Actualitate, Cultura, Evenimente, Stiri, Stiri Aiud, Stiri Apuseni, Stiri Blaj, Stiri Cugir, Stiri Ocna Mures, Stiri Sebes, Stiri teius

Complexul expo-Memorial „GLORIE OSTAȘILOR ROMÂNI”, inaugurat la Alba Iulia

Cu ocazia aniversării Centenarului Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918, Asociația Ofițerilor în Rezervă din România (AORR), în parteneriat cu Asociația Europeană „Dimitrie Cantemir”, Oficiul Național pentru Cultul Eroilor, Uniunea Cineaștilor din România (UCIN) și World Security Forum cu sediul la Berna (Elveția), și cu sprijinul CEC BANK, al Muzeului Militar Național „Ferdinand I” și al Oficiului Național pentru Cultul Eroilor a edificat Complexul expo-Memorial itinerant GLORIE OSTAȘILOR ROMÂNI. Proiectul este finanțat de Ministerul Culturii și Identității Naționale și sprijinit de Primăria Municipiului Alba Iulia.

Complexul expo-Memorial va fi instalat în perioada 30 noiembrie – 10 decembrie 2018, în Cetatea Alba Carolina – zona Amfiteatru, iar inaugurarea oficială va avea loc în ziua de 30 noiembrie, între orele 14.30 -15.30.

Ceremonialul cuprinde: semnalul dat de tulnice; onorul militar; întonarea imnului național; aducerea candelei neuitării și instalarea ei în Coloneta Memorialului de către un sobor de preoți condus de IPF Irineu, arhiepiscop de Alba Iulia; Apelul Solemn al Eroilor; Te Deum; alocuțiuni; miniconcert de muzică de fanfară și de muzică populară susținute de către Nicolae Furdui Iancu și de tânăra și talentată Oana Elena Vențel, elevă a Colegiului Militar Național „Mihai Viteazul”; depunerea de coroane. Festivitatea va fi încheiată de defilarea unor subunități ale Diviziei 4 Infanterie „Gemina” și ale Liceului Militar „Mihai Viteazul”, un detașament al Asociației Tradițiilor Militare, având uniforme inspirate după modelul celor purtate de către militarii români în timpul Primului Război Mondial.

În perioada 20 decembrie 2018 –10 ianuarie 2019, Complexul expo-Memorial va fi instalat și în Piața ”George Enescu” din București.

GLORIE OSTAȘILOR ROMÂNI” este un proiect conceput pentru a fi:

-mărturie istorică;

-memorial închinat eroilor;

-omagiu adus armatei române;

-lecție publică de istorie.

Imagini fotografice, filme, holograme însoțite de muzică și text, suprapuse sau proiectate pe structurile special create, se vor înlănțui într-un spectacol omagial inedit care, dezvoltând tema Marii Unirii, va pune în evidență și devenirea României de astăzi.

În 2019, Complexul va fi itinerat și în alte localități din România, precum și la Chișinău. De asemenea, va fi itinerat și la sediul Uniunii Europene, dar și în Franța, Germania și Italia.

Concepția proiectului aparține cunoscutului regizor român Octavian GREAVU. Scenografia este semnată de către Octavian GREAVU și Ion NEDELCU. Muzica, adecvată temei glorificării şi comemorării eroilor români din Primul Razboi Mondial, a fost creată de cunoscutul compozitor Liviu PROSSI. Constructorul este Bogdan ZAHARIA-ALTAX. Infografia este realizată de Cezar DOBRE. Instalația leduri: Lucian CATRINA și Călin TALPA-PROLED. Editarea video: Cătălin HESON și Petre VLAD. Responsabil de proiect: Mihail TĂPÂRLEA.

După epuizarea calendarului manifestărilor dedicate CENTENARULUI, Complexul expo-Memorial ”GLORIE OSTAȘILOR ROMÂNI” va fi donat Muzeului Militar Național „Ferdinand I”, urmând să fie folosit, ulterior, având aceeași temă sau cu o altă tematică specifică.

Distribuie Acum

Comentarii

Comentarii

28 noiembrie 2018

About Author

Cititorul


ONE COMMENT ON THIS POST To “Complexul expo-Memorial „GLORIE OSTAȘILOR ROMÂNI”, inaugurat la Alba Iulia”

  1. Foarte bine. Oricum nu sunt niciodată suficiente evenimentele de acest gen când detractorii alocă fonduri mari în sens invers iar statul român nu e destul de activ

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scrie-ne pe Messenger
Loading...