Actualitate, Agricultura

Crescătorii de Bovine şi Ovine se pregătesc de proteste

Crescătorii de bovine şi de ovine se pregătesc de proteste dacă nu li se va plăti urgent subvenţia pe cap de animal şi dacă factorii responsabili din Ministerul Agriculturii, APIA şi alte instituţii ale statului continua să ignore problemele cu care se confruntă de mai mulţi ani.

„Dacă nu vom primi urgent un răspuns, ieşim în stradă, pentru că nu mai rezistam. S-a anunţat că subvenţiile pe cap de animal o să se dea până pe 10 februarie şi nu s-au dat până acum. Guvernul a aprobat suma totală şi Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA) nu a făcut centralizatoarele. Nu se ştie câte animale vor intra la plata şi care va fi suma plătită pe cap de animal. Atâta incompetenta este de neimaginat. Ne-am împrumutat în baza acestor promisiuni şi nu avem de unde să dăm banii înapoi. În plus, cuantumul subvenţiei se pare că a fost diminuat, fără informarea şi consultarea crescătorilor de animale. declară preşedintele Sindicatului Naţional al Crescătorilor de Bovine din România, Ştefan Musca. Săptămâna trecută, Federaţia Agrostar a trimis Ministerului Agriculturii o adresă în care expune problemele cu care se confruntă agricultorii şi solicită o întâlnire ministrului de resort, Daniel Constantin, pentru a discutarea acestora, astfel încât să fie evitate acţiunile de protest.

Problemele vizează: întârzieri la acordarea subvenţiilor pe cap de animal; diminuarea subvenţiei pe cap de animal; tergiversarea aprobării Normelor metodologice la Legea pajiştilor, astfel încât primăriile să poate încasa în continuare subvenţii, deşi nu au animale; lipsa unei strategii naţionale pentru producătorii mici şi mijlocii de lapte, care vor fi scoşi de pe piaţa odată cu eliminarea cotelor de lapte, de la 1 aprilie 2015; obligativitatea transformării exploataţiilor în exploataţii cu personalitate juridică; pericolul dublei impozitări prin atestatul de producător şi carnetul de producător; monopolul deţinut de medicii veterinari de liberă practică, acest fapt îngrădind posibilitatea crescătorilor de animale de a-şi alege medicul veterinar; birocratizarea excesivă.

Distribuie Acum

Comentarii

Comentarii

30 martie 2015

About Author

Cititorul


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scrie-ne pe Messenger
Loading...