Actualitate

,,CUM SĂ CREŞTEM SĂNĂTOŞI” ŞI „ABC-UL EMOŢIILOR”, PROIECTE DE PREVENIRE ANTIDROG, DERULATE DE CPECA ALBA ÎN GRĂDINIŢELE ȘI ŞCOLILE PRIMARE DIN JUDEȚUL ALBA

Agenţia Naţională Antidrog (ANA), prin Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog (CPECA) Alba, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Alba, Centrul Județean de Resurse şi Asistență Educațională Alba și Consiliul Județean Alba, continuă implementarea proiectelor ,,CUM SĂ CREŞTEM SĂNĂTOŞI” ŞI „ABC-UL EMOŢIILOR”, adresate copiilor de grădiniță şi şcolarilor din clasele pregătitoare, a I a şi a II-a.

,,CUM SĂ CREŞTEM SĂNĂTOŞI” presupune formarea deprinderilor de viaţă sănătoasă în rândul copiilor de vârstă preşcolară şi şcolară mică (clasa pregătitoare), punând accent pe importanţa adoptării unui stil de viaţă sănătos (alimentaţie, igienă, mişcare), a comportamentelor sănătoase (fără fum de ţigară, alcool şi medicamente fără prescripţie medicală), precum şi a modalităţilor de rezolvare fără violenţă a conflictelor şi de luare a deciziilor.

Proiectul ,,Cum să creştem sănătoşi” cuprinde şapte activităţi concepute în concordanţă cu nivelul de dezvoltare socio-emoţională al copiilor de vârstă preşcolară şi şcolară mică, astfel încât să fie atractive şi uşor de înţeles. Copiii învăţă, prin joc şi activităţi practice (desenat, decupat, scenete etc.), care sunt comportamentele ce îi vor ajuta să se dezvolte sănătos şi cum să se ferească de pericole.

„ABC-UL EMOŢIILOR” este un proiect de formare şi consolidare a abilităţilor emoţionale cu rol de factori de protecţie în prevenirea consumului de tutun, alcool și droguri, se adresează copiilor din clasele a I a şi a II-a şi se centrează pe cinci teme principale: autocunoaştere/valorizare personală, exersarea modalităţilor adecvate de gestionare a emoţiilor neplăcute, abilităţi de comunicare asertivă şi de a face faţă presiunii grupului, adoptarea deciziilor corecte pentru o dezvoltare sănătoasă și importanţa relaţiilor interpersonale.

Prin derularea acestor proiecte la nivel județean, specialiştii ANA/CPECA Alba, împreună cu cele 40 de cadre didactice formate în vederea implementării proiectelor, urmăresc prevenirea comportamentelor cu risc pentru sănătate, pentru cel puţin 800 de copii cu vârsta între 5 şi 8 ani (preşcolari de grupă mare şi şcolari din clasele pregătitoare, I şi a II-a), creşterea nivelului de informare, educare şi conştientizare a unui număr de 1600 de părinţi referitor la importanţa factorilor de risc şi de protecţie familiali legaţi de consumul de tutun, alcool și droguri.

În perioada educaţiei timpurii, educaţia pentru sănătate reprezintă una din principalele căi de promovare a cunoştinţelor privind diferite aspecte ale sănătăţii şi, totodată, de formare a atitudinilor si deprinderilor specifice unui stil de viaţă sănătos.

La vârsta preşcolară şi şcolară mică copiii deprind comportamente prin observarea şi imitarea adulţilor şi îşi formează reprezentarea stării de sănătate şi de boală. Pentru perioada învăţământului preşcolar şi debutul în învăţământul şcolar, prevenirea consumului de tutun, alcool și droguri coincide cu acţiuni de promovare a sănătăţii, încurajând copiii să adopte un stil de viaţă sănătos.

The post ,,CUM SĂ CREŞTEM SĂNĂTOŞI” ŞI „ABC-UL EMOŢIILOR”, PROIECTE DE PREVENIRE ANTIDROG, DERULATE DE CPECA ALBA ÎN GRĂDINIŢELE ȘI ŞCOLILE PRIMARE DIN JUDEȚUL ALBA appeared first on albapesurse.

Agenţia Naţională Antidrog (ANA), prin Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog (CPECA) Alba, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Alba, Centrul Județean de Resurse şi Asistență Educațională Alba și Consiliul Județean Alba, continuă implementarea…
The post ,,CUM SĂ CREŞTEM SĂNĂTOŞI” ŞI „ABC-UL EMOŢIILOR”, PROIECTE DE PREVENIRE ANTIDROG, DERULATE DE CPECA ALBA ÎN GRĂDINIŢELE ȘI ŞCOLILE PRIMARE DIN JUDEȚUL ALBA appeared first on albapesurse.Read More

Distribuie Acum

Comentarii

Comentarii

9 martie 2022

About Author


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Despre Noi

Platforma Media Alba,
arie de acoperire tot județul Alba .
Platforma cuprinde:

Radio Hit FM Alba Regional
Radio Hit Fm din Apuseni
Revista Alba100%
Ziarul Sebesanul
Ziarul De Aiud
Ziarul Blajeanul
Ziarul Cugireanul
Ziarul Motilor
PMAB

12 pagini de social media.
Informațile live, sunt destinate celor 340.000 de locuitori ai județului Alba, pentru a fi auzite, văzute sau citite.

Site-uri Partenere
Scrie-ne pe Messenger
Loading...