Stiri, Stiri Aiud, Stiri Apuseni, Stiri Blaj, Stiri Cugir, Stiri Ocna Mures, Stiri Sebes, Stiri teius

Consultare publică pe teme de achiziții de masă lemnoasă și măsuri de diminuare a riscului, organizată de Holzindustrie Schweighofer

Vineri, 12 aprilie, Holzindustrie Schweighofer a organizat la Brașov consultarea publică privind zonele de achiziții de masă lemnoasă și măsuri de diminuare a riscului.

Acesta este cel de-al șaselea eveniment de acest gen în contextul implementării planului de acțiune dezvoltat de companie pentru un lanț de aprovizionare sigur și sustenabil.

Peste 130 de reprezentanți ai asociațiilor patronale, instituțiilor publice, firmelor de exploatare, prelucrare și transport al lemnului, administratori privați de păduri, reprezentanți ai Direcțiilor Silvice și ai Camerelor de Comerț, reprezentanți ai mediului academic, precum și alți actori din industrie au participat la eveniment.

Dan Bănacu, director general al Holzindustrie Schweighofer România, a declarat: „Misiunea noastră, în care credem și pe care o susținem, este perfecțiunea în cherestea. Fiecare dintre noi este mânat de pasiune, o să-i vedeți pe colegii noștri vorbind întotdeauna cu pasiune despre ce fac. Răspundem întrebărilor societății civile din ultimii ani. Am dezvoltat un sistem due diligence complex și detaliat, am crescut o echipă de conformitate foarte bine pregătită, am introdus sistemul de trasabilitate Timflow și lucrăm la extinderea acestuia pentru a ne asigura că tot lemnul livrat către fabricile noastre poate fi urmărit până la origine, chiar dacă trece prin depozite.”

Reprezentanții Holzindustrie Schweighofer au prezentat politica de achiziție și recepție a masei lemnoase, măsurile implementate în urma consultărilor publice anterioare, certificarea lanțului de custodie, sistemul due Diligence și sistemul de trasabilitate Timflow bazat pe monitorizarea prin GPS a transporturilor de buștean.

„Noi luăm cât se poate de în serios aceste întâlniri și încercăm să găsim soluții, încercăm să rezolvăm problemele pe care dumneavoastră ni le comunicați,” a spus Lucian Filigean, ofițer pentru conformitate și control al lanțului de aprovizionare la Holzindustrie Schweighofer Sebeș. „Drept dovadă am ascultat dorințele transportatorilor și am decis să suportăm toate cheltuielile legate de Timflow, începând de la 1 martie 2018.”

Prima parte a evenimentului a fost transmisă live pe pagina de Facebook a companiei, iar seria de consultări cu toți cei interesați atât de activitatea companiei cât și de evoluția sectorului va continua.

Mai multe informații

Pădurile României sunt în creștere

Volumul de masă lemnoasă din pădurile României este în creștere. Între anii 2012 și 2018, stocul de masă lemnoasă pe picior a crescut cu 6%, la 2,4 miliarde de m3, conform ultimului Inventar Forestier Național (IFN).

Stocul de masă lemnoasă al speciilor de rășinoase (în principal molidul) a crescut cu 8%, la 750 milioane de m3. Stocul de masă lemnoasă al speciilor de foioase a crescut cu 5%, la 1,6 miliarde de m3.

Creșterea stocului de masă lemnoasă pe picior este semnificativ mai mare decât se presupunea. Conform datelor IFN, creșterea curentă anuală este de 58,6 milioane de m3. Din acest total, 39,3 milioane de m3 sunt foioase, în timp de 19,3 milioane de m3 sunt rășinoase. Datele oficiale relevă că doar 18,5 milioane de m3 sunt recoltate in fiecare an – mai puțin de o treime din creșterea anuală.

Suprafața împădurită a României s-a menținut mai mult sau mai puțin constantă în ultimii ani, acoperind 29,5% din întreaga suprafață a țării; mai precis, s-a diminuat cu doar 8.450 de hectare. Această scădere este cauzată de proiectele de infrastructură sau turistice și este una redusă.

Planul de acțiune al Holzindustrie Schweighofer pentru un lanț de aprovizionare sigur și sustenabil

În ianuarie 2017, Holzindustrie Schweighofer a prezentat public un plan de acțiune pentru activitățile sale în România. Aprovizionarea sustenabilă și transparentă este unul dintre principiile cheie al companiei. Combaterea fenomenului tăierilor ilegale în România și angajamentul clar pentru un dialog constructiv cu organizațiile non-guvernamentale din domeniu și cu alte părți interesate rămân principalele obiective al Holzindustrie Schweighofer. Comunicarea transparentă și un sistem complet de control îmbunătățit sunt elementele cheie în politica îmbunătățită a companiei, pentru a asigura un lanț de aprovizionare sigur, cuprinzător și sustenabil.

 • Monitorizare prin GPS – transparență în lanțul de aprovizionare

Holzindustrie Schweighofer a implementat în România un sistem de monitorizare prin GPS (Timflow). Sistemul depășește cu mult toate cerințele legale. Toate camioanele care livrează buștean la fabricile de cherestea ale companiei sunt echipate cu un dispozitiv GPS care demonstrează locul exact de încărcare a buștenilor. Datele sunt accesibile public pe www.timflow.com.

 • Holzindustrie Schweighofer nu acceptă lemn provenit din parcurile naționale

Holzindustrie Schweighofer a implementat în România politica „Zero transporturi din parcurile naționale”, deși legislația permite recoltarea lemnului din zonele tampon ale parcurilor naționale.

Politica porților deschise pentru ONG-uri

În continuarea angajamentelor de comunicare transparentă, Holzindustrie Schweighofer a implementat o politică a porților deschise pentru ONG-uri. După ce s-au înregistrat la Departamentul de Conformitate al companiei și după ce au semnat un acord de confidențialitate standard pentru tehnologia folosită în fabrici, reprezentanți ai ONG-urilor acreditate ne pot vizita oricând. Scopul nostru este să demonstrăm în mod transparent eforturile pe care le depunem pentru asigurarea unui lanț de aprovizionare sigur.

 • Controalele periodice din partea EUTR confirmă sistemul due diligence al Holzindustrie Schweighofer

În perioada martie 2015 – martie 2018, fabricile de cherestea și de panouri ale Holzindustrie Schweighofer din România au făcut obiectul a 12 controale pentru verificarea respectării Regulamentului European privind Lemnul (EUTR). Toate controalele au confirmat că sistemul due diligence al Holzindustrie Schweighofer se conformează standardelor Regulamentului European al Lemnului (EUTR). EUTR este cadrul legal care garantează că doar lemn recoltat în mod legal intră pe piața Uniunii Europene. Esența noțiunii „due diligence” este că operatorii aplică o procedură de gestionare a riscurilor care reduce amenințările ca lemnul recoltat ilegal, sau produsele din lemn care conțin lemn recoltat ilegal, să fie introduse pe piața Uniunii Europene.

 • O mai bună consultare cu părțile interesate

Pe parcursul ultimilor doi ani, Holzindustrie Schweighofer și-a îmbunătățit și a intensificat dialogul cu toate părțile interesate. Holzindustrie Schweighofer îți asumă un dialog deschis și transparent cu ONG-urile și cu societatea civilă. Avem același obiectiv: asigurarea sustenabilității în industria de prelucrare a lemnului.

 • Controale stricte pentru zone cu risc

Holzindustrie Schweighofer a dezvoltat un sistem pentru reducerea riscurilor bazat pe hărți furnizate de Asociația Română pentru Certificare Forestieră, care identifică zone de risc pentru tăieri ilegale. În cazul în care Holzindustrie Schweighofer cumpără lemn din aceste zone sau din depozitele situate în imediata apropiere a parcurilor naționale sau a pădurilor virgine, angajații noștri verifică documentele necesare recoltării legale a lemnului (actul de punere în valoare, amenajamentul silvic) cu atenție maximă.

 • Training de conformitate și anti-corupție

Pentru angajați din România, în special pentru cei care se ocupă de achiziții, Holzindustrie Schweighofer organizează în mod regulat training-uri de conformitate și anti-corupție.

 • Echipa de conformitate consolidată

Un proces riguros due diligence necesită un număr adecvat de experți bine instruiți. Holzindustrie Schweighofer și-a dublat echipa de certificare și conformitate, ajungând la 16 experți care lucrează pentru companie.

 • Renunțarea la furnizorii care nu respectă politica de achiziții a Holzindustrie Schweighofer

În cazul în care furnizorii nu respectă politica de achiziții a companiei, aceștia sunt excluși din lanțul de aprovizionare.

Proiecte de reîmpădurire

În septembrie 2017, Holzindustrie Schweighofer, în parteneriat cu Asociația Administratorilor de Păduri și Universitatea din Suceava, a lansat un proiect multianual pentru reîmpădurirea suprafețelor degradate, Pădurea de Mâine. Proiectul țintește suprafețe forestiere degradate, deținute de mici proprietari privați sau de comunități. Prin acest proiect, Holzindustrie Schweighofer dorește să contribuie la protecția și regenerarea pădurilor României. Compania investește un milion de Euro în acest proiect, care vizează plantarea a peste un milion de puieți până în 2024. Mai multe detalii: www.padureademaine.ro

 • Informare transparentă pe site-ul companiei www.schweighofer.ro
  Holzindustrie Schweighofer s-a angajat să comunice transparent și deschis cu publicul.

Pagina www.schweighofer.at/ro/responsabilitate.html este parte din contribuția companiei la această deschidere și arată eforturile pe care le depune pentru a crește sustenabilitatea industriei lemnului.

Despre Grupul Schweighofer

Grupul Schweighofer își are originile într-o afacere de familie austriacă, cu peste 400 de ani de experiență în industria de prelucrare a lemnului. În prezent, Grupul este activ în principal în industria de prelucrare a lemnului, având activități și în producția de energie din surse regenerabile și afaceri imobiliare. Divizia industrială a Grupului Schweighofer operează în România trei fabrici de cherestea și două fabrici de producție a panourilor din lemn, precum și o fabrică de cherestea în Germania. Grupul este lider în industria europeană a prelucrării lemnului, având în acest moment aproximativ 3.100 de angajați. Holzindustrie Schweighofer exportă produsele sale în peste 70 de țări din întreaga lume.


Pentru mai multe informații

Luciana Petrescu

Head of PR

Tel: (+40) 725 352 700

E-mail: luciana.petrescu@schweighofer.ro

Distribuie Acum

Comentarii

Comentarii

16 aprilie 2019

About Author

administrator


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scrie-ne pe Messenger
Loading...