Actualitate

Creşterea salariului minim vine cu veşti proaste pentru şoferi. Se măresc şi amenzile de circulaţie

Amenzile de circulaţie vor creşte începând cu 1 iulie 2014, astfel că cea mai mică suma pe care şoferii care încalcă regulile o vor plăti va fi de 180 de lei, iar cea mai mare poate ajunge şi la 1800 de lei.

În ceea ce priveşte persoanele juridice, acestea vor plăti pentru abaterile efectuate între 1890 de lei şi 9000 de lei, scrie AvocatNet.ro. Este deja a doua creştere a amenzilor rutiere din acest an, după cea care a avut loc la 1 ianuarie.

Amenzile contravenţionale se stabilesc în cuantumul determinat de valoarea numărului punctelor-amenda aplicate, iar un punct-amenda reprezintă valoric 10% din salariul minim brut pe economie, se precizează în Codul rutier.

În momentul de faţă, salariul minim este în valoare de 850 de lei, însă, de la 1 iulie, acesta va fi majorat la 900 lei, ceea ce înseamnă că şi punctul-amenda va creşte la 90 lei, faţă de 85 lei, cât e în prezent.

Aceasta este deja a doua modificare a amenzilor de circulaţie din acest an, ultima actualizare având loc la 1 ianuarie, când valoarea unui punct de amendă a ajuns la 85 de lei, de la 80 lei, cât a fost în 2013. Majorarea de la începutul anului s-a datorat tot creşterii salariului minim pe economie.

Potrivit legislaţiei rutiere, pe lângă sancţiunea amenzii, se poate aplica şi un număr de puncte de penalizare.

Astfel, de la 1 iulie, folosirea telefonului mobil la volan sau lipsa centurii de siguranţă vor fi pedepsite, ca şi până acum, cu 2 puncte de penalizare. Amendă, însă, va creşte, fiind de 180 sau 270 de lei. Aceeaşi sancţiune este valabilă şi pentru:

  • oprirea în loc nepermis;
  • depăşirea vitezei legale cu 10-20 km/h;
  • oprire neregulamentară.
  • circulaţia pe „interzis”.

Cu 3 puncte de penalizare şi amenzi de 360 sau 450 de lei sunt sancţionate, printre altele, următoarele fapte: staţionarea neregulamentară; depăşirea vitezei legale cu 20-30 km/h; pătrunderea într-o intersecţie atunci când circulaţia în interiorul acesteia este blocată.

Sancţiunea este şi mai mare pentru cei care refuză să ofere poliţistului actele la control, depăşesc viteza legală cu 30-40 km/h sau circula fără lumini ori fără semnalizare corespunzătoare. Şoferii aflaţi într-o asemenea situaţie vor fi amendaţi cu o sumă cuprinsă între 540 şi 720 de lei, dar şi cu 4 puncte de penalizare.

Alte contravenţii sancţionate des de poliţişti vor costa, de la 1 iulie, astfel: întoarcere „pe linia continua” – amendă cuprinsă între 810 şi 1800 de lei, la care se adaugă 6 puncte de penalizare; trecerea pe culoarea roşie a semaforului – permis reţinut pentru 60 de zile şi amendă cuprinsă între 540 şi 720 de lei; neacordarea de prioritate pietonilor sau autovehiculelor – permis reţinut pentru 30 de zile şi amendă din clasa a II-a de sancţiuni (360 sau 450 de lei).

Sursa: realitatea.net

Distribuie Acum

Comentarii

Comentarii

25 iunie 2014

About Author

Cititorul


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Despre Noi

Platforma Media Alba,
arie de acoperire tot județul Alba .
Platforma cuprinde:

Radio Hit FM Alba Regional
Radio Hit Fm din Apuseni
Revista Alba100%
Ziarul Sebesanul
Ziarul De Aiud
Ziarul Blajeanul
Ziarul Cugireanul
Ziarul Motilor
PMAB

12 pagini de social media.
Informațile live, sunt destinate celor 340.000 de locuitori ai județului Alba, pentru a fi auzite, văzute sau citite.

Site-uri Partenere
Scrie-ne pe Messenger
Loading...