Actualitate, Agricultura, Stirea Zilei

Crescătorii de ovine şi caprine din Alba nemulţumiţi de neplata subvenţiilor per capita

Asociaţia Judeţeană a Crescătorilor de Ovine şi Caprine din Alba este nemulţumită de întârzierea la plata subvenţiilor per capita pe anul 2014.

Problema a fost semnalată de deputatul PNL Alba, Dan Simedru care a primit un memoriu la cabinetul său parlamentar de la membrii respectivei asociaţiei. Parlamentarul a trimis o întrebare în acest sens Ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin, privind plata subvenției per capita pentru anul 2014 și asupra altor probleme din sectorul agricol.

“Stimate domnule ministru,
Asociația Județeană a Crescătorilor de Ovine și Caprine din Alba mi-a semnalat, prin intermediul unui memoriu transmis pe adresa cabinetului parlamentar, o serie de probleme cu care se confruntă acest sector.

Astfel, una dintre cele mai stringente problematici pentru fermierii din acest sector, o reprezinta neplata subvențiilor per capita, pentru anul 2014. Ne aflăm la sfârșitul lunii martie 2015, iar crescătorii de ovine, caprine și bovine din întreaga țară nu au primit de la APIA sumele aferente acestor drepturi care li se cuvin pentru anul trecut.

Deși, v-ați angajat ca până la data de 10 februarie aceste fonduri să fie plătite crescătorilor, ele nu au fost onorate, fapt ce afectează negativ situația fermierilor și îi determină să-și ceară drepturile prin acțiuni în stradă.

O altă nemulțumire a fermierilor o reprezintă dispariția din PNDR 2014-2020 a unei măsuri clare de sprijin privind compensarea bănească a handicapului agro-pedo-climatic din arealele geografice defavorizate.Ministerul nu este suficient de explicit, fapt ce va genera discriminări și un tratatment inegal între potențialii beneficiari.

Un alt aspect sesizat în memoriul înaintat, vizează intenția ministerului de a transforma formele asociative existente în forme asociative lucrative. Actualele forme asociative au fost înființate în baza legislatiei în vigoare- OUG nr. 26/2000, cu modificările șI completările ulterioare. Orice tentativă de transformare a actualelor forme asociative ar trebui să se facă cu o consultare prealabilă a acestor structuri, având în vedere faptul că în momentul de față există un control numeric al efectivelor pentru care se cere subvenții, prin viza pusă de asociațiile existente, pentru că ele cunosc membrii și efectivele exploatate. Fără acest control există riscul apariției de falși proprietari de animale, care nu dețin efectiv animalele, ci doar numere de identificare, într-o bază de date.

Consider că toate problemele semnalate de către Asociația Județeană a Crescătorilor de Ovine și Caprine din Alba au nevoie, domnule ministru, de un răspuns ferm din partea dumneavoastră, fapt pentru care, vă rog, să răspundeți punctual la umătoarele întrebări:

1. Care sunt motivele pentru care a fost întârziată nepermis de mult, plata subvențiilor per capita, subvenții aferente anului trecut?Ce măsuri veți lua, inclusiv la nivelul APIA, pentru ca această situație să nu se repete și în cazul subvențiilor pentru anul 2015, iar banii să fie virați fermierilor la termen? Vă rog, totodată, să precizați dacă aveți în intenție luare unor măsuri prin care aceste subvenții să fie acordate crescătorilor până la sfârșitul anului, pentru anul în curs, fără să mai existe astfel de sincope și decalaje în plată?

2. Aveți în vedere o formă de sprijin pentru compensarea bănească a handicapului agro-pedo-climatic din arealele geografice defavorizate? Dacă da, vă rog să precizați sub ce formă și cum va fi ea promovată, prin ce act normativ sau program ?

3. Care este pozitția dumneavoastră, referitoare la o posibilă transformare a formelor asociative existente în forme asociative lucrative? Există în lucru la nivelul ministerului o astfel de modificare? Dacă da, vă rog să precizați scopul acestui demers și ce consultări ați întreprins pentru materializarea lui?
Vă mulțumesc. Menționez că solicit răspunsul în scris.

Cu stimă,
Dan Simedru, Deputat PNL de Alba” se arată în documentul trimis de deputatul Dan Simedru.

BIROUL DE PRESĂ ALPNL ALBA

Distribuie Acum

Comentarii

Comentarii

24 martie 2015

About Author

Cititorul


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Despre Noi

Platforma Media Alba,
arie de acoperire tot județul Alba .
Platforma cuprinde:

Radio Hit FM Alba Regional
Radio Hit Fm din Apuseni
Revista Alba100%
Ziarul Sebesanul
Ziarul De Aiud
Ziarul Blajeanul
Ziarul Cugireanul
Ziarul Motilor
PMAB

12 pagini de social media.
Informațile live, sunt destinate celor 340.000 de locuitori ai județului Alba, pentru a fi auzite, văzute sau citite.

Site-uri Partenere
Radio Alba Centrale Electrice
Scrie-ne pe Messenger
Loading...