Actualitate, Casa si Gradina

Cum să ai o tencuială perfectă

mecanizata1Tencuiala este o operaţie de acoperire a suprafeţelor elementelor de construcţie din că rămidă, beton, lemn, piatră, etc., cu mortar care, după un anumit timp, se întăreşte şi formează un strat rezistent.

Ce rol are tencuiala…

Tencuielile au rolul să protejeze zidurile, tavanele şi alte elemente de construcţie de acţiunea umidităţii, gerului, căldurii soarelui şi altor factori nocivi, care pot duce la deteriorarea materialelor din care sunt executate. De ase menea, tencuielile ajută la îmbunătăţirea izolării termice a locuinţei şi acoperă neregulari tăţile, creând suprafeţe netede ce uşurea ză întreţinerea locuinţei şi contribuie la aspectul estetic plăcut al acesteia.

Cum se aplică tencuiala…

Toate tencuielile se aplică în cel puţin 2 straturi: un strat de bază – grundul – cu grosimea de 8-15 mm şi un strat subţire de pastă de var şi adaos de ipsos, denumit glet de var, ori un strat subţire de pastă de ipsos fin netezit, denumit glet de ipsos, ori prin tratare în scopuri decorative.

Probleme…

Cu timpul, pe suprafeţele tencuite ale pereţilor pot apărea diferite defecte, cum ar fi, de exemplu, crăpături, coşcoveli, pete, etc., care se înlătură de obicei înaintea lucrărilor de zugrăvire. Cauzele care produc aceste defecte sunt diferite.

Coşcovirea şi căderea tencuielii se datoresc nerespectării condiţiilor pe care trebuia să le îndeplinească suprafaţa ce urma să fie tencuită, care nu asigură o bună aderență între această şi mortarul aplicat. Slabă aderență se explică prin faptul că suprafaţa tencuită a fost prea netedă sau nu a fost bine curăţată de praf, noroi, pete de grăsime, „împuşcături” etc. Coşcovirea tencuielilor poate fi provocată şi de întrebuinţarea necorespunzătoare a clădirii: nerepararea la timp a burlanelor, jgheaburilor, instalaţiei de apă, teraselor, etc., care duc la umezirea tencuielii şi apoi la desprin derea de pe zidărie.

Crăpăturile apar de obicei pe linia de despărţire a 2 materiale diferite pe care s-a aplicat tencuiala, în special între zidă rie şi lemn saumetal, dacă la executare nu s-au acoperit rosturile cu plasa de ra biţ. De asemenea crăpăturile apar din cauza tasării fundaţiilor sau a grinzilor pe care se sprijină zidăria, precum şi ca urmare a folosirii unui mortar cu compoziţia necorespunzătoare.

„Împuşcăturile” tencuielii sunt pro vo cate de calitatea varului stins folosit la prepararea mortarului sau de existenţa unor bulgări de argila în nisipul din mortar. Părţile de var rămas nestins şi bulgării de argila absorb umiditatea din mortar, din zidărie sau din atmosferă şi îşi măresc volumul, producând umflarea tencuielii, până se sparge. Bucăţile de tencuială cad şi în locurile respective apar găuri conice de până la 3-4 cm diametru.
Petele de pe tencuiala pot fi de diferite culori, în funcţie de cauză care le-a produs.

Petele roşcate se datoresc prezenţei la mică adâncime a unor conducte metalice, a tuburilor metalice ale instalaţiei electrice, a barelor de oţel-be ton, etc., care au ruginit datorită ume zelii. Petele negre sunt urmare a existenţei sub tencuiala a unor materii bituminoase care nu au fost complet îndepărtate la pregătirea suprafeţelor pentru tencuire, ori a aplicării tencuielii direct pe tubul de scurgere din fonta, acoperit de obicei direct cu catran. Petele maro de pe tencuiala coşurilor din camere sunt produse de defecţiunile sobei sau ale coşului, datorită cărora combusti bi lu lui arde incomplet producând un lichid negru ce pătrunde prin zidăria coşului.

Constatarea cauzelor acestor pete se face prin uşiţă de curăţire din încăpere sau din pod, interiorulcosului fiind găsit umezit de un astfeld e lichid. Petele albe se datorează aplicării tencuielii pe zi dă ria umedă. Apa din zidărie, care conţine diferite saruri aduse din masa zidăriei, ajunge la suprafaţa tencuielii şi o pă tea ză. Astfel de pete, după uscarea zidăriei şi o nouă zugrăvire, nu mai apar.

Dacă vrei să ai o tencuială perfectă apelează la specialiștii de la Dialuk Construct. Scopul Dialuk Construct este acela de a oferi la fiecare lucrare o calitate care să întreacă așteptările clientului. office@dialukconstruct.ro

calin.padurean@dialukconstruct.ro TEL: +40 742 388 043 (Orange)

Distribuie Acum

Comentarii

Comentarii

8 iulie 2013

About Author

Cititorul


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scrie-ne pe Messenger
Loading...