Actualitate, Stiri

Contractele Fabricii de Arme Cugir cu americanii de la Century Arms periclitate de anumite persoane de la Romarm

Roman si BodeaFabrica de Arme de la Cugir a trecut pe lângă faliment. Situaţia periculoasă a fabricii a fost prezentată de Bogdan Badea – fostul secretar de stat de la Ministerul Economiei, şi Florin Roman – preşedintele PNL Alba Iulia.

Bogdan Badea: „Fabrica de Arme din Cugir are de 20 de ani un parter serios în SUA, Century Arms International. Conform contractului ei cumpărau toată producţia Fabricii. Surpriza neplăcută pentru Century Arms a fost să găsească pe piaţa americană arme cu marca Fabricii Cugir, distribuite de altă firmă, tot din America. Acest lucru evident că i-a deranjat pe partenerii noştri tradiţionali. S-a creat o situaţie tensionată, generată de anumiţi factori de decizie de la Romarm care în 2010 şi ulterior au vândut arme prin altă firmă decât Century Arms. Nemulţumiţi pe bună dreptate, Century Arms a dat în judecată cealaltă firmă americană, pentru că aveau prioritate în vânzarea produselor româneşti pe piaţa americană. Contractul nostru cu ei a fost pus în pericol şi intenţionau să ne dea în judecată la Tribunalul Internaţional de la Paris”.

Primul contract dat în paralel cu cei de la Century Arms a fost dat în 2010 când la şefia Romarm se afla Vasile Crişan, lider al UNPR Alba (venit de la PDL). Situaţia a continuat în perioada lui Dan Tache, cel care l-a înlocuit pe albaiulianul Vasile Crişan la şefia Romarm.

„Săptămâna trecută am participat la un mare târg de arme în Statele Unite, acolo ne-am întâlnit cu partenerii noştri americani, erau foarte rezervaţi faţă de noi. Evident era o situaţie tensionată. Le-am explicat situaţia şi am reuşit să semnăm un memorandum, în urma căruia ei au închis litigiul cu noi. Ca urmare a înţelegerii cu Century Arms, Fabrica de la Cugir are de lucru până în 2016, asta dacă există o seriozitate a managementului de la Cugir. Cel mai important lucru este că, prin acest memorandum cu Century Arms, a fost stins litigiul cu ei”, a concluzionat Bogdan Badea.

Contractul Fabricii din Cugir cu americanii de la Century Arms International se cifrează la circa 900.000 de dolari pe lună, adică 10,8 milioane dolari anual. Fabrica de la Cugir livrează americanilor în special AKM-uri modificate în puşti de vânătoare (armament pentru sectorul civil).

Century Arms International au drept de preempţiune în ceea ce priveşte producţia de arme de la fabrica din Cugir. Practic, americanii achiziţionează toată producţia de arme de la Cugir. În baza contractului cu Century Arms International, pentru a răspunde comenzilor firmei americane, în 2013 Fabrica din Cugir a făcut aproape 300 de noi angajări.

„Noi am discutat cu FMI-ul şi am ajuns la o înţelegere privind ştergerea datoriilor istorice ale Romarm. Sub incidenţa acestei hotărâri intră toate fabricile cu producţie militară. Suma totală a datoriilor care ar umra să fie şterse este de circa 1,7 miliarde lei noi”, a mai spu Badea. Conform acestuia cele două firme din Cugir trebuiau să funcţioneze, pentru eficienţă şi pentru că reprezentau un proces tehnologic integrat.

Liberalul albaiulian Florin Roman a arătat cu degetul: „Nu poţi rezolva o situaţie din asta cu naşul, naşa, finul, finuţa!. De când a venit noul director (n.a. – PSD-istul Mircea Trifan) acolo se angajează numai pe bază de carnet de partid… roşu”.

Distribuie Acum

Comentarii

Comentarii

7 martie 2014

About Author

Cititorul


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Despre Noi

Platforma Media Alba,
arie de acoperire tot județul Alba .
Platforma cuprinde:

Radio Hit FM Alba Regional
Radio Hit Fm din Apuseni
Revista Alba100%
Ziarul Sebesanul
Ziarul De Aiud
Ziarul Blajeanul
Ziarul Cugireanul
Ziarul Motilor
PMAB

12 pagini de social media.
Informațile live, sunt destinate celor 340.000 de locuitori ai județului Alba, pentru a fi auzite, văzute sau citite.

Site-uri Partenere
Comentarii recente
Scrie-ne pe Messenger
Loading...