Actualitate, Stiri

Caz îngrijorător: virusul West Nile depistat în județul Alba

DSP Alba a anunțat opinia publică  că a fost depistat un prim caz de înfecție cu virusul West Nile în județul nostru. Victima acestui periculos virus cauzat de înțepătura de țânțar este o femeie de 64 de ani din Alba Iulia care a fost internată la secția de boli infecțioase a Spitalului Județean de Urgență Alba Iulia a cărei stare este stabilă. În urma acestui caz confirmat, Direcția de Sănătate Publică Alba a solicitat tuturor primăriilor din județ să intensifice măsurile de dezinsecție pentru a preveni răspândirea infecției cu acest virus, iar asistenții medicali comunitari, coordonați de personalul de specialitate din DSP să desfășoare acțiuni ample de informare ce presupun distribuirea de materiale informative privind prevenirea infecției.

În această vară, în România au fost depistate 57 de cazuri de meningite/meningo-encefalite cauzate de infecţia cu virus West Nile şi şase decese au fost înregistrate în România din data de 2 mai şi până în prezent, conform datelor furnizate Ministerului Sănătăţii de către Centrul Naţional de Supraveghere şi Control a Bolilor Transmisibile. Cazurile sunt din județele Dolj (12), Iaşi (10), Bucureşti (8), Olt şi Teleorman câte 4, Galaţi şi Ilfov câte 3, Brăila şi Giurgiu câte 2, Bacău, Tulcea, Bihor, Botoşani, Vrancea, Covasna, Mehedinţi şi Satu Mare câte un caz, la care se mai adaugă cel din Alba Iulia.

Cetățenii ar trebui să știe că virusul West Nile este un potențial factor declanșator al unor afecțiuni serioase (meningite, encefalite, meningoencefalite), principala cale de transmitere în rândul oamenilor fiind înțepătura tânțarilor infectați care îl contactează prin înțeparea păsărilor infectate. Persoanele înfectate dezvoltă simptomelele caracteristice după 3 – 15 zile de la contactarea virusului (înțepătura țânțarului), iar simptomele sunt febră mare; dureri de cap; rigiditate la nivelul gâtului (redoarea cefei); stupoare (simptom ce apare de regulă în psihoze: deprimare, insensibilitate, amuțire);dezorientare; comă, tremor și convulsii; slăbiciune musculară; pierderea vederii; amorțeală și paralizie. Simptomele pot persista pe perioada mai multor săptămâni, efectele neurologice pot fi permanente, iar recuperarea este caracterizată de o perioadă lungă de convalescență și extenuare. Virusul NU se transmite prin atingere!  Virusul West Nile nu poate fi transmis prin contact fizic obișnuit, cum ar fi sărutul. Nu exista un tratament specific pentru virusul West Nile. În cazul simptomelor severe, se recomandă prezentarea de urgență la camera de gardă; în general, este necesară spitalizarea pacientului.

Pentru a preveni infectarea cu virusul West Nile, oficialitățile recomandă populației să poarte îmbrăcăminte cu mâneci lungi şi pantaloni lungi la ieșirile de seară din locuinţe, în parc la plimbare sau la pădure, la pescuit, în Deltă. Se mai recomandă utilizarea de substanţe chimice repelente împotriva tânţarilor comercializate în farmacii (DEET, icaridin/ picardin, IR 3535), în concordanţă cu instrucţiunile de pe etichetă, pe care să le aplicăm pe parţile descoperite ale corpului. Protecția domiciliului se face împiedicând pătrunderea ţânţarilor în casă cu plase protecţie la ferestre și uşi; utilizând substanţe insecticide în locuinţă/în jurul locuinţei; utilizând în locuinţă aerul condiţionat; utilizând plase împotriva ţânţarilor în jurul paturilor în cazul în care nu sunt disponibile celelalte măsuri menţionate anterior sau dacă dormiţi în aer liber și acoperind patuţul copilului sau căruciorul cu plase împotriva ţânţarilor.

 

Distribuie Acum

Comentarii

Comentarii

24 august 2018

About Author

Adrian Contor


Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scrie-ne pe Messenger
Loading...