Actualitate, Educatie

Consiliul Județean al Elevilor Alba îndeamnă elevii să participe la ora de religie doar dacă doresc!

Ca urmare a intrării în vigoare a decizii Curții Constituționale a României nr.669/12.11.2014 cu privire la înscrierea la ora de religie, Consiliul Județean al Elevilor Alba îi îndeamnă pe elevi să participe la ora de religie doar dacă doresc să facă acest lucru, conform propriei libertăți de conștiință.
Decizia Curții Constituționale a intrat în vigoare pe 23 ianuarie, la data publicării în Monitorul Oficial al României, dar nicio instituție de învățământ din țară nu respectă până în prezent această decizie. Conform decizii Curții, participarea la ora de religie se face printr-o solicitare scrisă a elevului dacă acesta este major sau a părintelui/tutorelui legal în cazul în care este minor, motivarea curții fiind aceea că trebuie respectată libertatea de conștiință și religie a elevului.
Așteptăm cu interes adoptarea de către Parlamentul României a proiectului de lege care să conformeze Legea Educației Naționale la decizia CCR și milităm totodată pentru implementarea de urgență a unei metodologii prin care să se efectueze înscrierea sau nu la ora de religie. O dată cu intrarea în vigoare a deciziei Curții, ora de religie se desfășoară momentan ilegal, până la normarea juridică a textului de lege din LEN de către Parlamentul României. Astfel, elevii din întreaga țară nu mai pot fi constrânși să participe la ora de religie, ei putând să facă totuși acest lucru printr-o solicitare scrisă.
„Consiliul Județean al Elevilor Alba îî îndeamnă pe elevi să nu se lase manipulați de eventualele presiuni din partea unor cadre didactice care să îi oblige să se înscrie la ora de religie. De asemenea îi încurajăm pe elevi să semnaleze posibilele abuzuri organelor de justiție și Inspectoratului Școlar Județean Alba” se arată într-un comunicat de presă.

Distribuie Acum

Comentarii

Comentarii

19 februarie 2015

About Author

Cititorul


Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scrie-ne pe Messenger
Loading...