Actualitate, Stirea Zilei, Stiri

Cinematografele „Dacia” și „Columna” din Alba Iulia au ajuns veritabile „zone calamitate”

În perioada comunistă și puțin timp după revoluție, cinematografele „Dacia” și „Columna”  din Alba Iulia erau adevărate oaze pentru cinefilii din Cetatea Marii Uniri, sute de persoane asistând la fiecare proiecție de film. După ce ani de-a rândul clădirile acestor cinematografe au fost locul unde albaiulienii puteau viziona cele mai noi filme, dar au ajuns și repere de întâlnire pentru cei din oraș, iată că acum cele două clădiri au ajuns niște ruine părăsite care arată într-un hal fără de hal.

Mânat de nostalgie și de curiozitate, am efectuat o scurtă vizită la cele două foste cinematografe și iată ce mi-a fost dat să văd:

Cinematograful „Dacia” , amplasat vizavi de spitalul județean, în capătul bulevardului Transilvania m-a întâmpinat cu un hol de intrare absolut mizerabil, loc unde mirosul de mucegai, urină și fecale fiind aproape insuportabil. Geamurile avizierelor unde pe vremuri erau afișate posterele filmelor ce rulau sunt sparte și pline de păianjeni. De gunoaiele presărate pe jos nici nu cred că e cazul să mai vorbesc. În plus, tencuiala de pe zidul exterior este desprinsă în multe locuri, infiltrațiile de apă în ziduri fiind evidente. Mai mult nu am putut intra în cinematograf, dar putem bănui ce condiții de igrasie și mucegai putem întâlni în sala de cinema, dar și ce locatari(gândaci, muște și poate șobolani și șoarec) vor găsi cei ce se vor încumeta să deschidă ușile ferecate ale cinema-ului. (vezi foto)

Cinematograful „Columna”, situat în cartierul Centru, în apropierea de magazinul Unirea, în spatele celebrului bloc 280 arată și mai rău. Ca și în cazul cinema „Dacia”, la intrare ești întâmpinat de un miros pestilențial de urină și de fecale, zidurile sunt murdare și tencuiala este și aici desprinsă de pe o parte din zidul exterior. Cine îndrăznește să se uite în holul închis al cinema „Columna” va rămâne ca mine cu gura căscată. Nu știu sincer cine a fost ultimul proprietar și ce s-a întâmplat la plecarea acestuia, dar holul cinematografului arată ca după o explozie de a unui container de gunoi, resturi de toate felurile fiind împrăștiate peste tot (vezi foto). Și în acest caz putem doar bănui cu groază cât vor avea de lucru cei de la deratizare când cineva va face ceva în legătură cu această clădire.

În anul 2016, cele două cinematografe au fost preluate de Primăria Alba Iulia care nu pare să fi făcut nimic cu ele în afară de a le lăsa în paragină, adevărate focare de infecție amplasate în zone foarte populate și circulate din oraș. Sperăm că această situație să fie remediată în cel mai scurt timp pentru că, dincolo de orice discuții sau păreri, orice pericol pentru sănătatea cetățenilor nu este ceva ce poate fi amânat.

 

 

 

 

 

Distribuie Acum

Comentarii

Comentarii

7 septembrie 2018

About Author

Cititorul


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scrie-ne pe Messenger
Loading...