Social

Colegiul Militar Liceal „Mihai Viteazul” a obținut locul II la faza națională a concursului Cultură şi civilizație în România

tdscf3374Ministerul Educației Naționale a rezervat, și în acest an, prima săptămână a lunii iunie, etapei naționale a Concursului național Cultură și civilizație în România.

Gazda evenimentului a fost, de această dată, Inspectoratul Școlar al județului Neamț, care a depus eforturi considerabile pentru a asigura celor 33 de echipaje participante cele mai bune condiții de concurs.

Cultură și civilizație in România este un concurs interdisciplinar, ce reunește discipline precum: limba și literatura română, istorie, științe socio-umane, religie și presupune atât probe practice cât și teoretice.

Concursul a fost deschis la Cetatea Neamțului într-o atmosferă deosebită, buciumașii au întâmpinat oaspeții de pe metereze, elevii din Targu-Neamț au prezentat dansuri populare specifice zonei și dansuri medievale.

A doua zi a fost dedicată în întregime concursului, echipajele intrând în ordinea stabilită prin tragerea la sorți.

Fiecare echipaj a avut la dispoziție 15 minute pentru proba practică, spectatorii au avut posibilitatea de a face o călătorie prin toate zonele folclorice ale României și chiar de a degusta produsele tradiționale oferite de concurenți.

tdscf3370Echipajul județului Alba, format din el. plt. adj. Oltean Alexandra, el. cap. Bogdan Ioana și el. cap. Ghișoiu Radu, a prezentat lucrarea „Bucerdea Vinoasă-File de monografie”.

La proba practică elevii colegiului militar au reconstituit o șezătoare tradițională câştigând aplauzele publicului și felicitările juriului, impresionat de talentul și spontaneitatea celor trei „bucerzeni”.

În elaborarea portofoliului teoretic și a scenariului pentru proba practică am fost sprijiniți de d-na Anamaria Grigoruț și Asociația Tradition Group din Bucerdea Vinoasă.

Prin intermediul proiectului Comenius „Trois langues deux cultures la meme famille latine” finanțat de Comisia Europeană vom promova meșteșugurile tradiționale , în parteneriat cu Asociația Tradition Group și Consiliul Județean Alba .

Cea de-a treia zi a concursului a fost destinată vizitării obiectivelor turistice din zonă : Mănăstirea Neamțului, Parcul Național Vânători-Neamț, Casa Memorială Ion Creangă, Mănăstirea Agapia, Mănăstirea Văratec, iar seara într-o poiană s-a desfășurat concursul de talente, cei mai talentați participanți au avut posibilitatea de a se întrece în cântec și joc.

Un talent dovedit şi apreciat a fost reprezentantul județului Alba, Radu Ghișoiu care a impresionat asistența cu o doină și un cântec de joc.

Premiul II obținut la această ediţie completează premiile obținute în ultimii ani de către elevii Colegiului Militar Liceal „Mihai Viteazul”.

Acelaşi echipaj a obţinut anul trecut locul I, iar în anii anteriori instituţia noastră obținut un premiu III și două mențiuni.

Distribuie Acum

Comentarii

Comentarii

13 iunie 2013

About Author

Ziarul Apulum


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scrie-ne pe Messenger
Loading...