Actualitate, Stirea Zilei

Ce urmăreşte, de fapt, Putin în Siria

La aproape o lună de la implicarea militară a Rusiei în Siria, oficialii de la Kremlin admit că scopul urmărit este mai amplu decât cel anunţat public, adică lupta împotriva grupărilor teroriste.

În realitate, ţinta Moscovei este de a-l ajuta pe preşedintele sirian Bashar al-Assad să recâştige cât mai multe din teritoriile pe care forţele sale le-au pierdut în faţa opozanţilor, inclusiv în faţa rebelilor susţinuţi de SUA, au declarat oficiali ruşi pentru Bloomberg.

Desfăşurarea militară a Rusiei, cu ajutorul aeronavelor şi vaselor maritime dispuse în Marea Neagră precum şi în Marea Caspică, ar putea dura cel puţin un an, dacă nu mai mult, a declarat unul dintre oficiali.

Preşedintele Vladimir Putin îşi doreşte să recâştige puterea de care se bucura fosta Uniune Sovietică şi să demonstreze că el poate dicta termenii în care se discută cu Washingtonul.

Dacă strategia sa va fi una de succes, Rusia va forţa SUA şi aliaţii săi să aleagă între Assad, pe care îl acuză de abuzuri comise împotriva drepturilor omului, şi extremiştii brutali din Statul Islamic, comentează sursa citată.

Un ofiţer de rang înalt al armatei ruse a declarat vineri că de la Kremlin nu se vede nicio opoziţie moderată în Siria, doar teroriştii şi forţele pro-Assad susţinute de Moscova.

„În Occident, vorbesc despre opoziţia moderată, dar până acum n-am văzut aşa ceva în Siria (…) Cât de moderată poate fi orice persoană care ridică arma şi luptă împotriva autorităţilor?”, a declarat generalul Andrei Kartapolov, comandantul operaţiunilor ruseşti în Siria, pentru cotidianul Komsomolskaya Pravda.

Trasată iniţial pentru eliberarea oraşelor cheie din vestul Siriei, campania militară a Moscovei va continua cu o ofensivă înspre nordul şi estul ţării, împotriva Statului Islamic, au declarat oficiali de la Moscova, sub protecţia anonimatului.

„Toată lumea înţelege că noţiunea de ‘terorist’ admite o definiţie vagă, care îi permite Rusiei să ia în vizor drept ţinte toate grupările care pun în pericol scopul final – întărirea poziţiilor armatei siriene şi sprijinirea ei pentru a recâştiga controlul asupra oraşelor mari”, a declarat analistul rus Fiodor Luchianov.

De altfel, secretarul de stat american John Kerry a avertizat, luni, asupra situaţiei din Siria. „Teama noastră a fost întotdeauna că Rusia este acolo doar pentru a-l ajuta pe Assad, iar asta va atrage după sine şi mai mulţi jihadişti, mai mult haos, mai mulţi refugiaţi”, a declarat oficialul american în timpul unei vizite în Spania.

În timp ce Vladimir Putin îşi foloseşte calităţile diplomatice personale pentru a-şi atinge scopul urmărit, cu mai mult sau mai puţin succes, John Kerry a anunţat public că săptămâna viitoare va avea întâlniri cu lideri din Turcia, Rusia, Arabia Saudită şi Iordania, într-un nou efort de negociere politică a situaţiei din Siria. Conform Interfax, şefii diplomaţiilor din SUA, Rusia şi Arabia Saudită s-ar putea întâlni în curând, la Viena.

Conform Bloomberg, Vladimir Putin crede că preşedintele Assad, ale cărui forţe mai controlează la ora actuală doar un sfert din teritoriul sirian şi circa 60% din populaţie, trebuie sprijinit, astfel încât Rusia să poată exercita rolul dominant în negocierile ce vor avea loc, au declarat surse care au participat la o întâlnire privată între liderii ruşi, care a avut loc la începutul acestei luni.

idependent,md

Distribuie Acum

Comentarii

Comentarii

20 octombrie 2015

About Author

administrator


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scrie-ne pe Messenger
Loading...