Actualitate

Clinici, centre sociale, pensiuni-Investiții din Fonduri europene cu beneficii de mii de persoane

Invitată să participe la o nouă vizită la proiecte finanțate prin fonduri Regio, presa din Regiunea Centru a putut vedea la fața locului cum, din fondurile nerambursabile gestionate de ADR Centru, mii de oameni beneficiază de siguranță economică și socială. Alături de reprezentanții ADR Centru și mass-media, la vizită a mai participat și delegația oficială a Reprezentanței Comisiei Europene în România, care a văzut concret câteva exemple de proiecte, destinația fondurilor europene solicitate, investițiile realizate, dar și persoanele care beneficiază de rezultatele fondurilor nerambursabile.
Doamna Ambasador Angela Filote, șefa Reprezentanței Comisiei Europene în România, alături de Ioana Marchiș, coordonator Rețea Centre Europe Direct în România, alături de Simion Crețu, director general al ADR Centru, au demarat vizita după o scurtă sesiune de discuții dusă pe marginea progresului și a dezvoltării Regiunii Centru, obținută prin fondurile nerambursabile investite, odată cu aderarea României la Uniunea Europeană. Primul proiect vizitat de delegația oficială a celor două instituții și mass media a fost clinica privată de urologie din Alba Iulia, realizată cu un buget de 858.000 lei fonduri nerambursabile, prin care în 12 luni s-a ridicat un sediu de 358 mp, cu 4 săli de operație, 3 saloane pentru pacienți și alte 6 săli de tratament și cabinete medicale. Toți cei prezenți au putut observa la fața locului o intervenție non-invazivă asupra unor calculi renali, procedură ce se desfășura în timpul vizitei, urmând ca în interval de câteva ore pacientul să plece sănătos acasă. Prin acest proiect 6 persoane și –au găsit un loc de muncă și peste 100 de persoane sunt tratate lunar.
Vizita la proiecte a continuat în data de 21 august, când reprezentanții celor două instituții și mass-media au ajuns la Aiud la Centrul Comunitar ”Resursă”, unul dintre cele 5 centre sociale ridicate printr-un proiect finanțat prin Programul Operațional Regional, depus de Consiliul Județean Alba, în parteneriat cu primăriile din 5 localități din județul Alba. Prin proiectul ”Servicii integrate pentru persoane cu nevoi speciale Alba”, cu un buget de 2,7 milioane lei fonduri nerambursabile, s-au reabilitat peste 1354 mp, s-au dotat cele 5 centre sociale, iar acum peste 1100 persoane cu dizabilități beneficiază de asistență medicală și consiliere de specialitate și un număr de 58 de persoane au un loc de muncă. Prin vizita la Centrul Comunitar „Resursă” din Aiud cei prezenți au putut vedea un exemplu de bune practici, unde oamenii care îşi caută un loc de muncă primesc un ajutor cu rezultate concrete, unde s-au creat spaţii funcționale pentru desfăşurarea activităţilor de recuperare şi integrare în societate a copiilor cu handicap, ce provin din Aiud și din localitățile învecinate, Unirea, Noşlac sau Ocna Mureş. Acestă inițiativă a generat, printr-un proiect complementar de economie socială, și alte rezultate concrete la Sîncrai, locație vizitată și ea de către delegațiile conduse de ADR Centru. Aici participanții au văzut o plantaţie ecologică de trandafiri, la care persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă, beneficiari ai serviciilor Centrului Comunitar „Resursă”, învaţă să cultive trandafiri. Centrul comunitar ”Resursa” din Aiud are 57 de beneficiari, dintre care, până în prezent, şi-au găsit un loc de muncă, sau sunt în curs de angajare aproape 20%. Dintre beneficiarii serviciilor oferite de centru în acest domeniu, 10 persoane sunt cu handicap mediu şi provin din Casa de Tip Familial pentru Copii cu Dizabilităţi. În total, 105 persoane au beneficiat de serviciile Centrului Comunitar ”Resursă” Aiud, iar 26 dintre acestea au fost integrate pe piața muncii.
Oaspetele ADR Centru la această vizită cu presa, doamna Ambasador Angela Filote a declarat: ”Noi continuăm să subliniem că, pe lângă rata de absorbţie, şi chiar mai important, este impactul real al proiectelor şi capacitatea lor de a aduce o schimbare în viaţa de zi cu zi a oamenilor. Cu alte cuvinte, ne interesează şi cantitatea, reflectată în rata de absorbţie, dar mai ales calitatea proiectelor finanţate. Este un prilej pentru noi de a discuta cu presa, de a vizita câteva dintre miile de proiecte finanțate de Uniunea Europeană în România și a afla de la beneficiari care este experiența lor în utilizarea acestor fonduri. Îmi doresc ca vizitele în diferite locuri din țară să aducă Uniunea Europeană mai aproape de fiecare cetățean și de nevoile și preocupările lui. Putem construi Europa viitoare doar împreună, prin dialog și prin implicarea activă a fiecăruia dintre noi în proiectul european”.
”Ne bucurăm de prezența doamnei Ambasador alături de noi la această vizită cu presa. Pe parcursul acestor două zile, am putut vedea cu toții rezultatele în acțiune ale acestor proiecte, care ilustrează cum fondurile alocate prin programul Regio gestionat de ADR Centru la nivel regional îmbunătățesc viața oamenilor. Avem 436 de contracte de finanțare semnate, prin care deja am investit în Regiunea Centru peste 250 milioane euro fonduri nerambursabile, care au generat, pe parcursul acestor 7 ani, rezultate evidente, în care peste 3000 de persoane și-au găsit un loc de muncă. Alături de beneficiari am reușit, pentru cel puțin 1 milion de cetățeni ai regiunii, să creștem gradul de siguranță în trafic, să reducem timpul de intervenție în cazul calamităților sau accidentelor, să asigurăm condiții de studiu moderne, să construim, să dotăm și să reabilităm centre de asistență sociale pentru tineri sau vârstnici, să modernizăm pensiuni, hoteluri, să valorificăm obiective turistice, sau să finanțăm construcția unor centre de afaceri pentru dezvoltarea mediului privat. În foarte puține cuvinte și cifre, acestea sunt câteva rezultate obținute prin fondurile Regio, prezentate și în această vizită cu presa” a declarat Simion Crețu, director general ADR centru
Vizita s-a încheiat cu o sesiune de întrebări și concluzii pentru presă, ce a avut loc în cadrul unei întâlniri degajate susținute la ultimul proiect vizitat, ”Casa Domeniile Vinului”. Aici cu un buget de 858.000 lei fonduri nerambursabile, într-un fostă magazie CAP, a fost ridicată în doi ani de zile o pensiune turistică cu mai mult de 20 de locuri de cazare și 6 noi locuri de muncă, ce susține dezvoltarea zonei și atragerea de turiști, care astfel se pot bucura de liniștea și peisajul agroturistic oferit și de zona rurală a Regiunii Centru.

Distribuie Acum

Comentarii

Comentarii

22 august 2014

About Author

Cititorul


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scrie-ne pe Messenger
Loading...