Actualitate, Cultura, Stirea Zilei

”Contați pe mine!”. Ministrul Culturii a promis că va sprijini includerea Roșiei Montane în patrimoniul UNESCO

FânFest, cel mai mare festival cultural activist din România, care se desfășoară începând cu anul 2004 la Roșia Montană, a primit la sfârșitul săptămânii premiul pentru activarea patrimoniului imaterial, în cadrul primei ediții a Galei Premiilor Administrației Fondului Cultural Național (AFCN). În momentul primirii premiului, reprezentanții Alburnus Maior, asociația care organizează festivalul, au arătat că Roșia Montană nu va fi salvată până ce nu va fi introdusă în patrimoniul UNESCO. ”Contanți pe mine!” a fost intervenția ministrului Culturii, Vlad Alexandrescu.

Demersurile pentru includerea Roșiei Montane pe lista tentativă a UNESCO au început în anul 2010, fiind susținute atât de experții din domeniul patriomoniului, cât și de către cei ai societății civile. Valoarea excepțională a patrimoniului cultural și natural de la Roșia Montană a fost evidențiată de către numeroase studii de specialitate. Conform Academiei Române, a experților de la ICOMOS (organism raportor pentru UNESCO) și a unui audit comandat de Ministerul Culturii din România și realizat de către experți de la Universitățile Oxford și Leicester, situl Roșia Montană îndeplinește cel puțin patru criterii din nouă pentru a fi inclus în patrimoniul UNESCO, în condițiile în care, pentru a ajunge pe această listă, e suficient unul singur. Documentele pentru includerea pe lista tentativă (primul pas către includerea în patrimoniul UNESCO) au fost depuse la minister, dar pentru demararea procedurilor mai este necesară semnătura ministrului Culturii. Lobbyul companiei, susținut de interesele politice, au făcut ca niciunul dintre miniștrii Culturii de după 2010 să nu îndeplinească această formalitate.

Includerea în patrimoniul UNESCO este considerată de către apărătorii Roșiei Montane ca fiind atât o garanție pentru salvarea localității, cât și ca o oportunitate de dezvoltare durabilă a acesteia și a zonei Munților Apuseni. De altfel, încă din 2014, printr-o declarație politică a Consiliului Europei, patrimoniul cultural este considerat ca fiind ”o resursă strategică de dezvoltare sustenabilă a Uniunii Europene”. Organisme internaționale, începând cu Europa Nostra (cea mai importantă federație europeană de asociații din domeniul protecției patrimoniului cultural), și-au arătat disponibilitatea pentru a sprijini dezvoltarea Roșiei Montane în acest sens și transformarea acesteia într-un model la nivel european de dezvoltare bazată pe valorificarea patrimoniului cultural.

Mai multe puteți citi pe portalul romaniacurata.ro

Distribuie Acum

Comentarii

Comentarii

18 ianuarie 2016

About Author

Cititorul


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Despre Noi

Platforma Media Alba,
arie de acoperire tot județul Alba .
Platforma cuprinde:

Radio Hit FM Alba Regional
Radio Hit Fm din Apuseni
Revista Alba100%
Ziarul Sebesanul
Ziarul De Aiud
Ziarul Blajeanul
Ziarul Cugireanul
Ziarul Motilor
PMAB

12 pagini de social media.
Informațile live, sunt destinate celor 340.000 de locuitori ai județului Alba, pentru a fi auzite, văzute sau citite.

Site-uri Partenere
Scrie-ne pe Messenger
Loading...