Actualitate, Stirea Zilei

Condamnat penal primarul comunei Şibot, Ilie Tomuş încă îşi exercită funcţia

Comuna Şibot ar putea rămâne în perioada următoare fără primar. Condmnata la un an de închisoare cu suspendare edilul comunei, Ilie Tomuş are zilele numărate la conducerea primăriei. Cel puţin aşa ar fi normal. Deşi sentinţa privind condamnarea la un an de închisoare cu suspendare este definitivă de anul trecut acesta încă se află la conducerea primăriei.

Conform stirisireportajealba.ro , Ilie Tomuș, primar al comunei Șibot, este unul din puținii primari din țară care rămâne în funcție deși este condamnat penal. Nu a luat mult, un an de închisoare cu suspendare. Motivul pentru care a fost condamnat, definitiv și irevocabil, este însă o altă poveste. Pentru că Ilie de la primărie a primit un an de pușcărie cu suspendare pentru că instanța a stabilit că în paralel cu funcția de primar a desfășurat operațiuni financiare incompatibile cu această funcție. Ori legea spune clar că o condamnare pe motiv de incompatibilitate duce la pierderea mandatului.

Despre aventurile comerciale ale primarului Tomuș am mai scris. Când am sesizat faptul că, în disprețul legii, edilul avea PFA. Exact pentru acest PFA s-au sesizat procurorii și i-au făcut lui Ilie un frumos dosar penal. Pus în fața faptului împlinit acesta și-a recunoscut fapta și a făcut un acord de recunoaștere a vinovăției. Să scape mai ieftin. Și a scăpat cu un an de închisoare cu suspendare.
Condamnarea penală trebuie să ducă automat la pierderea mandatului de primar, prin emiterea de către prefect a unui ordin de încetare a mandatului acestuia. Pentru ca prefectul să facă acest lucru trebuie ca și secretarul comunei să trimită Instituției Prefectului o serie de documente. Rămâne de văzut când se va și întâmpla asta în condițiile în care în alte județe majoritatea primarilor care s-au ales cu condamnări penale, cu suspendare sau cu executare, au fost, mai devreme sau mai târziu, demiși din funcție.
Pedeapsa primită de Ilie de la primărie este cu atât mai gravă dacă citim și legea 78/2000, care spune că infracțiunea pentru care a fost condamnat penal primarul este asimilată infracțiunilor de corupție.
Sentința Judecătoriei Alba Iulia a devenit definitivă și executorie în data de 8 octombrie 2014 prin neapelare. Mai pe românește Tomuș nu a făcut recurs.
De atunci au trecut însă peste patru luni. Timp în care Ilie Tomuș și-a exercitat funcția de primar, primind și bani pentru asta. A emis dispoziții, a semnat statele de plată, ordine de plată pentru diferiți furnizori sau pentru utilități. Pentru ca tacâmul să fie complet a mai făcut și proiecte de hotărâri pentru a fi aprobate de către consiliul local. Usturoi nu a mâncat și gura nu-i miroase. Deși un avocat bun ar putea ataca oricând toate documentele emise de acesta în ultimele patru luni. Pentru că Ilie Tomuș nu mai avea niciun drept să acționeze ca și primar.
Pe de altă parte faptul că va rămâne fără mandatul de primar îi va da lui Ilie suficient timp să se poată ocupa de celălalt dosar instrumentat de procurori. Cel în care nu poate justifica o gaură de aproape 200 de mii de euro dată în bugetul local.
sursa: stirisireportajealba.ro

Distribuie Acum

Comentarii

Comentarii

24 februarie 2015

About Author

Ziarul Apulum


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scrie-ne pe Messenger
Loading...