Actualitate, Stiri

Centura de siguranţă salvează vieţi, o campanie IPJ Alba

Joi, 12 februarie 2015, în municipiul Alba Iulia a avut loc prima zi a campaniei „Centura de siguranţă salvează vieţi”, organizată de poliţiştii Serviciului Rutier împreună cu poliţişti ai Biroului Rutier Alba Iulia şi poliţişti ai Compartimentului de Prevenire şi Analiză a Criminalităţii.

Poliţiştii au fost prezenţi în zona unităţilor de învăţământ din municipiu şi au oferit materiale informative părinţilor care şi-au lăsat copiii la şcoală.

Poliţiştii din Alba ne reamintesc faptul că începând cu data de 14 februarie 2015 intră în vigoare dispozițiile Hotărârii Guvernului nr. 11/2015, prin care s-a transpus legislația comunitara privitoare la normele tehnice de aplicare a dispozițiilor din Ordonanța de Urgenţă 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, referitoare la utilizarea obligatorie a centurilor de siguranţa şi a sistemelor de fixare a copiilor în scaune, în vehicule.

REGULAMENT: „Astfel, copiii care au o înălţime de până la 135 de centimetri pot fi transportaţi în autovehicule care au sisteme de siguranţă pentru şofer şi pasageri numai dacă sunt fixaţi/prinşi cu un dispozitiv de fixare în scaun pentru copii.

Copiii cu o înălţime de peste 135 centimetri pot fi transportaţi în autovehicule echipate cu sisteme de siguranţă doar dacă poartă centuri de siguranţă pentru adulţi, reglate astfel încât să nu treacă peste zona gâtului sau a feţei, ori dacă sunt fixaţi sau prinşi cu ajutorul unui dispozitiv de fixare în scaun pentru copii instalat în autovehicul.

În Hotărârea de Guvern au fost introduse şi unele excepţii de la obligaţia de a fixa/prinde copiii în dispozitive specifice şi de la cea de a purta centura de siguranţa. Astfel, obligaţiile privind dispozitivele de fixare nu se aplică atunci când este vorba de autovehicule destinate transportului public de persoane sau de taxiuri. În aceste cazuri este obligatorie supravegherea copilului de către o altă persoană în afară de şofer.

De asemenea, atât obligaţia folosirii dispozitivului de fixare, cât şi cea a folosirii centurii de siguranţă nu se aplică dacă minorul în cauză este scutit de un medic de la purtarea acestor sisteme de siguranţă, situație în care copiii pot fi transportaţi doar pe scaunele din spate şi, dacă aceştia au mai puţin de trei ani, trebuie supravegheaţi de o altă persoană în afară de şofer. Șoferul este obligat să aibă asupra sa certificatul medical de scutire şi în acesta trebuie să fie menţionate afecţiunea pentru care este contraindicată purtarea sistemelor de siguranţă şi durata de valabilitate.

Sancţiunea prevăzută pentru nerespectarea noilor prevederi legale este de 4-5 puncte-amendă şi 3 puncte de penalizare.

Având în vedere prevederile Hotărârii Guvernului nr. 1.091 din 10 decembrie 2014 pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată, precum şi dispoziţiile Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr.195/2002 privind circulația pe drumurile publice, începând cu data de 1 ianuarie 2015, un punct-amendă reprezintă, valoric, 97,5 lei”, se arată într-un comunicat al IPJ Alba.

Distribuie Acum

Comentarii

Comentarii

12 februarie 2015

About Author

Cititorul


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Despre Noi

Platforma Media Alba,
arie de acoperire tot județul Alba .
Platforma cuprinde:

Radio Hit FM Alba Regional
Radio Hit Fm din Apuseni
Revista Alba100%
Ziarul Sebesanul
Ziarul De Aiud
Ziarul Blajeanul
Ziarul Cugireanul
Ziarul Motilor
PMAB

12 pagini de social media.
Informațile live, sunt destinate celor 340.000 de locuitori ai județului Alba, pentru a fi auzite, văzute sau citite.

Site-uri Partenere
Comentarii recente
Scrie-ne pe Messenger
Loading...