Actualitate, Agricultura

Comercianții din piețe vor avea nevoie pe lângă certificatul de producător și de avizul asociațiilor

piata_6_Certificatele de producător, care permit prezenţa comercianţilor în pieţe, depăşesc producţia agricolă în sine şi vor fi înlocuite cu atestate, eliberate tot de primării, dar cu avizul asociaţiilor de profil, a declarat agenţiei MEDIAFAX ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.
„Vrem să schimbăm modalitatea prin care se acordă certificatele de producător şi să le înlocuim cu un atestat de producător şi un carnet de producător. Ne dorim eliminarea, cât mai mult posibil, a intermediarilor din pieţe. Avem o ordonanţă de urgenţă care este pe traseul de avizare la celelalte ministere şi care sper să intre cât mai repede în şedinţa de Guvern. Procesul de avizare a durat mai mult pentru că vrem să ţinem cont de părerea Asociaţiei Comunelor din România, de toate ministerele, care şi-au exprimat mai multe puncte de vedere decât ne aşteptam”, a afirmat Constantin.

Certificatul de producător se eliberează de către primării.

„Venea producătorul agricol, solicita, demonstra că lucrează şi obţinea certificatul de producător. Am constatat că din păcate sunt în piaţă mult mai multe certificate de producător decât producţiile pe care le avem, Din păcate, sunt oameni care n-au producţie, dar au certificate de producător, iar adevăraţii producători nu au loc în piaţă de ei. Vrem să securizăm zona aceasta, atestatul de producător va fi eliberat de primărie, dar şi cu avizul asociaţiilor de producător”, a adăugat el.
Astfel, cel care vine la primărie şi spune că are cinci hectare cu cartofi va trebui să fie certificat atât de primărie, cât şi de asociaţia de profil. Producătorul nu va plăti taxe suplimentare pentru primirea atestatului.
Odată cu obţinerea celor două avize, de la primărie şi de la asociaţie, producătorul poate fi sigur de accesul în pieţe.
„Astfel, nu vom mai întâlni în piaţă acei samsari, acei intermediari. Din păcate acum mulţi, şi n-ar trebui să fie deloc. Dacă introducem atestatul de producător şi carnetul de producător care însoţeşte marfa din fermă şi până la piaţă, cu siguranţă că nu mai există posibilitatea ca producătorul să fie înşelat, El are mai uşor acces în piaţă şi în acelaşi timp securizăm şi produsele pe care el le vinde”, a mai spus Constantin.
Ministrul crede că actul normativ ar putea fi aprobat de Guvern în decembrie, iar din februarie producătorii vor putea primi atestate.
sursa:mediafax

Distribuie Acum

3 decembrie 2013

About Author

Ziarul Apulum


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ALBA
Despre Noi

Platforma Media Alba,
arie de acoperire tot județul Alba .
Platforma cuprinde:

Radio Hit FM Alba Regional
Radio Hit Fm din Apuseni
Ziarul Apulum
Revista Alba100%
Ziarul Sebesanul
Ziarul De Aiud
Ziarul Blajeanul
Ziarul Cugireanul
Ziarul Motilor
Anunturi Negociat.ro
PMAB

12 pagini de social media.
Informațile live, sunt destinate celor 340.000 de locuitori ai județului Alba, pentru a fi auzite, văzute sau citite.
Site-uri Partenere
Radio Alba apartamente de vanzareCentrale Electrice
Scrie-ne pe Messenger
Loading...