Actualitate, Stiri

Comisariatul pentru Protecţia Consumatorilor Alba a aplicat amenzi de aproape 250.000 lei, în luna iunie

În luna iunie, Comisariatul pentru Protecţia Consumatorilor Alba a realizat o serie de controale la operatorii economici din judeţ, atât ca urmare a sesizărilor făcute de consumatori, cât şi în conformitate cu politicile instituţiei. În urma verificărilor, au fost aplicate amenzi în valoare de 246.750 lei.

Concretizarea activităţii Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Alba s-a făcut prin 324 acţiuni de control, finalizate prin întocmirea unui număr de 175 procese verbale de constatare a contravenţiei încheiat, astfel :

 • la produse alimentare: 89;
 • la produse nealimentare: 19;
 • servicii nealimentare: 12;
 • servicii alimentare: 7;
 • alte segmente: 48.

O atenţie deosebită a fost acordată şi verificării operatorilor economici din localităţile aflate în afara reşedinţei de judeţ şi a celor aflaţi în mediul rural.

Măsurile luate în conformitate cu prevederile legale s-au bazat şi pe examinarea unor probe recoltate din loturi de produse asupra cărora au existat indicii că pot prejudicia viaţa, sănătatea sau securitatea consumatorilor.

Scopul acestor acţiuni a fost de a împiedica punerea pe piaţă a unor produse nesigure sau neconforme şi reducerea controalelor la operatorii economici care vând aceste produse.

Astfel, au fost oprite definitiv de la comercializare produse periculoase şi s-a procedat la distrugerea acestora, încheindu-se în acest sens procese verbale de distrugere.

Valoarea totală a produselor si serviciilor neconforme controlate este de 39.009,94 lei. Restul mărfurilor depistate cu abateri au fost oprite temporar de la comercializare şi s-au stabilit măsuri de intrare în legalitate,oprite definitiv de la comercializare şi eliminate din circuitul consumului.

Valoarea totală a produselor si serviciilor neconforme extracomunitare controlate în perioada raportată este de 6.569,38 lei.

Restul mărfurilor depistate cu abateri au fost oprite temporar de la comercializare şi s-au stabilit măsuri de intrare în legalitate, oprite definitiv de la comercializare şi eliminate din circuitul consumului.

Pentru abaterile de la prevederile legale în domeniul protecţiei consumatorilor s-a dispus operatorilor economici, şi sistarea temporară a prestării serviciilor (servicii alimentare, nealimentare, financiare) şi s-au stabilit măsuri specifice de remediere a deficienţelor sau de intrare în legalitate.

Valoarea totală a amenzilor aplicate în perioada raportată 01.06.2014-30.06.2014 prin 112 procese verbale de constatare a contravenţiei este de 246.750 lei. Valoarea vărsămintelor la buget (încasate operativ şi executări silite) a fost de 36.250 lei.

În perioada de raportare, respectiv 01.06.2014-30.06.2014, consumatorii au reclamat Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Alba nemulţumirea lor cu privire la calitatea produselor şi serviciilor în 47 reclamaţii înregistrate. În perioada 01.06.2014-30.06.2014 au fost cercetate 45 reclamaţii, din care:

 • 10 închise cu rezolvare amiabilă;
 • 5 concluzionate ca fiind întemeiate;
 • 18 concluzionate ca fiind neîntemeiate;
 • 8 redirectionate;
 • 2  retrase;
 • 2 nesolutionabile;
 • 2 in curs de cercetare.

Este foarte important de reţinut că valoarea produselor înlocuite, contravaloarea achitată sau valoarea reparaţiilor de care au beneficiat consumatorii care au reclamat calitatea produselor sau serviciilor este de 0 lei.

Distribuie Acum

Comentarii

Comentarii

10 iulie 2014

About Author

Cititorul


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scrie-ne pe Messenger
Loading...