Actualitate

Ce nu au voie să-ţi facă controlorii companiilor de transport public

În ultima perioadă mulţi controlorii de pe autobuze au uitat de bun simţi şi efectuează controlul biletelor de zici că dă buzna Securitatea în miez de noapte şi bravează în apărători ai legii.

Jurnaliştii de la onlinreport.ro vă dau trei sfaturi care cred că v-ar prinde bine, în caz de ”controlori nesimţiţi”:

1. Controlorii nu pot să te oblige să te legitimezi şi în nici un caz nu au voie să te deposedeze de actul de identitate. Punct! Procedura de legitimare este o convenţie social acceptată, nimic mai mult. Obligaţia lor este să verifice (ATENŢIE!) legitimaţia de călătorie (în termeni specifici). Au în schimb dreptul de a solicita intervenţia poliţiei pentru legitimare şi n-au decât s-o facă. Şi Jandarmeria Romana mai are dreptul să te legitimeze, conform legii 550/ 2004.

2. Controlorii nu au dreptul să te coboare din tramvai cu forţa, să te bruscheze, să te percheziţioneze ori să-ţi reţină vreun bun personal cu scopul de a coborî cu ei. În momentul în care se întâmplă vreo astfel de fapta, ai obligaţia să suni imediat la poliţie! Nu le intră în joc şi nu face cine mai ştie ce compromis în schimbul rambursării bunului. Este recomandabil ca în astfel de cazuri să faci puţin scandal şi să rogi pe cineva să te însoţească. Ei sunt tot timpul (minimum) doi şi-ţi trebuie martor. După ce suni la poliţie, aştepţi şi, după caz, mergi la secţie pentru a depune o plângere pe numele controlorului, în care să punctezi cu lux de amănunte faptele. Controlorii au legitimaţii şi sunt obligaţi să se legitimeze nominal, aşa că nu-i foarte greu să afli cu cine ai de-a face.

3. Controlorii nu au voie să te reţină în autobuz/tramvai sau staţie mai mult de câteva minute/jumătate de oră. Maximum! Orice reţinere durează mai mult, se transformă automat în privare de liberate şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 10 ani, conform articolului 189 din Codul Penal. Şi chiar dacă vor chema poliţia, tot nu eşti obligat s-o aştepţi mai mult de câteva minute!
sursa: onlinreport.ro
sursa foto: jurnalul.ro

Distribuie Acum

Comentarii

Comentarii

27 martie 2015

About Author

Cititorul


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scrie-ne pe Messenger
Loading...