Evenimente

Cugir – Omagiu adus eroilor bătăliei de la Câmpul Pâinii

În cursul zilei de miercuri, 13 octombrie, viceprimarul orașului Cugir, Călin Furdui și Directorul Centrului Cultural Cugir, Diane Dobrean au depus o coroana de flori la monumentul ridicat pe teritoriul comunei Sibot în amintirea bătăliei din 13 octombrie 1479.

Reprezentanții Cugirului au adus astfel un omagiu armatei creștine și conducătorilor acesteia pentru victoria de la Câmpul Pâinii de acum 542 de ani, împotriva armatelor otomane, victorie al carei erou a fost, fără îndoială, Paul Chinezul.

Comite (cneaz) al Timişoarei, Pavel Chinezu a traversat cu armata sa tot Banatul şi o parte din Ardeal, ca să se alăture armatei creştine din care făceau parte trupele voievodului Transilvaniei, Ştefan Báthory de Ecsed, oastea condusă de primarul Sibiului, Georg Hecht şi un grup de munteni, strânşi de fostul domn Laiotă Basarab, alături de sârbii despotului Vuk Branković. Lupta cu oastea otomana care numara circa 40,000 de osteni s-a dat pe Câmpul Pâinii, oastea creştină fiind inferiora numeric, intre 12.000- 15.000 de oşteni. Trupele voievodului Ştefan Báthory au dat primul atac, însă cea mai mare parte a muntenilor, plasaţi în fruntea oştilor otomane, au fost ucişi. În pragul unei catastrofe, Paul Chinezul a atacat fulgerător din spatele oştirii otomane şi a obţinut victoria nesperată, mai mult de jumătate din oastea otomană căzând pe câmpul de bătălie. Cei rămaşi s-au retras în grabă, fiind urmăriţi de creştini până la graniţă.Bătălia a avut un important ecou, atacurile otomane asupra Transilvaniei devenind foarte rare, iar cele care au mai avut loc au fost mai puţin primejdioase.

The post Cugir – Omagiu adus eroilor bătăliei de la Câmpul Pâinii appeared first on albapesurse.

Distribuie Acum

Comentarii

Comentarii

14 octombrie 2021

About Author


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Despre Noi

Platforma Media Alba,
arie de acoperire tot județul Alba .
Platforma cuprinde:

Radio Hit FM Alba Regional
Radio Hit Fm din Apuseni
Revista Alba100%
Ziarul Sebesanul
Ziarul De Aiud
Ziarul Blajeanul
Ziarul Cugireanul
Ziarul Motilor
PMAB

12 pagini de social media.
Informațile live, sunt destinate celor 340.000 de locuitori ai județului Alba, pentru a fi auzite, văzute sau citite.

Site-uri Partenere
Scrie-ne pe Messenger
Loading...