Actualitate, Educatie, Evenimente, Stiri, Stiri Aiud, Stiri Apuseni, Stiri Blaj, Stiri Cugir, Stiri Ocna Mures, Stiri Sebes, Stiri teius

Cosmonautul Dumitru Prunariu va deveni „Doctor Honoris Causa” al Universitații ”1 Decembrie 1918” Alba Iulia

Vineri, 30 noiembrie, la ora 12.00, în sala Aula Magna (A9) a Universității ”1 Decembrie 1918” din Alba Iulia,  Senatul Universității va conferi titlul de „Doctor Honoris Causa” domnului gl.lt.(r) dr. ing. cosmonaut DUMITRU DORIN PRUNARIU. Acest eveniment are loc la propunerea Facultății de Științe Exacte și Inginerești din cadrul Universității “1 Decembrie 1918” din Alba Iulia.

Dumitru Dorin Prunariu este primul și singurul român care a zburat în spațiul cosmic. Zborul a fost efectuat în anul 1981, la bordul navei spaţiale SOYUZ-40 şi al statiei orbitale SALIUT-6, în cadrul programului internaţional INTERCOSMO și a durat 7 zile, 20 de ore și 42 de minute. După încheierea misiunii spaţiale, activitatea domniei sale se remarcă, atât în plan științific, cât şi în plan diplomatic şi al relațiilor internaţionale, prin promovarea excelentă a României şi a imaginii acesteia în cadrul instituţiilor internaţionale, al instituţiilor europene şi la nivelul ONU.
În semn de recunoaștere a meritelor în promovarea internațională a studiului asteroizilor cu potențial de impact cu Terra si implicarea in activitatea mai multor instituții, inclusiv la nivel ONU, în anul 2017 Uniunea Astronomica Internațională a decis ca numele lui Dumitru Prunariu să fie dat unui asteroid din centura principală de asteroizi a Sistemului Solar, asteroidul numindu-se „10707 Prunariu”.

 

Distribuie Acum

Comentarii

Comentarii

23 noiembrie 2018

About Author

Redactiealba


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scrie-ne pe Messenger
Loading...