păta cu adezivi speciali de lipire, caz în care scoaterea petelor va fi dificilă.

Tapetul lavabil este mai rezistent la apă şi la pete, datorită acoperirii cu un strat protector transparent.

Acesta este tolerant la uzul detergenţilor uşori, rămânând însă sensibil la frecare (în cazul mutării mobilei, spre exemplu) şi la detergenţi concentraţi.

Inconvenientul principal al acestui tip de tapet este reprezentat de rezistenţa întâmpinată la dez lipire, tocmai din pricina acoperirii protectoare ce permite impermeabilizarea suprafeţei.

Pentru a reuşi scoaterea, textura trebuie perforată şi zgâriată înainte de dezlipire.

Pentru a alege bine tapetul, trebuie să aveţi în vedere încăperea ce va fi decorată şi să stabiliţi care vreţi să fie rezultatul acoperirii.

Dacă încăperea este mică, preferabile sunt motivele delicate, fine, imprimeurile de mari dimensiuni aglomerând vizual spaţiul.

Aceeaşi regulă este valabilă şi dacă aveţi obstacole de ocolit (dulapuri încastrate, uşi, ferestre etc.), pentru că un imprimeu mare va fi segmentat în mod re petat, ceea ce va întrerupe continuitatea desenului, iar efectul nu va fi tocmai cel scontat.

Pentru camerele mici, tapetul cu reflexe metalice se va dovedi o alegere inspirată, pentru că reflectă lumina, oferind senzaţia unui spaţiu mai larg.

Dacă plafonul este foarte jos, optaţi pentru o acoperire cu linii verticale, pentru că acestea alungesc aparent pereţii.

Pus orizontal, acelaşi tapet în dungi va crea un efect optic de augmentare a unui spaţiu mic.

Nu este recomandată acoperirea cu tapet a mai multor încăperi, în special cu motive şi cromatică diferite, pentru că efectul de ansamblu va fi unul haotic.

Dacă aţi ales îmbrăcarea unui perete în tapet cu motive, fie ele mici sau mari, evitaţi să suplimentaţi desenul cu un tablou.

Dacă totuşi o faceţi, aveţi grijă ca rama acestuia să prezinte o cromatică neutră.

Puteţi evidenţia cu succes cu ajutorul tapetului doar o porţiune privilegiată ce trebuie pusă în evidenţă.

Dacă vrei să ai de unde alege tapetul potrivit vino la magazinul Diego din Alba Iulia, Bulevardul Republici, nr. 30 A.

Distribuie Acum

Comentarii

Comentarii

11 iulie 2013

About Author

Cititorul


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Scrie-ne pe Messenger
Loading...