Actualitate, Agricultura, Stiri

Clarificări pentru fermierii din Alba care accesează fonduri europene

Pentru a veni în sprijinul fermierilor, ca pe viitor aceştia să nu mai fie obligaţi să restituie sume de bani – acordate ca subvenţii – din cauza unor nereguli în teren, sau necunoaşterii cerinţelor impuse de Uniunea Europeană, specialiştii Camerei Agricole Judeţene Alba continuă şirul întâlnirilor de informare şi consiliere .

O astfel de întâlnire a avut loc în această săptămână în comunele Vidra şi Avram Iancu.

Au fost prezentate normele obligatorii pe care fermierii trebuie să le cunoască, să le respecte şi să le îndeplinească în domeniul mediului, al sănătăţii şi bunăstării animalelor,

Prin noua lege au fost aduse o serie de îmbunătăţiri. Astfel,  a fost completată definiţia utilizatorului de păşuni şi fâneţe, s-a introdus obligaţia Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale , de a centraliza anual suprafeţele din categoria de folosinţă pajişti, pentru menţinerea suprafeţei totale ocupată cu pajişti în România la data de 1 ianuarie 2007, prin intermediul registrului agricol. Totodată se clarifică faptul că prevederile legii se referă la pajiştile situate în extravilan.

Referitor la contracte, s-a modificat perioada de concesiune / închiriere, fiind cuprinsă între 7 şi 10 ani. Se instituie obligaţia Consiliilor locale de a aproba un regulament de păşunat prin amenajamente pastorale.

Se reglementează faptul că utilizatori de pajişti au obligaţia asigurării încărcăturii minime de 0,3 UVM / Ha, sau să efectueze o cosire cel puţin o dată pe an, în vederea accesării fondurilor aferente plăţilor pe suprafaţă.

În cazul în care proprietarii de animale sunt membrii ai unei asociaţii şi exploatează în comun o suprafaţă de păşune, contractul de închiriere /concesiune se încheie cu fiecare utilizator membru al asociaţiei.

O problemă ridicată de fermierii din zona de munte este legată de dificultăţile întâmpinate de aceştia la întocmirea actelor care fac dovada proprietăţii, fiind defavorizaţi în accesarea fondurilor europene.

O altă nemulţumire a crescătorilor de animale este preţul mic acordat de procesator la achiziţia laptelui, şi distanţa mare dintre punctul de colectare aflat de obicei în centrul comunei şi satele aparţinătoare unde este amplasată ferma.

Campania de popularizare şi informare a fermierilor si populaţiei din mediul rural organizata în judeţ de Camera Agricola Judeteană Alba continuă.

Distribuie Acum

Comentarii

Comentarii

14 iulie 2014

About Author

Ziarul Apulum


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scrie-ne pe Messenger
Loading...