Actualitate, Social

Cea de-a VI-a întâlnire naţională a Clubului Primarilor are loc la Alba Iulia

tfoto1Asociaţia „Oraşe Energie România” (www.oer.ro), în parteneriat cu Agenţia pentru Dezvoltare Regională Centru, organizează cea de-a VI-a întâlnire naţională a Clubului Primarilor. Evenimentul va avea loc miercuri, 2 octombrie, la sediul ADR Centru din Piaţa Consiliul Europei 32D, Alba Iulia.

La această reuniune participă municipalităţi din Regiunea CENTRU, semnatare ale iniţiativei europene Convenţia Primarilor (www.eumayors.eu) sau interesate în semnare. Convenţia Primarilor reprezintă principala mişcare europeană în care sunt implicate autorităţile locale şi regionale care se angajează în mod voluntar, pentru creşterea eficienţei energetice şi utilizarea surselor de energie regenerabilă în teritoriile lor. Prin angajamentul lor, semnatarii Convenţiei îşi propun atingerea şi depăşirea obiectivului Uniunii Europene de reducere cu 20% a emisiilor de CO2 până în 2020.

Asociaţia OER este Structură de Suport a Convenţiei Primarilor, sprijinind eforturile semnatarilor şi oferind asistenţă strategică şi tehnică. În acest context, prin proiectul european NET-COM (www.networkingcovenantofmayors.eu), OER a creat şi coordonează Clubul Primarilor în România, în vederea dezvoltării acestei iniţiative pe plan local şi naţional. OER este partener în cadrul proiectului NET-COM alături de alte 11 structuri europene, care luptă pentru acelaşi scop.

Cea de-a VI-a întâlnire naţională a Clubului Primarilor se adresează autorităţilor locale active în domeniul politicilor energetice. Agenda conferinţei include:

  • Prezentarea Convenţiei Primarilor şi a paşilor necesari pentru a deveni Semnatar
  • Stadiul Convenţiei în România şi activităţile Clubului Primarilor
  • Studii de caz ale unor Planuri de Acţiuni pentru Energie Durabilă din România
  • Prezentarea unei Declaraţii prin care se doreşte conştientizarea autorităţilor centrale cu privire la:

o        Existenţa Convenţiei Primarilor şi impactul acestei iniţiative în România

o        Numărul mare de semnatari români şi angajamentele pe care aceştia şi le asumă

o        Problemele cu care se confruntă semnatarii şi care sunt propunerile lor de soluţionare

  • Subiecte legate de Mobilitatea Urbană Durabilă.

Despre OER. Asociatia „Orase Energie Romania” a fost înfiinţată în anul 1995, ca organizaţie non-guvernamentală, non-profit, a municipiilor şi oraşelor din România, interesate de planificarea energetică. De la acea dată, Asociaţia s-a angajat în partajarea experienţei şi know-how-ului între membrii săi, precum şi în promovarea politicilor locale energetice eficiente, a tehnologiilor, echipamentelor şi a surselor de energie regenerabile în rândul membrilor.

OER – www.oer.ro – reuneşte 32 de municipii active în domeniul eficienţei energetice, al surselor de energie regenerabilă şi al protecţiei mediului. Începând din anul 2009, reţeaua OER este Structură Suport pentru municipalităţile din România, semnatare ale Convenţiei Primarilor.

Despre Convenţia Primarilor. Comisia Europeană a lansat în anul 2008 iniţiativa „Convenţia Primarilor”, destinată oraşelor şi municipiilor de toate dimensiunile din Europa, cu scopul de a implica autorităţile locale şi cetăţenii în dezvoltarea şi punerea în aplicare a politicii Uniunii Europene în domeniul energiei. Pactul reprezintă angajamentul oraşelor semnatare de a depăşi obiectivele UE de reducere a emisiilor de CO2 prin măsuri de eficienţă energetică, prin acţiuni legate de energia provenită din surse regenerabile şi prin transport curat (nepoluant).

Actulamente, Convenţia Primarilor reuneşte 5097 semnatari de pe teritoriul Europei, reprezentând aproximativ 171 milioane de cetăţeni şi un potenţial de reducere a 150 milioane tone de CO2. În România sunt consemnaţi 60 semnatari, dintre care 22 sunt membri ai reţelei OER.

Distribuie Acum

Comentarii

Comentarii

3 octombrie 2013

About Author

Cititorul


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scrie-ne pe Messenger
Loading...