Interviuri, Stirea Zilei, Stiri Apuseni, Turism

Comuna Albac, un exemplu de dezvoltare locală în Munții Apuseni – interviu cu primarul comunei Albac, Tiberiu Todea

Domnule primar, în primul rând aș vrea să vă întreb despre proiectele desfășurate în acest mandat
în comuna pe care o conduceți?

Un prim proiect pentru care s-a semnat contractul priveăte alocarea unei finanțări din bugetul Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice în sumă totală de 7.830.437 lei pentru realizarea obiectivului de invesții “Realibilitare drum comunal, strada și accesibilizare obiective sociale și de interes public în Comuna Albac, jud Alba”. Această investiție se referă la asfaltarea DC 199 ce pornește din DN 75 spre satele Pleșesti, Potionci, Tâmborești, După Pleșa, asfaltarea căii de acces spre centrul de zi pentru persoane vârstnice Albac și extinderea străzii Cârjesti. Lucrările de investiții sunt prevăzute a se desfasura pe o lungime de 6.5 km. Acest proiect a fost inițiat pornind de la condițiile grele în care se desfășoară circulația pe aceste drumuri, partea carosabilă fiind grav deteriorată și totodată lipsind elementele de scurgere a apei pluviale.

Un al doilea proiect pentru care s-a semnat contractul de finanțare cu reprezentanții M.D.R.A.P., se referă la realizarea obiectivului de investiții „Pod peste râul Arieșul Mare, în comuna Albac, jud. Alba”, valoarea totală a investiției fiind de 2.165.154 lei. Podul este amplasat în vecinătatea intersecției DC 199 cu DN 75 la km 58 +44, pe partea dreaptă. Acesta a fost construit în jurul anilor 1980 prin munca voluntară a albăcenilor utilizându-se atunci materiale locale și grinzi metalice recuperate, iar drumul este de clasă tehnică V cu o bandă de circulație. Din cauza numeroaselor viituri pe Arieșul Mare, podul existent prezintă un real pericol pentru traficul rutier ce se desfășoară la ora actuală. Noul pod ce urmează a fi construit va avea o lungime totală de 28 metri, lățimea de 9 metri, prevăzut cu trotuar pentru pietoni.

Un al treilea proiect pentru care s-a semnat contractul de finanțare privește realizarea investiției „Reabilitare, modernizare și finalizarea clădirii Liceului Tehnologic Țara Moților Albac, jud. Alba”, în valoare totală de 3.045.369 lei. Această investiție se referă la finalizarea lucrărilor la internatul școlar, laboratorul cantină și dotarea acestuia cu mobilierul necesar desfășurării în bune condiții a procesului instructiv – educativ din comuna Albac.

Un al patrulea proiect aflat în desfășurare privește asfaltarea DC 109 Bărăști” pe o lungime de 4 km, începând din DN 1R de la km 77+996 pe partea stângă și se continuă până în satul Bărăști, valoarea investiției fiind de 2.874.886 lei.

Care sunt cele mai importante inițiative care urmează să fie realizate
în comuna Albac?

Ne dorim finalizarea lucrărilor la cele patru proiecte mai sus menționate, termenul de finalizare al lucrărilor fiind anul 2020. Aceste proiecte de investiții se derulează prin Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL) – finantate de la Guvernul României – Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fonduri Europene – conform OG 6/2017 pentru modificarea şi completarea unor acte normative, precum şi pentru stabilirea unor măsuri privind realizarea investiţiilor finanţate din fonduri publice.

Avand în vedere că lucrările la DC 109 Bărăști sunt efectuate în proporție de 80%, intenționăm, dacă bineînteles vremea ne va ajuta, ca până la sfârșitul anului să fie finalizate în proportie de 100 %.

Comuna Albac face parte din Grupul de Acțiune Locală „Ariesul Mare” și a accesat prin programul LEADER / MĂSURA M1/6B – ”Dezvoltarea și modernizarea satelor din microregiunea Ariesul Mare” achiziția unui buldoexcavator pentru dotarea Serviciului Public de Gospodărire Comunală Albac în valoare de 50.000 lei.

Datorită faptului că Albacul este prima comună declarată Stațiune Turistică din jud. Alba facem demersuri în a moderniza localitatea creând astfel condiții cât mai bune de viață pentru albăceni și nu numai, respectiv pentru practicarea turismului și agroturismului în zonă prin dezvoltarea infrastructurii turistice în comună.

Un alt proiect pe care intenționăm să îl realizăm este modernizarea și asfaltarea DC Rogoz – După Pleșa, fiind singurul drum comunal neasfaltat până în momentul de față.

Vă rugăm să ne dați câteva detalii despre ediția a XIV-a a TÂRGULUI 
NAȚIONAL DE TURISM RURAL DE LA ALBAC?

Prezența agențiilor de turism (info trip-uri) cu scopul promovării turismului rural din județul Alba, oferte turistice din diferite zone ale țării, târg național de meșteri tradiționali, spectacole folclorice și concerte pentru tineret, unicul concurs de interpretare la tulnic din țară – sunt doar câteva dintre activitățile cu care vă așteptăm și pe care le pregătim special pentru dumneavoastră!

O noutate în această ediție a Târgului Național de Turism Rural Albac este prezența Grupurilor de Acțiune Locală din România care au implementat proiecte cu privire la dezvoltarea turismului în mediul rural și nu numai și a Centrelor de Informare Turistică din țară.

Distribuie Acum

Comentarii

Comentarii

28 septembrie 2018

About Author

Redactiealba


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scrie-ne pe Messenger
Loading...