Actualitate, Stiri

Crucea Roşie Română lansează apelul umanitar: INUNDAŢII ÎN BALCANI

Cele mai grave inundații din acest secol continuă să provoace pagube incomensurabile în Balcani. Deși apa s-a retras în anumite regiuni, inundațiile continuă să provoace adevărate dezastre pe arii extinse ale Serbiei și Bosniei-Herțegovinei. Crucea Roșie Română lansează un APEL UMANITAR DE URGENȚĂ pentru a veni în sprijinul celor afectați, prin donații online pe www.crucearosie.ro și sms la nr. 8829 (2 Eur/sms).

Președintele Crucii Roșii Română împreună cu directorul general au avut ieri o întâlnire cu Ambasadorul Bosniei-Herțegovinei, E.S. Duško Kovacević și o discuție cu dna Ivana Isidorović – Consulul Serbiei la București, pentru a identifica nevoile populației afectate din cele două țări și căile prin care Crucea Roșie Română și românii pot veni în sprijinul acesteia.

Din depozitul central al Crucii Roșii Române au fost direcționate către zonele afectate produse de prima necesitate: 500 saci de dormit, 200 pături și 100 cizme.  

Crucea Roșie Română se pregătește și de o eventuală interveniție în situația creșterii cotelor apelor Dunării și pe teritoriul țării noastre, în județele Mehedinți, Olt, Dolj, Teleorman, Ialomița, Giurgiu și Tulcea.

În timp ce mii de persoane așteaptă să fie salvate din casele lor și alte zeci de mii sunt evacuate în săli de sport, școli sau la rude, casele sinistraților sunt acoperite realmente de ape. În Serbia aproximativ 300.000 de persoane și încă 50.000 de persoane în Bosnia-Herțegovina nu au acces la electricitate sau la apă potabilă, și sunt nevoiți să trăiască în condiții improprii cauzate de inundații.

Aproape o treime din Bosnia este afectată de inundații, casele, drumurile și liniile de cale ferată sunt acoperite de ape în partea de N-E a țării. Stare de urgență a fost declarată în 14 municipalități, în timp ce orașe precum Maglaj și Doboj au fost complet acoperite de ape și sute de oameni au fost evacuați de pe acoperișurile clădirilor sâmbătă.

Un număr semnificativ de alunecări de teren au înrăutățit serios situația și au îngreunat eforturile de salvare. De asemenea, sunt informații conform cărora există mine antipersonal îngropate din timpul conflictului, care nu au fost îndepărtate și pun în pericol viețile oamenilor ce locuiesc în acele zone, precum și a celor evacuați, cu fiecare alunecare de teren care se petrece.

În Serbia cea mai afectată zonă pare a fi în jurul orașului Obrenovac, în sud-vestul Belgrade-ului, unde în jur de 10 000 de oameni sunt încă în situație de criză. Obrenovac găzduiește cea mai mare centrală energetică din Serbia, care este în pericol de a fi inundată, iar acest lucru poate cauza întreruperi de curent în multe părți extinse ale țării. Sute de oficiali și voluntari încearcă să ridice diguri de nisip de-a lungul râului Sava care parcurge orașul Obrenovac.

În timp ce debitul unor râuri este în scădere, râul Sava și alte două râuri sunt în continuă creștere.

Autoritățile din ambele țări au devenit ezitante în a dezvălui un număr precis de victime, în condițiile în care multe gospodării nu au fost încă ajutate și numărul victimelor continua să crească.

Societățile Naționale de Cruce Roșie din ambele țări au fost active implicate în operațiunile de salvare, oferind sprijin și ajutând la amenajarea de centre pentru cei evacuați. Crucea Roșie Serbia are un rol clar în situațiile de intervenție în caz de dezastru la nivel national, precum și echipe special pregătite, dar și mii de voluntari și angajați care sprijină operațiunile de salvare/evacuare și care oferă totodată și materiale de primă și maximă necesitate.

Eforturile de ajutorare sunt în mod natural împiedicate de infrastructura distrusă și condițiile dificile, însă deși sunt utilizate mașini de teren și bărci, de multe ori voluntarii sunt nevoiți să avanseze prin apă pentru a livra materialele de primă necessitate. Mulți voluntari și familiile lor sunt și ei afectați de inundații.

Începand de azi, 20 mai a.c., Crucea Rosie Romana ofera posibilitatea de a sprijini Apelul umanitar pentru Balcani, prin contributii la numarul scurt de sms 8829, unde se pot face donatii de 2 euro/sms în toate cele trei linii de telefonie mobila, Cosmote, Orange si Vodafone. Nu se percepe TVA pentru donatiile de pe abonament. In retelele Cosmote si Orange, pentru cartelele preplatite, TVA-ul a fost retinut la achizitionarea creditului. Pentru donatiile de pe cartele preplatite, în reteaua Vodafone utilizatorii nu platesc TVA.

Se pot face donații online direct pe site-ul oficial al Crucii Roșii Române www.crucearosie.ro.

Donatii direct in contul ”Inundații Balcani” deschis de Crucea Roșie Română:

–         RO48BRDE410SV17672254100

Sumele colectate în cadrul campaniei umanitare vor fi folosite pentru completarea necesarului de alimente, apă, pături și produse de igienă.

Crucea Roșie Română pune la dispoziția celor care vor să susțină Apelul Umanitar de Urgență, numerele de telefon: 021.317.60.06 sau 0743.042.252 unde pot solicita informații suplimentare.

Distribuie Acum

Comentarii

Comentarii

20 mai 2014

About Author

Ziarul Apulum


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scrie-ne pe Messenger
Loading...