Actualitate, Stirea Zilei, Stiri

CCS Alba Iulia se încălzeşte la lumânare

Casa de Cultură a Studenților Alba Iulia se află în continuare într-o situație dramatică prin faptul că, nici până în prezent, Ministerul Tineretului și Sportului nu a alocat fondurile necesare achitării restanțelor la utilități. Instituția a fost deconectată deja în cursul acestei luni de la rețeaua de energie electrică, iar furnizarea gazului natural a fost sistată de EON, care a sigilat branșamentul.
 
În ultima jumatate de an am trimis MTS un număr de 8 adrese, solicitând alocarea bugetului necesar pentru repunerea instituţiei în stare de funcţionare. De asemenea, am adus de mai multe ori la cunoștința Instituției Prefectului  – Județul Alba situația în care ne aflăm. În luna iunie a acestui an am solicitat primirea de către doamna ministru Gabriela Szabo, pentru a-i prezenta problemele instituţiei şi a-i solicita sprijinul în rezolvarea lor, dar la audienţa programată a luat parte un consilier al doamnei ministru, căruia i-am expus situaţia instituţiei şi i-am înmânat documentele aferente.
 
De la reconectarea instituției la rețeaua de electricitate, a fost emisă o nouă factură de energie electrică. Încălzirea birourilor din clădire în care există personal se realizează cu aeroterme și calorifere electrice, ceea ce face să înregistrăm un consum important de electricitate care, după facturare și neplată va duce inevitabil la o nouă deconectare. În tot acest timp, în spațiile interioare neîncălzite temperatura este de 12-13 grade Celsius.
 
Restanțele la utilități se ridică în prezent la suma de 21.400 lei, din care cea mai mare datorie se înregistrează la gaz (18.160 lei), urmat de energie electrică, apă – canal, salubritate și comunicații. Ce merită însă menționat este că din suma totală, aproape 1.400 lei reprezintă penalitățile de întârziere și taxele de deconectare și reconectare. Electrica a perceput deja 312 lei taxe pentru prima debranșare, iar la EON sistarea și repornirea gazului costă cca. 340 lei. Cine va răspunde pentru aceste sume cheltuite din banii publici prin nepăsarea factorilor decizionali? Cine va răspunde pentru daunele care se pot produce instalațiilor cladirii (centrala termică, rețeaua de calorifere, etc.)., având în vedere că deja s-au înregistrat temperaturi negative? După mai bine de o jumătate de an, nenumărate adrese și nenumărate drumuri la autorități, nici o rezolvare …
 
În ultimele zile, în instituția noastră au avut loc instruiri pentru alegeri cu toate unitățile administrativ-teritoriale din județ, instruiri la care au participat sute de persoane, care au stat ore bune într-un frig crâncen. Ce să mai vorbim de copiii care ar vrea să continue cursurile de dans, canto sau teatru organizate la Casa de Cultură a Studenților și pentru care nu avem răspuns la întrebarea “când se va da drumul la gaz?” sau la “oare se va mai tăia curentul?”
Secția de vot amenajată în instituția noastră va fi încălzită de organizatori cu … calorifere electrice, numai bune să contribuie și ele, din plin, la viitoarea debranșare a clădirii de la rețeaua de energie electrică. Ca o ironie a sorții, în aceste zile autoritățile și ISU verifică instalațiile de încălzire din secțiile de votare din județul Alba. Să fie liniștiți, la noi gazul nu merge, iar prin voia forurilor superioare, până la 16 noiembrie s-ar putea să nu mai aibă sens să băgăm nimic în priză …
 
Cum să mai vorbim, în aceste condiții, de organizarea în noiembrie a Zilei Internaționale  a  Studentului, de găzduirea unor activități legate de Ziua Națională a României, cum este Congresul Spiritualității Românești sau de realizarea celei de a XXIII-a ediții a Festivalului Studențesc Serbărilor Unirii”, eveniment național??
 
Oare vreo autoritate abilitată a statului se poate sesiza pentru ceea ce se poate numi neglijență, dacă nu chiar abuz în serviciu? Pentru că, chiar dacă în ultimul ceas, Ministerul Tineretului și Sportului va aloca sumele necesare plății restanțelor la utilități, acest fapt nu va însemna decât un răgaz de vreo 30 de zile până când vor începe să curgă iar facturile la gaz, curent, apă, etc., însoțite pe urmă de somații și notificări de debranșare, atâta timp cât nu va fi asigurat un buget pentru perioada următoare, din care să se realizeze plata lunară a celor cca. 7.000 lei cât reprezintă utilitățile pe timp de iarnă.
 
Nu o să vă mai spun că, de cca. 3 luni de zile, nu mai există buget pentru combustibilul necesar mașinii instituției, deplasările necesare făcându-se cu bani din buzunarul propriu. Asta până în 23 octombrie, când au expirat simultan asigurările RCA și Casco ale autovehiculului, pentru reînnoirea cărora, ați ghicit, nu există fonduri.
                                                                            
Gheorghe Berghian, directorul CCS Alba Iulia
 

Distribuie Acum

Comentarii

Comentarii

30 octombrie 2014

About Author

Cititorul


Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scrie-ne pe Messenger
Loading...