Actualitate, Educatie, Stiri

Colegiul Militar Liceal „Mihai Viteazul” a reprezentat judeţul Alba la Festivalul de Artă Populară Europeană din Polonia

Ansamblul folcloric al Colegiului Militar Liceal „Mihai Viteazul” din Alba Iulia a participat în Polonia la Europeadă, cel mai mare festival de artă populară din Europa.

Desfăşurat în perioada 23-28 iulie 2014 în oraşul orașul Kielce (Polonia) festivalul de artă populară europeană a reunit 3.455 de participanți din 25 de țări, în cadrul celei de-a 51-a ediții a Europeadei, festival de artă populară europeană care promovează şi susţine prietenia dintre popoarele Europei și încurajează păstrarea diversității culturale a Europei.

Alături de Ansamblul folcloric al Colegiului Militar Liceal „Mihai Viteazul” din Alba Iulia (care a reprezentat judeţul Alba), România a mai fost reprezentată de ansamblul Colegiului Național „Mircea cel Bătrân” din Constanța și corul Meloritm din București.

Ansamblul Colegiului militar compus din doi soliști: Radu Ghișoiu și Denisa Bolchiș, si 10 dansatori: Sonia Deliman, Ioana Dumitraș, Aurora Pavel, Corina Pîrv, Andreea Frățilă, Alexandru Iușan, Andrei Dascăl, Răzvan Rodilă, Paul Băilă și Dragoş Dârlea. Dansatorii au fost pregătiți de instructorul Bradea Vian, fiind acompaniați de Mihai Borca – acordeon, Aurelian Borca – saxofon, Gheorghe Furduiu – vioară.

Ansamblul folcloric al Colegiului militar a prezentat o suită de dansuri și cântece specifice zonelor folclorice ale județului Alba.

Cele cinci zile ale festivalului au fost deosebit de dense, după cum a precizat profesoara Paraschiva Fărcaş de la colegiul militar: în cadrul spectacolului de inaugurare, elevii militari au prezentat o suită de dansuri de pe valea Mureșului. Au urmat apoi două spectacole, unul pe scena centrală din Piața Primăriei, unde spectatorii au putut să admire frumoasele costume ardelenești și să danseze pe ritmurile muzicii noastre pentru că spectacolul a continuat și dincolo de scenă, elevii militari au întins hora printre spectatori. Al doilea spectacol a avut loc pe scena amenajată într-un centru comercial din oraș.

Unul dintre cele mai apreciate momente din program a fost parada celor 165 de ansambluri folclorice prezente la festival, desfăşurată pe o distanță de 3 km.

Participarea elevilor militari a fost susținută de catre Consiliul Județean Alba, reprezentanţii colegiului militar albaiulian mulţumind pe această cale preşedintelui CJ Alba, Ion Dumitrel.

„Sub semnul folclorului, Europeada este un prilej pentru cooperarea interculturală şi intercomunitară în spiritul respectului reciproc şi al dialogului intercultural și nu în ultimul rând un prilej pentru promovarea culturii tradiționale și a turismului țărilor participante. Următoarea ediție va avea loc în perioada 5-9 august 2015 la Helsingborg (Suedia)”, după cum precizează profesoara Paraschiva Fărcaș.

Distribuie Acum

Comentarii

Comentarii

31 iulie 2014

About Author

Cititorul


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Despre Noi

Platforma Media Alba,
arie de acoperire tot județul Alba .
Platforma cuprinde:

Radio Hit FM Alba Regional
Radio Hit Fm din Apuseni
Revista Alba100%
Ziarul Sebesanul
Ziarul De Aiud
Ziarul Blajeanul
Ziarul Cugireanul
Ziarul Motilor
PMAB

12 pagini de social media.
Informațile live, sunt destinate celor 340.000 de locuitori ai județului Alba, pentru a fi auzite, văzute sau citite.

Site-uri Partenere
Scrie-ne pe Messenger
Loading...